Vinkkejä kuvankäsittelyyn: tunnelmavalaistus

Tänään olisi tarjolla kuvankäsittelyvinkkejä, Photoscapella jälleen. Ensimmäiset kuvankäsittelyvinkit ja asiaa Photoscapesta löytyy täältä. Ilahduin niin kannustuksesta ja toiveista saada lisääkin kuvankäsittelyvinkkejä, että jatkoa seuraa nyt.kuvankasittely keinovaloTällä kertaa hämärään vuodenaikaan sopien vinkkejä kuinka käsitellä tunnelmavalaistuksessa otettuja valokuvia. Itse ainakin tykkään räpsiä kuvia vaikka pimeässä ja silloinhan ei kuvien laatu totisesti päätä huimaa. Ei tässäkään kuvassa. Kamerassa on valkotasapaino automaattilla ja kuva on punertava. Vähän se on jäänyt vinoonkin ja tarkkuuskaan ei paras ole. Kohinaa on, iso-arvoa kun ei kärsi kovin matalalle laskea, jotta valo riittää tärähtämättömään kuvaan. Mitä siis neuvoksi?

kuvankasittely keinovalo 2
Ensin ne perusjutut, kuva suoraan, tarvittaessa rajaus ja kuvan koko halutuksi. Sen jälkeen siirrytään kirkkauden pariin. Näitä kuvankaappauksia voi klikata suuremmaksi.

kuvankasittely keinovalo 3

Kuten ensimmäisissä kuvankäsittelyvinkeissä tuli puheeksi, kontrastin lisääminen vaatii usein värikylläisyyden vähentämistä. Gammakirkkauden nosto taas saa aikaan kontrastin lisäämisen tarpeen. Kirkkautta tämä kuva sai aika reilusti lisää!

kuvankasittely keinovalo 4Kameran valkotasapainoautomatiikka ei nyt oikein ollut kartalla, joten säädetään kuvan valkotasapainoa näin jälkikäteen. Kuvasta valitaan kohta, joka saisi näyttää valkoiselle. Tätä on helppo kokeilla yrityksen ja erehdyksen kautta!
Seuraavaksi lisätään terävyyttä kahden pykälän verran tällä Photoscapen asteikolla. Siistivä suttaus sumentaa vähän hämäräkuvan kohinaa. Suttauksen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei sitä käytä liikaa.

kuvankasittely keinovalo 5

Seuraavaksi tunnelmakuville yleisen keltaisuusongelman pariin. Poista värivirheet -toiminto on helppo ja nopea apu.
Esikatselu näyttää tilanteen kun valitset poistettavaa väriä ja määrää. Valitsen rehellisen keltaisen ja otan siitä 35% pois. Kuva näyttää heti rauhallisemmalta ja ainakin omaan silmääni vastaa todellisuutta paremmin.

kuvankasittely keinovalo 7kuvankasittely keinovalo 8kuvankasittely keinovalo 9
Nyt olisi valmista. Vesileima vielä kuvaan! Alla vertailua varten peräkkäin suoraan kamerasta kuva sekä valmiiksi muokattu kuva. Ehkä näillä vinkeillä voisi parannella loppuvuoden tunnelmakuvia. 🙂

kuvankasittely keinovalo_

Kommentit
 1. 6

  sanoo

  Kiitos neuvoista!
  Eihän noista tiedä hölkäsen pöläystä, mutta opastuksellasi moni asia selvisi.
  Kuva koki aika muutoksen:)

 2. 7

  Ragdoll sanoo

  Kiitos tästä. =) Näitä on niin mukava lueskella, kun itsellä tulee säädettyä vähän mitä sattuu, oman silmän mukaan. 😉

 3. 8

  sanoo

  Tiedätkö, mä löysin ihan kivan jutun tuosta Photoscapesta yksi päivä: taustavalo! Joihinkin kuviin se sopii, joistakin kuvista se tekee vähän ”epätodellisen” – ja se epätodellisuus sopii joihinkin kuviin, joihinkin ei.

  • 8.1

   sanoo

   Minäkin olen sitä joskus kokeillut. Ihan hauska ominaisuus, mutta en kovin usein sillä ole keksinyt käyttöä. Sillä saa vähän vaihtelua tasaisesti valaistuun kuvaan, korostaa valoisia kohtia kuvassa.

 4. 9

  sanoo

  Kiitos taas vinkeistä! 🙂
  Käytätkö sä aina jalustaa kuvaillessa? Onko sulla lisäsalama käytössä?

  • 9.1

   sanoo

   Moikka Pia! Käytän jalustaa aina kun ei ole luonnonvaloa tarpeeksi. 🙂 Joskus koitan oikaista tukemalla kameraa johonkin, mutta se kyllä kostautuu… jalustalla onnistuu niin paljon paremmin. Toinen hyvä apu on kaukolaukaisin, se minimoi kaiken liikkeen kamerasta.
   Lisäsalamaa en ole oppinut käyttämään, vaikka paria erilaista olen kokeillut.

 5. 12

  sanoo

  Taas tuli aika, jollon tämä postaus on ahkerassa käytössä :). Kuvaamisessa peukalo keskellä kämmentä oleva kiittää!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *