Vinkkejä betoniaskarteluun

 

Tämän postauksen perään on kyselty aika paljon, joten tässä tulee vinkkejä betoniaskarteluun. Vinkit on aivan itseoppineen kokeilijan, en ole itsekään mikään järin kokenut konkari betoniaskarteluissa. Tässä viime vuosien aikana on muutaman kerran tullut kokeiltua. Mutta ehkä vinkeistäni on apua niille, jotka ensimmäistä kertaa tarttuu sementtisäkkiin.

Vinkkejä betoniaskarteluun

Tarvitset askarteluun kuivabetonia, Vetonit S30 on oikein hyvä tuote, sopivan pieni raekoko, muttei liian sileää kuitenkaan. Lisäksi tarvitaan vettä, ämpäri, sekoitusta varten esim. vispilä ja muotteja. Vispiläksi käy vaikka hiekkalapio tai puukeppi, jos teet vain pienen määrän betonia. Suurempaa satsia varten kannattaa jo kiinnittää vispilä porakoneeseen. Taipuisaa muovia olevat muotit ovat parhaita, kuten jogurttipurkit, kertakäyttöastiat, silikoniastiat jne. Jäykästä muotista kovettunut betoni on huomattavasti vaikeampaa saada pois.

Sekoita betoni pakkauksen ohjeen mukaan, mutta käytä vettä hitusen vähemmän. Betoni saa olla aika jäykkää, kuin paksua kaurapuuroa. Täytä muotit ja kopistele niitä, jotta suuremmat ilmakuplat poistuvat ja pinta siloittuu. Jos teet esim tuikkukuppeja, paina syvennyksen muotti betoniin ja täytä vaikkapa pikkukivillä tai vedellä, jotta muotti pysyy betonissa. Peitä muotit kevyesti muovilla ja jätä kuivumaan. Itse kastelen betonia kevyesti ensimmäisen vuorokauden aikana. Kastelu on tärkeää, sillä liian nopeasti kuivuva betoni halkeaa helposti. Kastella voi vaikka sumutuspullolla. Kun betoni on jähmettynyt irroita pikkumuotti päältä varovasti ja jätä betoni kuivumaan isommassa muotissa.

Vinkkejä betoniaskarteluun

Kynttilänjalkaa pitkälle kynttilälle tehtäessä käytä kynttilää muottina. Varo ettet tee betonimassasta liian löysää tai joudut virittelemään telinettä kynttilälle tökättyäsi sen märkään betoniin. Pyörittele kynttilää mahdollisimman usein ensimmäisten tuntien aikana betonissa, jotta se irtoaa kuivasta betonista. Toinen vaihtoehto on jättää kynttilä kuivumaan kiinni betoniin ja polttaa ensimmäinen kynttilä kokonaan pois. Tosin, en tiedä kuinka turvallinen keino tämä on.

Tällä kertaa halusin tehdä kaksi kynttilänjalkaa pitkälle kynttilälle, joissa olisi syvennys kynttiläkokon ympärillä. Tein muottiin kynttilän kokoisen reiän johon laitoin kynttilän ja tökkäsin koko komeuden betoniin. Kynttilä toimi tässä painona, joten syvennysmuottiin ei tarvinut erikseen painoa. Saapa nähdä mitä tästä tulee. Kuvat ovat sen verran tuoreita, että askartelut on vasta ulkona kuivumassa. Isompaan purkkiin tökkäsin pieniä kynttilöitä, kolme on varmaankin vielä turvallisin välein.

Kun betoni on kuivunut parin päivän kuluttua (kastelusta ja säästä riipppuen) irroita muotit varovasti. Helpointa on, jos käytät esim kertakäyttömukeja ja voit repiä muotin irti. Itse olen hionut kevyesti nuo kippojen yläreunat, joihin jää sementtiliima näkyville. Muuten pinnalle ei mielestäni tarvitse tehdä mitään, vaan se on kaunis sellaisenaan. Purkit vaativat alustan alleen, koska niistä irtoaa pölyä. Yksi vaihtoehto olisi laittaa vaikka huopatassut pohjaan.

Kynttiläkuppien lisäksi betonista saa aika kivoja koristeita esim hiekkamuotilla. Lempparini on betonisimpukka, josta ei nyt tähän hätään irronnut kuvaa. Suosittelen kokeilemaan! Ja jospa vinkeistäni on iloa jollekulle kokeilijalle. 🙂 Ja loppuun vielä varoitus; On koukuttavaa puuhaa!!

Kommentit
 1. 1

  Linda sanoo

  Kiitos vinkeistä! (: Sitten kysymys, että miksi betonia kastellaan ja miten? 🙂

  • 1.1

   sanoo

   No sehän se unohtuikin kertoa. Betonia kastellaan, jotta se ei kuivuisi liian nopeasti. Liian nopea kuivuminen voi saada betonin halkeamaan. Vaikka sumutuspullo toimii hyvin. Käynpäs muokkaamassa vinkkeihin sen. 🙂

 2. 2

  sanoo

  Jos asuisin omakotitalossa, tämä olisi se mitä tekisin varmasti. Mutta koska asun kerrostalossa en lähde tähän leikkiin, toistaiseksi.. Syynä tila ja se tärkein, AIKA! Mutta ihana postaus ja varmasti viimeistään mökillä kokeilemisen arvoista ,)

 3. 3

  PirjoSofia sanoo

  Kiitos lisävinkeistä :-), sementtisäkit on odottaneet jo muutaman viikon alakerran saunassa inspiraatiopäivää – vähän ollut nyt hakusassa, kun kaikennäköistä pakollista puuhaa riittämiin 😉

  • 5.1

   sanoo

   Ehtiihän sitä ens kesänäkin. Minäkin taidan jatkaa vasta ensi vuonna, sen verran paljon on nyt betonikippoa. 😀

 4. 6

  sanoo

  Kiitos tästä postauksesta! Mahtavan näköisiä nuo betonista tehdyt jutut. Pakkohan tätä on päästä koittamaan 🙂

 5. 7

  sanoo

  Kiitos tästä postauksesta (ja muistakin). Juuri näitä ohjeita kaipailin, koska olen aloittamassa pian oman projektin aiheen kimpussa 🙂

   • 7.1.1

    Nimetön sanoo

    Ajattelin tehdä niitä pyöreitä astinkiviä, mut noi kynttiläkipotkin näyttävät niin hyviltä, joten varmasti tulee niitäkin kokeiltua.

  • 10.1

   sanoo

   Täytyypä tulla kurkkaamaan kipsiaskarteluja! Joskus lapsena tuli kipsistä tehtyä vaikka mitä. 🙂 Ainakin se on helpompi saada muoteista kuin betoni!

 6. 11

  sanoo

  Hei tää olikin kiva postaus! On tullut mietittyä että betonijuttuja olis kiva tehdä itse, mutta en ollut vielä saanut aikaiseksi ottaa selvää että miten. Joten kiitos tästä, täytyy pistää kirjanmerkkeihin. 🙂

 7. 12

  sanoo

  Kokeilin tuossa taannoin tehdä betonivaluja, mutta huomasin että en oikein pitänyt rosoisesta yläpinnasta. Sitten isäni vinkkasi, että yläpintaan olisi voinut leikata kanssa pahvipalasen tasoittamaan sitä ja sillä menetelmällä tulikin kiva sileä pinta. Tosin käytin sellaista rakennusbetonia niin jäin miettimään kuivuuko tuo Vetonit kuivabetoni jotenkin sitten sileämmäksi pinnaksi kuin muut perusbetonit?

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *