Vanhan talon energiatehokkuuden parantaminen & Arvonta!

energiatehokkuuden parantaminen vanha talo

Ehkä teille on tullut jo selväksi, että me etsitään parhaillaan vähän vanhempaa omakotitaloa, josta remontoisimme meille uuden kodin. Vaikka uudesta kodista ei vielä ole tietoa, päädyin yhteistyössä Taloon.com verkkokaupan kanssa suunnittelemaan, kuinka tuollaisen vanhemman talon energiatehokkuutta voisi parantaa. Ja jos jaksat lukea postauksen loppuun, löytyy postauksesta mahdollisuus osallistua 200 euron arvoisen lahjakortin arvontaankin!

Monta vanhan talon ominaisuutta tai ongelmaa on jo tullut selväksi vanhassa rivitalossa asuessa, joten luulenpa ainakin laidasta tietäväni, mihin tässä suunnitellaan ryhtyvämme. Vanhan talon kanssa on tietysti monta seikkaa, jotka voi vaatia kunnostamista, tärkeimpänä on tietysti ihan rakenteelliset ja tekniset asiat; jotta talo toimii niin kuin pitää, jotta se pysyy kunnossa jatkossakin. Esteettisetkin seikat on minulle tietysti kovin merkityksellisiä ja varmasti tulisimme tekemään paljon ihan pintaremonttiakin, jotta talosta tulisi meidän näköinen koti, mutta ensisijaisesti tarkoitus on tietysti keskittyä teknisiin puoliin. Yksi huomattavan tärkeä seikka vanhoissa taloissa on talon energiatehokkuus ja se, kuinka sitä voisi vanhassa talossa parantaa. Asuminen maksaa ja omassa talossa voi itse vaikuttaa siihen, mitä seikkoja haluaa lähteä parantamaan energistehokkaammaksi. Säästöä syntyy paitsi rahallisesti, myös ekologisesti kun lämpöä ei päästetä harakoille.

Ulko-ovien uusiminen voi olla kannattavaa, jotta eteisen saa pidettyä lämpimänä. Vanhat ovat ovat teknisesti huomattavasti nykyaikaisia ovia hatarampia ja vanhojen ovien tiivistäminen joka syksy saattaa tympiä. Ikkunoiden uusiminen on jo suurempi menoerä, mutta vanhojen 2-lasisten ikkunoiden vaihto nykyaikaisiin 3-lasisiin säästää energiaa huimasti, sillä vanhat ikkunat saattaa päästää lämpöä harakoille jopa kolminkertaisen määrän nykyikkunoihin verraten. Tietysti tällaisissa uudistuksissa täytyy ottaa huomioon vastaavasti tuloilman saanti, jottei taloa tiivistä liiaksi, jos kyseessä on painovoimainen ilmanvaihto.

Aika monessa vanhemmassa talossa lämmitys hoidetaan sähkölämmityksellä. Sähkölaskua pienentääkseen polttaisin itse ainakin mielelläni takassa puita. Vanhan takan korvaaminen varaavalla takalla voisi olla pidemmän päälle viisas teko, vaikka kertainvestointi maksaakin. Vaikka ei sentään läheskään sitä, mitä vaikkapa maalämpö kustantaa.

Sisätiloissa olen ajatellut siirtyä pikkuhiljaa käyttämään valaisimissa led-lamppuja. Vielä pari vuotta sitten led-lamput tuntui olevan aika hankalia valon määrän ja sävyn suhteen, mutta kehityksessä on tapahtunut aimo harppaus. Led-lamppu kuluttaa energiaa vähän ja sen käyttöikä on yleensä jops 25 vuotta. Kannattaa tarkistaa, että lampulle luvataan myös sytytyskertoja käyttöikää vastaava määrä ja valita lamppu, jonka värintoistokyky (eli ra-indeksi) on mahdollisimman suuri.

Samaan syssyyn vaihtaisin uloskin ledeillä toimivat ulkovalaisimet. Pimeään aikaan olisi kiva valaista piha kauniisti ja kyllähän hyvät valaisimet on jo turvallisuusseikkakin. Meillä Suomessa kun pimeä aika on piiiitkä, on ulkovalaisinten energiankulutus oikeasti konkreettinen energiansäästökohde, vaikka voi tuntua äkkiseltään pieneltä asialta vaikkapa uusiin ikkunoihin verrattuna.

Lämmityksessä säästämisen lisäksi veden säästäminen on yksi helppo kohde energiansäästökampanjassa. Erilaisia vettä säästäviä hanoja on ollut markkinoilla jo vuosia, mutta minusta tuntuu, että lapsiperheessä paras vedensäästökeino on kosketusvapaa hana, joka katkaisee vedentulon mahdollisimman pian. Tyylikkäitäkin vaihtoehtoja näistä onneksi löytyy. Ainakin vessassa, jossa lapset tekee iltapesunsa, tällaisella hanalla saisi varmasti vedenkulutusta pienennettyä huimasti.

Millaisia energiansäästökeinoja te keksitte asumiseen liittyen? Olisiko sinulla antaa jokin hyvä vinkki? Jos ei vinkkiä löydy jaettavaksi kommenttiboksissa, voit myös valita yhden energiaa säästävän tuotteen taloon.com verkkokaupasta ja linkittää sen kommenttiin ja osallistua samalla 200€ lahjakortin arvontaan. Osallistumisaikaa on 22.2.2015 saakka. Jätäthän osallistuessasi sähköpostiosoitteen sille varattuun kenttään. Onnea arvontaan!!

Näiden energiansäästöideoiden myötä toimin kummibloggarina Taloon.comin energianiksit -kilpailussa, jossa jokaisella bloggaajalla on mahdollisuus ansaita 100 euron lahjakortti Taloon.com nettikauppaan postaamalla omaan blogiin oman energiansäästövinkkinsä. Ohjeet osallistumiseen löytyy täältä. Lisäksi yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanut vinkki voittaa 300 euron led-valaisin-lahjakortin. Ja kunhan sivustolle on kerääntynyt vinkkejä, kannattaa kaikkien käydä äänestämässä parasta vinkkiä, sillä äänestäjien kesken arvotaan palkinto.

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 1

  Ninde sanoo

  Kotonamme ovat led-lamput käytössä, ruoka valmistuu usein loppuun uunin jälkilämmöllä, suljemme turhat valaisimet ja koitamme hyödyntää luonnonvaloa mahdollisuuksien mukaan. 🙂

 2. 2

  Suvi sanoo

  Oikein vanhassa talossa lähtisin lisäämään eristystä katolle, mutta hiukan helpompi vinkki lienee se sisälämpötilan säätäminen 20 asteeseen. Riittää hyvin ja villasukat kehiin, jos jalkoja paleltaa. 🙂

 3. 3

  Maariaa sanoo

  Yksinkertaisia, mutta helposti toteutettavia kikkoja ovat esim.suihkuajasta nipistäminen ja valojen sammuttaminen aina niistä huoneista, joisa ei oleskella. Vanhanmalliset pakastimet kannattaa sulattaa säännöllisin väliajoin!

 4. 5

  Saija sanoo

  Omaan elämäntilanteeseen ajankohtainen kirjoitus ja arvonta, kiva! Me hankittiin ilmalämpöpumput meidän talovanhukseen osittain sen takia, että energiankulutus pienenisi. Tulevassa kylppäriremontissa pyritään hana ja suihku valinnoilla vaikuttamaan vedenkulutukseen. Varavaan takan puolesta liputan suuresti paitsi energiasäästön myös tunnelman takia. 🙂

 5. 6

  JennaS sanoo

  Meillä on käytössä led-lamput. Lisäksi usein käytän uunin jälkilämpöä hyväksi ruoanlaitossa.

 6. 7

  Sanna/ Sisustus COCO sanoo

  Kodin säästö vinkkejä ovat mm. energiasäästölamput, vesimittari (tämän myötä meillä on ainakin vähentynyt suihkussa läträäminen), ikkunoiden ja ovien tiivistäminen ym.
  Mukana ihanassa arvonnassa:)

 7. 8

  Hukkakukka sanoo

  Energiansäästölamput ja varaava takka käytössä täällä. Myöskin esimerkiksi ihan perusasia, että huoneissa joissa ei olla, ei pidetä valoja ja jos televisiota/tietokonetta ei katso/käytä kukaan, sitä ei pidetä päällä turhaan. 🙂

 8. 9

  kaija sanoo

  yksi säästämisvinkki pn lähestymiskytkimet ulkovaloihin, ei tarvi jättää valoja päälle koko illaksi, vaan syttyvät tarvittaessa..

 9. 11

  sanoo

  Ylä- tai alapohjan villoitus on aika monessa talossa hyvä mahdollisuus! Myös ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on hyvä kikka, tosin tehän olittekin aikeissa kiinnittää siihen huomiota :).

  Lisäksi meillä on yösähkö käytössä, eli pesemme pyykit + astiat pääasiassa iltaisin ja uuni laulaa yleensä sunnuntaisin. Vettä ei suihkita turhaan ja lamppuja ei pidetä päällä turhaan. 🙂 Suosittelen muuten lämpimästi tuota takkaa – se on niin maailman ihanin juttu! Lämmitän sen yleensä aamuisin, ei ole parempaa juttua talviaamuun :).

  Ihana arvonta, meillä olisi just tuolle ihan mahdottomasti käyttöä t: remppaajat! 😀

  <3 Hannele
  http://www.rakkaudellahannele.fi

 10. 13

  Santtu sanoo

  Varaavatakka, ikkunat vaihdettu selektiivi-ikkunoihin, ulko-ovet vaihdettu lämpötaloudellisempiin. Vesikiertoisen öljylämmityksen rinnalle asennettu vesi-ilmalämpöpumppu, tämä tuo huomattavaa säästöä lämmityskustannuksiin.

 11. 15

  Marjo sanoo

  Meillä talon yläkerrassa lähinnä nukutaan, joten pidämme lämpötilan alakertaa selvästi alhaisempana. Nukkumaan mennessä kauratyyny lämmittää petivaatteet lämpöisiksi. Viileässä makuuhuoneessa on mukava nukkua paksun tuplapeiton alla.

  30-luvulla rakennetussa talossamme on alkuperäiset puhalletut ikkunat, joita ei tulisi mieleenkään vaihtaa. Sen sijaan välipohjan eristäminen on hyvä keino vähentää lämmön karkaamista.

 12. 16

  Vivian sanoo

  Ikkunoiden tiivisteiden tarkistaminen (usein vanhoissa taloissa näissä on toivomisen varaa!) kannattaa tehdä säännöllisesti, samaten ovien tiiviys.
  Varaava takka on hyvä lämmöntuoja ja sitä suosittelen.

 13. 17

  Elisa sanoo

  Viime aikoina olen kotona kiinnittänyt huomiota siihen, että sähkölaitteet sammutetaan kokonaan käytön jälkeen, eikä niitä jätetä stand by -tilaan.

  Mukana arvonnassa!

 14. 19

  Jenni sanoo

  Mä jätän kylmillä ilmoilla uuninluukun auki ruuanlaiton jälkeen, se lämmittää kivasti sisäilmaa. 🙂

 15. 20

  neito sanoo

  Meillä sähkölämmitteisessä rivarissa lämpötila 20 asteessa. Sukulaiset kaukolämpöasunnoissa asuvat valittavat meillä olevan kylmä ja me taas että muilla on kuuma. Esikoinen (6 vee) selitti yhtenä päivän siskolle (3 vee), että älä juoksuta vettä, ei saa tuhlata.

 16. 21

  Ansa-Maria sanoo

  Meillä lämmitetään takkaa talvikuukausina joka päivä ja lämmityskustannuksissa säästö on melkoinen!

 17. 22

  markku sanoo

  Juurikin takkaa tulee lämmitettyä kovilla pakkassilla, säästää senkin pennisen sitten muuhun.

 18. 23

  Maiai sanoo

  Takka lämpimäksi ja patterien lämpötila pidetään alhaalla, aamupuuro puuhellalla ja valot päällä vain niissä huoneissa, joissa elämöidään 🙂

 19. 24

  niina sanoo

  Jos sisäilman lämpötilaa puottaa asteella niin energiankulutus tippuu n.5 prosenttia.

 20. 25

  Laura sanoo

  Takka ehdottomasti on suosikkisäästäjä, jos vaan puutavaraa saa edullisesti..Meille muurattiin sellainen ja toiveissa on sillä lisätä lämpöä…ja uudet, tiiviit ikkunat ja lattialämmitys – nämä tuli mieleen perusparannuksina täältä raksalta, jossa vanha talo on peruskorjattu ja laajennettu…

 21. 26

  Ida sanoo

  Me pidämme vesikiertoisten pattereiden lämpöä suht matalalla ja lämmitämme mielummin ilmalämpöpumpulla- säästää kuulemma;)

 22. 27

  Milla sanoo

  Kuivuri sekä saunominen lämmittää yläkerran, joten patterit eivät ole siellä koskaan päällä. Siinä on iso säästö.

 23. 29

  Johanna sanoo

  Hyvä energiansäästövinkki on tasapainottaa lämmitys joka huoneessa siten, ettei jonkun huoneen lämmitys ole täysillä ja toisen ihan nollissa. Näin yhden huoneen lämmityksen (lattialämmitys/patterit jne) ei tarvitse yrittää pitää koko taloa lämpimänä. Vanha talon kunnostuksessa tulisi aina kääntyä rakennusfysiikkaan perehtyneen asiantuntijan puoleen, maallikko voi saada terveen talon parissa vuodessa huonoon kuntoon, kun ei ymmärretä rakenteen fysikaalista käyttäytymistä, lisäillään höyrynsulkuja ja vesieristeitä vääriin paikkoihin. Kellarit kylpyhuoneineen ovat usein ongelma, varsinkin jos lisätään jälkikäteen vesieristys. Ennen sisätiloihin päin kuivunut rakenne ei pääsekään enää kuivumaan ja pommi on valmis. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä kuitenkin tulevaan urakkaan! 🙂

 24. 32

  E sanoo

  Meillä sisälämpötila on 19-20 astetta. Valoja ei pidetä turhaan päällä. Osa lampuista vaihdettu led-lappuihin. Ruokaa valmistetaan kerralla enemmän esim. silloin, kun uuni on päällä. Astianpesukone vasta täytenä päälle. Vettä käytämme säästellen, ei turhaa lotraamista. Mukaan arvontaan 🙂

 25. 33

  Veera sanoo

  Led-valot, varaava takka, tarkastaa ikkunan tiivisteet ettei kovasti falskaa, ruokaa valmistetaan uunissa isompia satseja kerralla, vesihana suljetaan hiustenpesun yms ajaksi, pestään täysiä koneellisia niin astioita kuin pyykkiäkin, kyllähän näitä on…

  Mukana siis ehdottomasti 🙂

 26. 34

  NennaMm sanoo

  Meilllä ei käytetä imuria, vaan pidetään lattiat puhtaana sähköttömästi!

 27. 35

  Tiinuli sanoo

  Mieleen tulee mm. vaihto led-valoihin ja ylimääräisten valojen sammuttaminen, ikivanhojen energiasyöppöjen (jääkaappi, uuni, tv…) vaihto uusiin, ikkunoiden tiivistäminen tai vaihto, matalampi huonelämpötila…

 28. 36

  suvi sanoo

  Vaatteiden tuuletus eli liiallisen pyykin pesun vähentäminen, astianpesukone täyteen ja samoista esim. vesilaseista voi juoda useamman kerran, lattialämmitysten pienentäminen ja takan käyttö, valojen vähentäminen ja kynttilöiden polttaminen, kuivausrummun käyttö minimiin. Siinäpä jokunen vinkki.. 🙂

 29. 37

  Aino sanoo

  Meillä on käytössä led-polttimot sekä ulkona että sisällä. Sisälämpötila pyritään pitämään maltillisena, 20-21 astetta. Varaavaa takkaa käytetään lämmönlähteeksi ja siellä valmistamme myös ruokaa jälkilämmössä. Pesen pyykit mahdollisimman alhaisissa asteissa ja kuivatan ne ulkona, jos mahdollista. Vessoissa on automaattihanat ja vessanistuimissa on mahdollisuudet pienelle tai isolle huuhtelulle.

 30. 38

  sanoo

  Takkaa ja puuliettä poltetaan joka päivä, ja ilmaa kierrätetään ilmalämpöpumpulla. Sähköpatterit on asetettu vain varoiksi noin 16 asteeseen, jos lämpö joskus putoaisi niin alas, niin silloin menisivät päälle. Pumppu lämmittää huomattavasti paremmalla hyötysuhteella. Lisää vinkkejä alankin miettimään omaan postaukseen, kiitos Essi tästä kampanjavinkistä! Meillä mies on sähköalalla, joten on aika niuho sähkönkulutuksesta.. 🙂

 31. 39

  Anna-Maija sanoo

  Meillä on vanha talo ja (energia)pihi isäntä. 🙂 Meillä yläpohjaan on lisätty eristystä niin paljon kuin mahdollista, takalla lämmitetään paljon ja sisälämpötila on n. 20-21. Meillä on itse vaihdettu vanhoihin ikkunanpokiin nykyaikaiset tuplalasielementit, vaati toki työtä paljon mutta hoitui itse, lasiliikkeestä nuo lasielementit maksoivat alle 10% siitä mitä uudet ikkunat olisivat maksaneet ja saatiin pitää kauniit vanhat puiset ikkunat. Ja tuntuma ikkunan vieressä on ihan toista kuin ennen, ei hohkaa enää kylmää! Pakkasilla jos kukaan ei ole kotona, usein jätetään vielä verhot alas, sekin vähentää lämmön karkaamista ikkunasta. Ilmalämpöpumppua meille ei olla uskallettu ottaa, koska pitäisi malttaa olla sitten kesällä viilentämättä -vanhan talon seinärakenne kun ei ole suunniteltu niin että sisällä olisikin kylmempi kuin ulkona ja kosteus saattaa tiiviistyä näin vääriin paikkoihin. Voi olla ettei aiheuttaisi mitään mutta varmuuden vuoksi… (+vanhassa talossa usein huonejako on niin sokkeloinen ettei ilmalämpöpumpusta saa parasta hyötyä). Ledivaloja meilläkin, ja silti sammutellaan perässämme.. ja lapsetkin on yritetty opettaa huomioimaan esim. valojen sammutus ja se ettei lämmintä vettä löträtä.

 32. 40

  Sampo sanoo

  Yläpohjan eristeen lisääminen. Puutaloissa toimiva ratkaisu on selluvilla.

 33. 41

  Reeta sanoo

  Meillä kodinkoneet on vaihdettu säästävimpiin malleihin. Lisäksi talo lämpiää melkeinpä ainoastaan varaavalla leivinuunilla. Ainoastaa märkätiloissa sähkö lämmittää lattioita. Veden lämmitykseen olemme miettineet aurinkokeräimiä, mutta laskelmien mukaan se ei kannata ainakaan vielä… Led valoihin ollaan pikku hiljaa siirtymässä. 🙂

 34. 42

  sanoo

  Lämpimän veden turha lotraaminen kielletty 🙂 , leivinuunin ahkera lämmitys, sisälämpötila säädetty noin 20 asteeseen. Ilmalämpöpumppu yläkerrassa.

 35. 43

  sanoo

  Mitään mullistavaa en keksi. Kosketusvapaat hanat halausin kylyhuoneeseen ja vessaan. Sisälämpötila on nyt jo alle 20 astetta ja varmaan samoilla mennään sitten omassa uudessa kodissa. Energia tehokkaat kodinkoneet, valot pois kun huoneesta poistuu, suihku kiinni sillä aikaa kun peseytyy, siinä muutama ihan tavallinen keino. Meillä tosin on parannettavaa, sähkölaitteet, etenkin tietokoneet, jäävät helopsti päälle tai stand by tilaan, harvoin sammutetaan kokonaan.

 36. 47

  Mirkkuli sanoo

  Ilmalämpöpumppu on oiva energian säästäjä sähkölämmitteisessä talossa. Myös Led-lamput säästävät valaistuksessa viertaa

 37. 48

  Peace sanoo

  Kaukolämpöverkossa olevassa paritalossa kun asustellaan eikä takkaakaan ole, niin lähinnä tulee mieleen led-lamput. Lähes kaikki kodin valaisimet on nykyään meillä led-lamppuja

 38. 51

  Salama sanoo

  Led-valojen puolesta minäkin hehkutan. Nuo kosketusvapaat hanat on ihan käteviä, mutta eivät kyllä ole kaikissa tilanteissa kovinkaan käytännöllisiä, jos syystä tai toisesta vettä pitäisikin saada laskettua vähän reilummin

 39. 52

  Cristo sanoo

  Led-lampuilla saisi valaistuksessa säästettyä. Vanhoja kodinkoneita vaihtaessa kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen, mutta pelkästään sähkönkulutuksen perusteella ei toimivaa laitetta kannata ihan hevin uuteen vaihtaa, ei ole kovin taloudellista tai ympäristöystävällistä

 40. 53

  Mariamaria sanoo

  Pienistä puroista tulee iso virta. Led-lamput, turhien valojen päältä pois laittaminen, laitteiden ”tyhjäkäynnin” välttäminen, ne on ihan arkipäivisiä energiansäästöjuttuja.

 41. 56

  Ruusunen sanoo

  Ajastimilla säästää usein energiaa tai sitten hämäräkytkimet esim. ulkovaloihin. Varaava takka ja ilmalämpöpumppu säästävät kumpainenkin energiaa

 42. 58

  Cherrycloud sanoo

  Led-lamppujen hankkiminen on pieni, mutta hyvä keino energiatehokkuuden parantamiseen. Toki ne voivat maksaa hieman enemmän kuin jotkin muut vaihtoehdot, mutta nehän kyllä maksavat sitten itsensä takaisin. 🙂

 43. 59

  kaija sanoo

  turhat valot pois ja ulkona lähestymiskytkimet, että valot syttyy tarvittaessa. Jos ei katsota telkkaria tai kuunnella radiota, sammutetaan ne.

Trackbacks

 1. […] mahtavia energiansäästöideoita on löytynyt energiansäästösuunnitelma -postaukseen, kiitos niistä! Olia -arvontaankin ehtii hienosti vielä osallistua… Tällä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *