Vinkkejä kuvankäsittelyyn

vinkkejä kuvankäsittelyyn

Kuvankäsittely ja kuvien muokkaaminen on sellainen aihe, josta usein saan kysymyksiä ja pyyntöjä kirjoittaa vinkkejä helppoon kuvankäsittelyyn. Koko aihe on tuntunut aika hankalalle postausidealle, sillä olenhan täysi harrastelija ja käsittelen blogikuvat helpoilla ilmaisohjelmilla. Mutta ehkä tällaisista taviksen vinkeistä voi olla hyötyä joillekin kuvankäsittelyasioita pohtivalle, joka ei halua panostaa ja sijoittaa Adoden Photoshopiin tms. haastavampiin ja maksullisiin ohjelmiin. Olen itse sitä mieltä, että tavallinen kuvaaja ja harrastaja joka kuvaa joko muistoja itselleen talteen tai vaikkapa blogiin, pärjää varsin hyvin kevyemmilläkin välineillä.

Käyttämäni ohjelma on PhotoScape ja sitä suosittelen kyllä kaikille, jotka haluaa saada helposti hyvännäköisiä kuvia. Ohjelman saa ladattua PhotoScapen omalta saitilta. Aiemmin olen kirjoittanut yhden postauksen kuvankäsittelytavoistani, mutta koska ohjelma on päivittynyt sen jälkeen moneen kertaan ja ehkä muutenkin mukana on jotain uusia juttuja, joten otetaanpas uusi katsaus kuvankäsittelyyn!

kuvankäsittely1_

1. Lähtötilanne on tämä, suoraan kamerasta koneelle siirretty kuva on ihan ok; ehkä hiukan tumma ja tylsä. Rajaus on kuitenkin jo valmiiksi kunnossa ja kuva on suora, joten rajaamiselle tai suoristamiselle ei ole nyt tarvetta.

kuvankäsittely2_

2. Muutan kuvan kokoa niin, että pidemmän sivun pituus on 1000px. Blogiin riittäisi pienempikin, mutta hyödynnän samoja kuvia välillä fb:ssa ja instassa rajaten kuvaa, joten jätän pelivaraa.

kuvankäsittely3

3. Ehostus -nappi on helppo tapa lisätä kirkkausta ja kontrastia kuvaan. Suttaus nollille (kuka haluaa sutata kuvaa!?) kirkkautta lisään joskus reippaastikin, kontrasia maltilla tai en lainkaan.

kuvankäsittely4kuvankäsittely4_3

4. Lähes jokainen kuva kaipaa terävyyttä lisää. Tässä esimerkkikuvassa huomaa hyvin, kuinka kukan terälehdet ja lehtien kuviot korostuu aivan eri tavalla kun terävyyttä lisätään

kuvankäsittely5

5. Seuraavaksi valkotasapainon säätö. Nyt valitussa kuvassa tämä oli kohdallaan jo valmiiksi, joten tarvetta ei ole. Valitse klikattavaksi alueeksi alue, jonka haluat olevan valkoinen.

kuvankäsittely6

6. Kirkkauden ja valoituksen säätöä vielä ennen kuin kuva on kokonaan valmis. Tällä kertaa syvänsin hiukan kuvaa ja lisäsin vielä kirkastusta. Huomasin, että  kontrasti oli hiukan liian jyrkkä, joten lisäsin kirkkautta hiukan. Värikylläisyyttä tykkään laskea aina hiukan, jotta kuvat pysyvät hillityn sävyisenä.

Jos haluat tehdä samat muutokset useampaan kuvaan, tallenna asetukset tässä vaiheessa kun kaikki muutokset on tehty. Seuraavan kuvan kohdalla voit tässä vaiheessa ladata asetukset suoraan kuvaan. Tämä toimii hyvin, jos kuvissa on samat asiat korjattavana, mutta usein muutokset on tarpeen tehdä ihan kuvakohtaisesti.

kuvankäsittely7kuvankäsittely8

7. Jos haluat lisätä kuvaan tekstiä, viivoja, kuvioita tms. objekti -välilehdeltä löytyy tähän tarvittavat keinot.

kuvankäsittely9_8. Loppuun kuvan tallentamiseen liittyen yksi vinkki. Jos käsittelet kuvan nettiin julkaistavaksi, pienennä aina kuvan laatua. 90% pienennys ei vaikuta siihen, miten kuva nähdään, mutta pienentää kuvan tilaa eli kokoa huomattavasti, jolloin kuva latautuu netissä huomattavasti nopeammin. Nykyään kun selaillaan paljon blogeja yms. mobiililaitteilla tämä on erityisen tärkeää, mutta kyllähän selaimellakin on kivempi, että blogi latautuu kuvineen nopeasti.

kuvankäsittely

Tässä vielä allekkain alkupäräinen, käsittelemätön kuva ja sama kuva kaikkien näiden vaiheiden jälkeen. Näin vierekkäin eron huomaa hyvin.

kuvankäsittely_suodinJa sitten vielä yksi ekstra -vinkki. PhotoScapessa on nykyään hyvä valikoima erilaisia suotimia, joilla voit muokata kuvan tyyliä ihan erilaiseksi yhdellä klikkauksella. PhotoScapessa nämä suotimet on nimeltään filmitehosteita, joita avautuu lisää klikkaamalla valikosta toistamiseen Filmitehoste tai pikavalinnalla Ctrl+F. Suosittelen tutustumaan!

kuvankäsittely_suotimet kuvankäsittely_suotimet2

Jospa näistä on teille joillekin apua! Ja saa esittää kysymyksiä, jos joku juttu ohjelman käytössä mietityttää.

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
  • 2.1

   sanoo

   On kyllä mukavan yksinkertainen ja helppo ohjelma. Bloggaaminen kun muuten on kovin aikaa vievää touhua, tällä ainakin teoriassa voi käsitellä kuvat nopeasti! 🙂 Käytäntö onkin sitten toisinaan eri asia, kun sitä joskus vaan innostuu… 😀

 1. 3

  sanoo

  Oi kiitos!! Olen jo hetken kaivannut hyvää ja ilmaista kuvankäsittelyohjelmaa kun en haluaisi maksaa photo shopeista ja muista… en sitä kuitenkaan ammatikseni käytä. Yhtä juttua olisin kysynyt, saiko tuolla missään rajattua kuvasta ”vapaalla” hiirella aluetta jota sitten muokkaisin? Löysin äkkiseltään vain sellaisen missä sain jonkun neliön/ympyrän… 🙂
  Kiitos siis paljon! 🙂
  Aurinkoista viikonloppua!

  • 3.1

   sanoo

   Tätä kannattaa kyllä kokeilla, jos ja kun ei ole tarvetta ammattilaistasoisiin juttuihin!
   Minun mielestä ei voi valita vapaasti muokattavaa aluetta. Pienen ”siveltimen” voi ottaa käyttöön ja sillä tehdä tarkempaakin muokkausta, jos haluaa kirkastaa, syventää, sumentaa, kloonata tms. vain yksityskohtia.

 2. 4

  Minna sanoo

  Kiitos, vaikuttaa tosi hyvälle. Alan perehtymään tähän ja kyselen sitten jos tulee jotain mieleen!

 3. 5

  sanoo

  Photoscapea minäkin käytän niin kotona kuin töissä. Ostin uuden koneen töihin, mutta Windows kasiin asentuu jostain syystä versio aiempi, riisutumpi versio 3.7 sijaan, vaikka sitä olen lataavinani. Harmittaa.

 4. 6

  sanoo

  Photoscapen avulla minäkin tutustuin kuvankäsittelyyn, se oli ihan hyvä! Mutta minun täytyi luopua siitä oikeastaan ihan siitä syystä, että kun aloin kuvata RAW-kuvia, niin niiden käsittelyn kanssa se meni ihan tolkuttoman hitaaksi ja usein ihan jumiin. Sitten hankin Lightroomin ja olen kyllä ollut tosi tyytyväinen. Mutta muutaman RAW-kuvan kun muokkasin Photoscapella, niin kyllä sillä sai myös tosiaan yllättävän paljon aikaan! 🙂 Ja minä en ollutkaan tiennyt tuota Ehostus-kohdan kirkkauden säätöä! Olin aina lisännyt vain gammakirkkautta (ja tarvittaessa kontrastia), niiden sinun hämäräkuvauksen ja -käsittelyn ohjeiden mukaan. Niistä oli muuten silloin myös tosi paljon hyötyä, en olisi ikinä muuten oppinut alkuun.. En olisi jaksanut perehtyä.. 🙂 Kiitos!

  • 6.1

   sanoo

   Olen minäkin välillä harkinnut Lightroomia ja jos ja kun päivitän kameran parempaan, tulee varmaan sitten eteen sen hankinta… Itsellä tulee nykyään harmillisen vähän kuvattua raw -kuvia, vaikka olisihan ne paljon parempilaatuisia ja paremmin muokattavissakin. Ehkä täytyy aktivoitua taas!
   Itse teen raw -kuvat ristiin picasalla ja photoscapella, niin ei ole tullut ohjelmiston kanssa ongelmia.
   Kiva jos siitä vanhasta postauksesta oli hyötyä sullekin!

 5. 7

  sanoo

  Kiitos näistä vinkeistä!
  Olen kyseistä ohjelmaa itsekin käyttänyt ja kokeilemalla ehostanut kuvia. Nyt sai taas lisää valaistusta asiaan. Ihanaa kun aina oppii jotain uutta 🙂
  Valoa viikonloppuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *