Aidan siistimispuuhien aika

Tuija-aita_leikkaaja_kasvihormoni.fi-1

Kahden ämmän välissä vai vasta maalis-huhtikuun vaihteessa? Siinä on kysymys, jota pohdin joka kevättalvi takapihan aitaamme katsellessani. Siis nyt puhun aidan leikkausajankohdasta eli viherseinän trimmauksesta, joka meillä on jokavuotinen puuha, sillä tuija-aitaa ei haluta reheväksi, leveäksi ja hapsuiseksi.

tuija-aita_talvi_Kasvihormoni.fi-1

Meidän tuija-aita on muutaman kuukauden päästä kolmen vuoden ikäinen ja viikonloppuna se trimmattiin tämän kunniaksi kolmatta kertaa. Olen trimmannut aidan aina meidän hiihtoloman tietämillä, vaikka kahden ämmän säännön mukaan sen voisi leikata lepokaudella kahden m-kuukauden välissä, siis marraskuusta maaliskuuhun.

Koska en ole tehnyt vertailevaa tutkimusta tuija-aitojen menestymisestä ja leikkauskuukausien korrelaatiosta, olen ottanut vähän varman päälle tuon leikkausajan kanssa. Maaliskuun alussa ei ole enää kovia pakkasia, toisaalta keli on usein kauniin kuiva, mitkä molemmat seikat mainitaan edistävän puiden ja pensaiden selviämistä leikkaamisesta. Lisäksi aita pitää vielä toistaiseksi suojata kevätpaahteelta, jolloin leikkaaminen on tehtävä viimeistään ennen kuin verkko levitetään sen suojaksi – siis nyt.

leikkaus_ennen_jalkeen_kasvihormoni.fi

Joka vuosi lepokaudella.

Yllä olevassa kuvassa näkyy meidän tuija-aita ennen ja jälkeen leikkauksen. Yhden kasvukauden jälkeen aita ei ole pahan näköinen ja oma silmä sanoisi, että leikkauksen voisi jättää vaikka väliinkin, niin vähäiseltä muutos ensisilmäyksellä näyttää. Mutta jos tuon jättää leikkaamatta, seuraavana talvena aidassa onkin jo pitkiä oksia ja alkavia kolopaikkoja, joten aita pitää trimmata joka vuosi. Paras tuija-aidan leikkausaika on lepokaudella – kuivalla säällä ja leudolla kelillä. (Toisen trimmauksen voi joidenkin lähteiden mukaan tehdä myös elokuussa.)

Sen tekee nopeasti.

Leikkaaminen on nopeaa, kunhan sähköleikkurissa on akku täynnä ja terät iskussa. Kuuteenkymmeneen metriin trimmattavaa aidansivua meni aikaa vajaa vartti: nuoret oksat leikkautuvat helposti ja puuhan tekee vapaalla kädellä kätevästi. Tekninen tuki hieman kauhisteli tapaani antaa vaan mennä, mutta koska Brabant-tuijat kasvavat nopeasti, ei mielestäni ole niin kovin tarkkaa, mikäli johonkin kohtaan tulee vähän isompi painauma kuin muualle. Heinäkuussa kaikki on kuitenkin jo peittynyt uuteen, entistä tuuheampaan kasvuun. Muistaa vaan, että yläosan tulee olla kapeampi kuin alaosan ja sitten antaa mennä, leikkuri heiluu kauniissa kaaressa ja koneen pieni surina kertoo etenemisestä.

Tuplatrimmaus viime kesän kasvuun.

Leikkaan aidan kahteen kertaan, ensin itselleni helpompaan etenemissuuntaan ja sitten palatessa toiseen suuntaan. Näin siksi, että oksia käsitellessä ja ohi kulkiessa aidasta nousee aina esiin uusia oksia, jotka jäävät töröttämään ja harottamaan, jos aidan leikkaa vain kertaalleen. Kun aidan leikkaa joka vuosi, erottaa selkeästi, missä edelliskesän nuoret oksankärjet ovat, niitä pidemmälle ei leikkurin terän pitäisi mennä, jotta aita kasvaa jatkossakin varmasti tuuheaksi ja hyvinvoivaksi.

Tuija-aita_kasvu_kasvihormoni.fi-2

Latvat poikki vasta oikeassa korkeudessa.

Meidän aita saa kasvaa vielä ainakin ensi kesän ajan tulevaan korkeuteensa saakka. Brabant-tuija on jo luonnostaan monirunkoinen, joten latvaa ei kannata turhaan katkaista ennen aikojaan: katkaistaessa se haarautuu ja yhden päärungon tilalle tulee kaksi. Haarakohta on aina heikompi kuin alhaalta asti kasvava suora runko, joten haarainen runko on alttiimpi lumen painon aiheuttamille repeämille.

Seuraavassa postauksessa jatkan siihen, kuinka meidän tuija-aita suojataan kevätauringon paahteelta.

tuija-aita_talvi_Kasvihormoni.fi-3

Katso ihmeessä edellinen aitapostaukseni täältä, se kertoi siitä, kuinka tuija-aita istutettiin.

Tuija-aita kevätsuojataan tässä postauksessa.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *