Vanhan talon energiatehokkuuden parantaminen & Arvonta!

energiatehokkuuden parantaminen vanha talo

Ehkä teille on tullut jo selväksi, että me etsitään parhaillaan vähän vanhempaa omakotitaloa, josta remontoisimme meille uuden kodin. Vaikka uudesta kodista ei vielä ole tietoa, päädyin yhteistyössä Taloon.com verkkokaupan kanssa suunnittelemaan, kuinka tuollaisen vanhemman talon energiatehokkuutta voisi parantaa. Ja jos jaksat lukea postauksen loppuun, löytyy postauksesta mahdollisuus osallistua 200 euron arvoisen lahjakortin arvontaankin!

Monta vanhan talon ominaisuutta tai ongelmaa on jo tullut selväksi vanhassa rivitalossa asuessa, joten luulenpa ainakin laidasta tietäväni, mihin tässä suunnitellaan ryhtyvämme. Vanhan talon kanssa on tietysti monta seikkaa, jotka voi vaatia kunnostamista, tärkeimpänä on tietysti ihan rakenteelliset ja tekniset asiat; jotta talo toimii niin kuin pitää, jotta se pysyy kunnossa jatkossakin. Esteettisetkin seikat on minulle tietysti kovin merkityksellisiä ja varmasti tulisimme tekemään paljon ihan pintaremonttiakin, jotta talosta tulisi meidän näköinen koti, mutta ensisijaisesti tarkoitus on tietysti keskittyä teknisiin puoliin. Yksi huomattavan tärkeä seikka vanhoissa taloissa on talon energiatehokkuus ja se, kuinka sitä voisi vanhassa talossa parantaa. Asuminen maksaa ja omassa talossa voi itse vaikuttaa siihen, mitä seikkoja haluaa lähteä parantamaan energistehokkaammaksi. Säästöä syntyy paitsi rahallisesti, myös ekologisesti kun lämpöä ei päästetä harakoille.

Ulko-ovien uusiminen voi olla kannattavaa, jotta eteisen saa pidettyä lämpimänä. Vanhat ovat ovat teknisesti huomattavasti nykyaikaisia ovia hatarampia ja vanhojen ovien tiivistäminen joka syksy saattaa tympiä. Ikkunoiden uusiminen on jo suurempi menoerä, mutta vanhojen 2-lasisten ikkunoiden vaihto nykyaikaisiin 3-lasisiin säästää energiaa huimasti, sillä vanhat ikkunat saattaa päästää lämpöä harakoille jopa kolminkertaisen määrän nykyikkunoihin verraten. Tietysti tällaisissa uudistuksissa täytyy ottaa huomioon vastaavasti tuloilman saanti, jottei taloa tiivistä liiaksi, jos kyseessä on painovoimainen ilmanvaihto.

Aika monessa vanhemmassa talossa lämmitys hoidetaan sähkölämmityksellä. Sähkölaskua pienentääkseen polttaisin itse ainakin mielelläni takassa puita. Vanhan takan korvaaminen varaavalla takalla voisi olla pidemmän päälle viisas teko, vaikka kertainvestointi maksaakin. Vaikka ei sentään läheskään sitä, mitä vaikkapa maalämpö kustantaa.

Sisätiloissa olen ajatellut siirtyä pikkuhiljaa käyttämään valaisimissa led-lamppuja. Vielä pari vuotta sitten led-lamput tuntui olevan aika hankalia valon määrän ja sävyn suhteen, mutta kehityksessä on tapahtunut aimo harppaus. Led-lamppu kuluttaa energiaa vähän ja sen käyttöikä on yleensä jops 25 vuotta. Kannattaa tarkistaa, että lampulle luvataan myös sytytyskertoja käyttöikää vastaava määrä ja valita lamppu, jonka värintoistokyky (eli ra-indeksi) on mahdollisimman suuri.

Samaan syssyyn vaihtaisin uloskin ledeillä toimivat ulkovalaisimet. Pimeään aikaan olisi kiva valaista piha kauniisti ja kyllähän hyvät valaisimet on jo turvallisuusseikkakin. Meillä Suomessa kun pimeä aika on piiiitkä, on ulkovalaisinten energiankulutus oikeasti konkreettinen energiansäästökohde, vaikka voi tuntua äkkiseltään pieneltä asialta vaikkapa uusiin ikkunoihin verrattuna.

Lämmityksessä säästämisen lisäksi veden säästäminen on yksi helppo kohde energiansäästökampanjassa. Erilaisia vettä säästäviä hanoja on ollut markkinoilla jo vuosia, mutta minusta tuntuu, että lapsiperheessä paras vedensäästökeino on kosketusvapaa hana, joka katkaisee vedentulon mahdollisimman pian. Tyylikkäitäkin vaihtoehtoja näistä onneksi löytyy. Ainakin vessassa, jossa lapset tekee iltapesunsa, tällaisella hanalla saisi varmasti vedenkulutusta pienennettyä huimasti.

Millaisia energiansäästökeinoja te keksitte asumiseen liittyen? Olisiko sinulla antaa jokin hyvä vinkki? Jos ei vinkkiä löydy jaettavaksi kommenttiboksissa, voit myös valita yhden energiaa säästävän tuotteen taloon.com verkkokaupasta ja linkittää sen kommenttiin ja osallistua samalla 200€ lahjakortin arvontaan. Osallistumisaikaa on 22.2.2015 saakka. Jätäthän osallistuessasi sähköpostiosoitteen sille varattuun kenttään. Onnea arvontaan!!

Näiden energiansäästöideoiden myötä toimin kummibloggarina Taloon.comin energianiksit -kilpailussa, jossa jokaisella bloggaajalla on mahdollisuus ansaita 100 euron lahjakortti Taloon.com nettikauppaan postaamalla omaan blogiin oman energiansäästövinkkinsä. Ohjeet osallistumiseen löytyy täältä. Lisäksi yleisöäänestyksessä eniten ääniä saanut vinkki voittaa 300 euron led-valaisin-lahjakortin. Ja kunhan sivustolle on kerääntynyt vinkkejä, kannattaa kaikkien käydä äänestämässä parasta vinkkiä, sillä äänestäjien kesken arvotaan palkinto.

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 2

  Salama sanoo

  Led-valojen puolesta minäkin hehkutan. Nuo kosketusvapaat hanat on ihan käteviä, mutta eivät kyllä ole kaikissa tilanteissa kovinkaan käytännöllisiä, jos syystä tai toisesta vettä pitäisikin saada laskettua vähän reilummin

 2. 3

  Cristo sanoo

  Led-lampuilla saisi valaistuksessa säästettyä. Vanhoja kodinkoneita vaihtaessa kannattaa kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen, mutta pelkästään sähkönkulutuksen perusteella ei toimivaa laitetta kannata ihan hevin uuteen vaihtaa, ei ole kovin taloudellista tai ympäristöystävällistä

 3. 4

  Mariamaria sanoo

  Pienistä puroista tulee iso virta. Led-lamput, turhien valojen päältä pois laittaminen, laitteiden ”tyhjäkäynnin” välttäminen, ne on ihan arkipäivisiä energiansäästöjuttuja.

 4. 7

  Ruusunen sanoo

  Ajastimilla säästää usein energiaa tai sitten hämäräkytkimet esim. ulkovaloihin. Varaava takka ja ilmalämpöpumppu säästävät kumpainenkin energiaa

 5. 9

  Cherrycloud sanoo

  Led-lamppujen hankkiminen on pieni, mutta hyvä keino energiatehokkuuden parantamiseen. Toki ne voivat maksaa hieman enemmän kuin jotkin muut vaihtoehdot, mutta nehän kyllä maksavat sitten itsensä takaisin. 🙂

 6. 10

  kaija sanoo

  turhat valot pois ja ulkona lähestymiskytkimet, että valot syttyy tarvittaessa. Jos ei katsota telkkaria tai kuunnella radiota, sammutetaan ne.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *