Vinkkejä asetelmiin ja niiden sommitteluun

Sain vasta lukijalta toiveen kirjoittaa asetelmien teosta ja niiden sommittelusta sisustuksessa. Kiitos toiveesta, tätä olikin mukava pohtia!! Täytyy myöntää, että en kovinkaan usein mieti asetelmia kovin tarkkaan, sen kun isken kivoja esineitä yhteen! Siispä onkin mielenkiintoista miettiä tarkemmin, mitkä asiat asetelmieni taustalla vaikuttavat.Asetelmat sisustuksessa

Tärkein juttu koriste-esineissä ja somisteissa on, että niitä ei ripotella pitkin poikin kotia, vaan esineet kasataan ryhmiin asetelmiksi. Yhteen huoneeseen riittää hyvin yksikin paikka, johon esineet on aseteltu. Esimerkiksi lipastolle asetelmaa tehtäessä näyttää usein paljon paremmalle, kun esineet on sommiteltu yhteen nippuun, eikä tasaisesti koko lipastolle. Hyvin usein teen asetelmia esim. tarjottimelle. Yhtenäinen alusta kasaa esineet helposti yhteen.

Meillä on kolme paikkaa, jossa esineet pääasiassa majailevat ja vaihtavat usein järjestystä. Olohuoneessa on valkoinen sivupöytä sekä tauluhylly ja keittiössä musta sivupöytä. Tauluhyllyllä vähän harvemmin, useimmiten olohuoneen sivupöydällä. Huoneen ilmettä on kiva piristää usein vaihtuvilla esineillä!

Asetelmat tauluhyllyllä Muodot. Yhden asian huomasin toistuvan katsellessani minun silmääni miellyttäviä asetelmia, nimittäin korkeuserot kolmion muodossa. Eri korkuisia esineitä sommiteltuna niin, että ne muodostavat kolmion.

Eriparisuus ja vastakohdat. Erilaiset asiat toimivat useimmiten hyvin yhdessä, paremmin kuin liian samankaltaiset. Hyvässä asetelmassa on jotain uutta, jotain vanhaa, jotain yllättävääkin. Kontrasteja on hyvä olla niin mielenkiinto säilyy. Esimerkiksi kiiltävä kromi ja kuivuneet risut toimii hyvin yhdessä, kuten yllä tauluhyllyllä. Hyvin usein asetelmiin päätyy myös jotain itse tehtyä tai tuunattuakin.

Epäsymmetria. Parittomuus on aina hyväksi, jos ei haluta tehdä kovin muodollista asetelmaa. Hiukan erilaisten esineiden kanssa parillisuus sen sijaan toimii hyvin.

Värit. Minun asetelmat on kovin värittömiä, kuten sisustus muutenkin. Moni varmasti lisäisi asetelmaansa yhden tai kaksi väripilkkua, mutta myös rauhallisillakin väreillä voi tehdä mielenkiintoisia asetelmia. Liian harkitut värit eivät usein toimi yhdessä. Esimerkiksi pelkästään mustavalkoinen sommitelma ei näytä kovin mielenkiintoiselta, mutta jos mustan ja valkoisen kaveriksi lisää vaikkapa puuta, kasveja tai metallisävyjä, asetelma saa syvyyttä.

Vaihtelu. Virkistää. Huomaatteko, että näissä asetelmakuvissani pyörii monet samat esineet? Kynttilät, kynttilänjalat, ruukut, tarjottimet… Ei tarvitse ostaa uutta, kun erilaisilla yhdistelmillä saa aivan uudennäköistä jälkeä.Kynttiläasetelma

Somistus

Tuo vanha puinen lipastonlaatikko on toiminut asetelmieni alustana jo useamman vuoden ajan. Siihen voisi tehdä kokonaan mustavalkoisenkin asetelman, kun kulunut puu pehmentää asetelmaa kuin asetelmaa. Tässä asetelma näyttää hailakalle harmaata neuloskuviota vasten, mutta tummaa tai vaaleaa pohjaa vasten harmaatkin esineet erottuisi paremmin.Sommittelu sisustuksessa

Tässä asetelmassa elementit on aivan kohdillaan, mutta sommittelu ei ole aivan kohdillaan. Kokonaisuus näyttää hajanaiselta, eikä asetelmalla ole mitään kiintopistettä.

Asetelma pöydälläViime vuonna pajunkissat olivat juuri samojen (tai samanlaisten kynttilöistä puhuttaessa) somisteiden kanssa pöydällä kuin nyt kultainen maljakko risuineen.

Mistä esineistä ne asetelmat sitten syntyy? Useimmiten kynttilöistä, kukista, kasveista, tauluista ja valaisimista. Olen huomannut, että varsinaisia koriste-esineitä minulla ei juuri olekaan, kaikilla niillä jokin funktio on. Esteettistä arvoa, tunne-arvoa tai käyttöarvoa! Alla on harvinaisen yksinkertainen ja karsittu asetelma viime kesältä syreenien kukinnan ajalta. Taidanpa tästä inspiroituneena tehdä tuonne olohuoneen sivupöydälle vähän karsimista! 😉

Asetelmatasetelmat

Tässä vielä yksi esimerkki ei niin onnistuneesta asetelmasta. Numeroita ja kirjaimia on liiankin kanssa, muotokaan ei kovin tasapainoinen ole. Pientä tavaraa on liikaa. Tämä asetelma saikin pian kyytiä ja tekstitaulu nousi ylös seinälle ja koriste-esineitä otin vähemmäksi. Nyt tasolla on vain radio ja pöytävalaisin.

Parhaat yhdistelmät minulla syntyy ilman varsinaista pohdintaa, mutta tässäpä nyt on kirjattuna huomioitani asetelmien teosta. Olisiko teillä heittää mitään hyviä vinkkejä asetelmien sommitteluun?

ps. Huomasin juuri, että blogini facebook -sivulle on kertynyt jo yli 500 tykkääjää! Hirmu suuri määrä! Tykkäämällä sivusta, pysyt hyvin kärryillä uusista postauksista, sinne päivittyy automaattisesti linkit uusiin postauksiin! Tykkäämään pääsee oikeasta sivupalkista tai tästä. Myös Bella -blogeilla on oma facebook -sivu, jonne tulee nostoja kaikista Bellan blogeista, joten kannattaa käydä tykkäämässä täälläkin, jos haluat seurata muitakin Bellan blogeja.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hirmu kiva postaus ,usein ole ”asetelmiasi” ihaillut ja ajatellut että ne näyttävät niin kauniilta,”luontevilta” ja samalla rennon huolettomilta että varmaan käytät sommitteluun paljon aikaa vaan eihän se yllätys,yllätys niin ollutkaan:)

  • 1.1

   sanoo

   Kiitos Kirsi! Asetelmien teko on kyllä minulla aika luontevaa, onhan niitä lapsesta saakka tullut tehtyä… ehkä harjoitusta on jo tarpeeksi! Kiva kuulla, että tykkäät niistä!!

 2. 2

  sanoo

  Kiitos tästä sommitelmapostauksesta! Nyt on kyllä pakko alkaa tosissaan opetella näitä sommitelmia. Tuo tarjotin alustana on hyvä vinkki. Minulla on olohuoneen ikkunan alla bestå-taso, 120 cm-levyinen. Ongelmana on heti kaksi 50-60cm korkuista viherkasvia. Ehkä pitää antaa niiden olla ja tehdä viereen tarjottimelle sommitelma. Ei tunnu helpolta!

  • 2.1

   sanoo

   Tsemppiä treenaamiseen! Kokeilemalla oppii paljon. Ja mm. omia vanhoja kuvia katsellessa voi miettiä, mikä niissä on onnistunutta ja mikä pielessä, sekä sen jälkeen ottaa opiksi! 🙂

 3. 5

  Neiti Harmoniaa sanoo

  Kiitos vinkeistä, ihana postaus. Asetelmien tekeminen ei ole niin helppoa, harjoitus kai tekee mestarin.

 4. 6

  sanoo

  Hyviä vinkkejä. Olet kiinnittänyt tosi hienosti huomiota juuri oikeisiin asioihin. Niihin mihin itse usein kompastun 😉

  • 6.1

   sanoo

   Kyllähän niitä kompastuskiviä riittää itse kullakin. 😀 Omia kuvia katselemalla kyllä huomaa parhaiten ne onnistuneeseen lopputulokseen johtavat asiat, samoin ne epäonnistumiset. 🙂

 5. 7

  sanoo

  Olipa loistava postaus! 🙂 Itsellä nimenomaan asetelmien tekemiseen tarvittava taito hukassa, pitääkin ottaa vinkin käyttöön 🙂

 6. 8

  sanoo

  Olipas hyödyllistä tietoa! 🙂 Kiitos. Piti myös kysyä, että miten/millä ohjelmalla teet niitä kollaaseja. Kovasti tahtoisin tehdä, mutta ei ole vielä onnistunut…

  • 8.1

   sanoo

   Jospa vinkeistä olisi hyötyä!! 😀

   Teen kollaaseja Photoshopilla tai Digital Image Suitella. Käytössäni olevista ilmaisohjelmista Picasalla onnistuu, mutta edellyttää että tallentaa kaikki kollaasissa käyttämänsä kuvat koneelle ennen kollaasin tekoa. Aika työlästä, esim. tuotekollaaseja tehdessä. Mut esim. gimpillä voi tehdä kopio-liitä -systeemillä!

   Mulla on sen verran monta ohjelmaa rinnakkain käytössä, että aika usein tulee huiskittua vähän jokaisella…

 7. 9

  sanoo

  Upeat kuvat olet ottanut ja kehystänyt! (aikaisempi postaus) Kysyisin kuvien alla olevasta kenkäkaapista. Toimiiko se hyvin käytännössä ja mahtuuko sinne paljon kenkiä?

  • 9.1

   sanoo

   Heippa! Kenkäkaappi on ollut kohtuullisen toimiva. Kyllähän se kokoonsa nähden antaa hyvin säilytystilaa, mutta aikuisten kenkiä ei kovin paljon mahdu. Ylimmäinen lokero on varattu kasseille ja pussukoille, yhteen menee aikuisten kenkiä n. 4 paria ja yhteen lasten kesäkenkiä varmaan vajaa kymmenen paria, talvikenkiä tai saappaita vähemmän.

   Olen kyllä kenkäkaapin maalaamisen jälkeen tykännyt tuosta paljon. Otin siitä jalat kokonaan pois ja nostin seinälle. 😀

 8. 10

  sanoo

  Kiitos paljon,näitä vinkkejä ja neuvoja juuri kaipasin.Vielä kun osaisi niitä soveltaa 🙂 Tuo kolmio on kyllä simppeli ja hyvä neuvo.
  Mulla on olkkarissa iso senkki,lienetkö koskaan blogissani käynyt…Miten voisin ” päällystää” sitä? Tällä hetkelläkin aika paljon tavaraa näkyy siinä olevan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *