Valokuvien organisointi ja säilytys

kuvien järjestely

Valokuvien organisointi ja järjestely on aihe, josta minulta ollaan kyselty aiemminkin ja nyt kun mainitsin aiheen viikonlopun postauksessa, postausidea sai kannatusta, joten kirjoittelin teille ajatuksiani kuvien organisoinnista ja niiden säilytyksestä. Näissä jutuissa varmasti on yhtä monta tapaa toimia, kuin on käyttäjiäkin, mutta tässä pari vinkkiä kuvakaaoksen hallintaan!

Käy kuvat läpi heti koneelle siirrettäessä ja poista turhat kuvat (epäonnistuneet otokset, kaksoiskappaleet jne.) Voit poistaa epäonnistuneita kuvia jo kamerassa, mutta monesti kuvien laatu paljastuu vasta koneen näytöltä katsottaessa.

Lajittele kuvat ainakin ajankohdan mukaan. Voit myös lajitella kuukausittain kuvat vielä tarkemmin (esimerkiksi sisustus, ruoka, lapset, juhlat tai matka…)
Olen itse jaotellut kuvat esimerkiksi näin: 2014 -> 01 Tammikuu 2014 -> Sisustus. Joka vuodelle siis oma kansionsa, jonka alta löytyy kansiot kuukausille. Kuukausikansiot on nimetty numeroin, jotta tietokone pitää ne oikeassa järjestyksessä. Kun kuvia on paljon, on paikallaan lajitella kuvat vielä kuvauskohteen tai vaikkapa tapahtuman mukaan. Jälkikäteen kuvien löytämisen helpottamiseksi ajankohdan mukainen lajittelu on osoittautunut järkeväksi tavaksi.

Käsittele kuvat mahdollisimman pian; suorista, rajaa, tarvittaessa korjaa valotusta, valkotasapainoa, lisää terävyyttä jne. Täältä löydät vinkkejäni kuvankäsittelyyn. Voit myös pienentää kuvia, jos suurille kuville ei ole tarvetta. Käy vielä kuvat läpi, jos joukossa olisi turhia kuvia poistettavaksi. Et tule tarvitsemaan kymmentä samasta kuvakulmasta otettua kuvaa samasta tapahtumasta!

Varmuuskopio kuvia koneeltasi säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa tai kuukauden vaihtuessa. Tässä vaiheessa on vielä hyvä käydä kuvasaldoa läpi, onko kaikki kuvat tarpeellisia.

kuvien organisointi

Varmuuskopioinnistakin ollaan varmasti aika montaa mieltä. Valokuvien säilyttämisen kanssa ohjesääntönä on aika usein pidetty sitä, että kuvien olisi hyvä olla tallessa kahdessa paikassa yhtä aikaa. Itse en tärkeimpien kuvien kanssa koskaan luottaisi ainoastaan yhteen tallennukseen, sillä tekniikka osaa pettää silloin kun sitä vähiten kaipaisi. Aika monella valokuvat on tallennettuna tietokoneelle, mutta sen lisäksi tarvitaan siis toinenkin säilytyspaikka. Se, mihin kuvia tallentaa onkin sitten toinen juttu! Olen itse perus arkiräpsyjen kanssa noudattanut aika huoletonta linjaa, sillä niiden kuvien katoaminen ei niin harmittaisi. Tärkeimmät kuvat kuitenkin on hyvä pitää tietokoneen kovalevyn lisäksi toisaallakin tallessa. Tallentamiseen on monia tapoja, tässä muutamia.

Valokuvien tallentaminen

Muistitikku. Muistitikulla mahtuu säilömään pienempiä kansioita, sillä yhdelle tikulle ei mahdu paljon valokuvia. Esimerkiksi 4GB:n muistitikulle mahtuu noin jokunen sata valokuvaa, jos et ole pienentänyt niitä vaan siirrät kuvat suoraan kamerasta. Mutta jos pienennät kuvien kokoa vaikkapa tietokoneen näytölle sopivaksi, kuvia mahtuu moninkertainen määrä. Joskus ennen muinoin tallennettiin kuvat polttamalla ne cd:lle ja sen jälkeen dvd:lle, mutta taitaapa olla aikalailla kuopattu tapa jo; hidasta ja hankalaa!

Ulkoinen kovalevy. Ulkoiselle kovalevylle mahtuu helposti useamman vuoden valokuvat, jos kuvia ei ole mahdottomasti. 1-teraiselle kovalevylle mahtuisi paljonkin kuvaavan valokuvia monen vuoden ajalta. Minulla on käytössä vain yksi kovalevy, 500GB on kuitenkin täynnä, neljän vuoden kuvat ovat sillä tallessa. Tarvitsen ehdottomasti toisen kovalevyn, sillä ulkoinen kovalevy on varmuuskopiointiin nopein ratkaisu. Kuvien siirtäminen fyysiselle kovalevylle on selvästi nopeampaa kuin pilvipalveluun.

Pilvipalvelu (esimerkiksi Dropbox, OneDrive…) Erilaiset pilvipalvelimet on ehdottomasti nykyaikaa, sillä sen avulla pääsee helposti käsiksi kuviin useilla laitteilla ja mistä päin maailmaa tahansa. Olen käyttänyt pitkään Dropboxia kännykän, tabletin ja läppärin väliseen kuvien siirtelyyn. Siirrän esimerkiksi kameralla otettuja kuvia käsittelyn jälkeen Dropboxiin, josta saan ladattua kuvia helposti Instagramiin tai vaikkapa Whatsapin välityksellä perheelle ja ystäville. Monien nykykameroiden verkko-ominaisuuksien avulla voi tallentaa myös kameralla otetut kuvat suoraan pilveen tai lähettää kamerasta kuvia vaikkapa facebookiin tai puhelimeen, jolla ne saa siirrettyä instagramiin. Tekniikka on selvästi ottanut aika hyvin kopin sosiaalisen median käytön tarpeista.
Kuten mainitsin jo, siirtäminen pilvipalveluun on hitaampaa kuin kovalevyä käytettäessä ja siirtonopeus riippuukin käyttämäsi netin nopeudesta. Itse siirsin meidän kohtuullisen nopealla kuidulla kahden vuoden valokuvia parin päivän ajan, sillä kerrallaan saatoin valita vain 1000 kuvaa siirrettäväksi, joten kansio kerrallaan mentiin.

onedriveNyt kun aloin tyhjentää tietokonettani sen henkiin herättämistä varten, vertailin eri pilvipalvelujen ominaisuuksia ja hintoja sillä ilmaiset tallennustilat ei enää riittänyt ja päädyin ottamaan maksullisen version Microsoftin OneDrivesta käyttööni. Palvelussa oli joustavammat tilarajat, kuin esimerkiksi Dropboxissa. Dropboxista olen käyttänyt ilmaista versiota, jossa tilaa saa kasvatettua esimerkiksi käyttämällä tiliä useammalla laitteella tai kutsumalla muita käyttäjäksi. Puhelimeni lähettää kaikki valokuvat automaattisesti Dropboxiin, joten voin tyhjentää puhelimen gallerian säännöllisesti ja puhelin ei tukkiudu kuvista. Tähän ilmainen versio on riittänyt hyvin, joten ilmaiseen, kohtuu pieneen käyttöön suosittelen kyllä Dropboxia.

Mitäs ajatuksia teissä herättää kuvien organisointi ja säilytys? Millaisia kokemuksia teillä on eri tallennustavoista? Entä hyviä vinkkejä organisointiin tai varmuuskopiointiin? Nyt vaan vinkit jakoon!!

ps. Aihetta sivuten, laitoin kommenttilaatikon yläpuolella oleviin palloihin postauksiani kuvankäsittelyyn ja valokuvaukseen liittyen.

Osa linkeistä on kutsulinkkejä (= saan lisää ilmaista tallennustilaa, jos liityt linkin kautta)

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 2

  Minna sanoo

  Otan paljon vähemmän kuvia kuin sinä, mutta silti kuvat on sekaisin kansiossa. Pitäisi kunnostautua asiassa, joten kiitos vinkeistä.

 2. 3

  sanoo

  Tosi kiva ja oivaltava postaus, osan jutuista teenkin jo samoin, mutta täytyisi tsempata tuossa kuvien järkkäämisessä vähän tarkemmin vielä. Mulla on esim. blogikuvat vain vuosikansioissa, joten tietyn kuvan etsiminen koko vuoden ajalta on tietysti aika urakka. 🙂

  Mukavaa uutta viikkoa! <3

  • 3.1

   sanoo

   Minulla on blogikuvat samassa muiden kanssa, mutta kyllähän ne erottuu tuolta kuukausikansioista sitten aihealueiden mukaan. Kiva, jos postauksesta on muillekin hyötyä! 🙂

   • 3.1.1

    sanoo

    Mulla on kuvat aikalailla samalla tavalla järjestyksessä. Mietin tuossa postausta lukiessani, että miten sitten käsitellyt kuvat ja ne alkuperäiset, mutta täältähän sain siihenkin vähän tietoa miten muut menettelee. Itellä on kuukausikansion alla aina ”blogikansio”, johon tallennan käsitellyt kuvat, eli jätän kaikista aina myös alkuperäiset talteen.

    Siinä mun pitäis petrata, että jaksaisin poistella huonot kuvat heti koneelle siirtämisen jälkeen..

  • 4.1

   sanoo

   Juu, ei siihen kauniina päivänä kannata ryhtyä. 😀 Aikaa vievää puuhaahan se on, mutta jotenkin mukavan puhdistavaa saada kuvakaaos hallintaan… vähän sama kuin jonkun sotkuisen kaapin kanssa! 😀

 3. 5

  sanoo

  Antoisa esitys! Säilön kuvat samalla systeemillä.
  Haluaisin kuitenkin lisätä vielä yhden itse tarpeelliseksi havaitsemani kansion: Alkuperäiset kuvat. Sinne kannattaa siirtää parhaista otoksistaan käsittelemätön ja täysikokoinen kuva, siis se alkuperäinen. Varsinkin kokemattomampi valokuvaaja saattaa vuosien varrella haluta käsitellä jonkun loisto-otoksen uudestaan paremmilla taidoilla ja uudella ohjelmalla. Tai ehkä sen haluaa vuosien jälkeen vedostaa tauluksi.

  Itse säilytin blogin alkuvuosina monesta hyvästä kuvasta vain blogikokoisen 800 px version tai omaan albumiin 1600 px, eikä se käsittelykään enää oikein silmää miellytä.

  • 5.1

   sanoo

   Hyvä pointti! Ehdottomasti parhaista otoksista kannattaa säilyttää alkuperäisetkin versiot. Helposti sitä bloggaajana ainakin pienentää kaikki julkaistavat kuvat ja joskus onkin käynyt niin, että kun olisi tarvinut suurempaa ja käsittelemätöntä kuvaa, sitä ei enää ole. Mutta vahingosta viisastuneena niitä alkuperäisiäkin löytyy jemmasta! 🙂

 4. 7

  Sipuli sanoo

  Hei,

  Ei liity nyt aiheeseen millään tavalla, mutta laitanpas nyt kommentit tähän. Haluaisin kysyä käyttökokemuksia sohvastanne. Meillä on uuden sohvan hankinta edessä ja olen haaveillut juurikin samaisesta Hakolan Fokus-sohvasta, kuin mikä teillä on. Kodin 1:ssä on nyt kaikki huonekalut -40 prosenttia, joten ostaminen voisi olla ajankohtaista.

  Oletko ollut tyytyväinen sohvavalintaasi? Oletko kokeillut pestä päällisiä itse vai käyttänyt pesulassa? Entä miten istuin- ja selkänojatyynyt ovat pitäneet muotonsa? Kovasti tässä nyt pohdiskellaan sohva-asiaa ja siksi olisi mielenkiintoista kuulla ihan oikeita kokemuksia sohvasta. Kiitos jo etukäteen! 🙂

  • 7.1

   sanoo

   Heippa Sipuli! Vastaanpa pikaisesti tähän nyt heti. 🙂 Olisipa kyllä mahtava alennus sohvasta!!

   Me ollaan oltu tosi tyytyväisiä sohvaan. Aikalailla kaksi vuotta sitten se meille tuli, eikä ole tullut vastaan mitään valittamisen arvoista. Verhoilukangashan meillä ei ole vesipestävä, päädyttiin tähän kankaaseen, sillä se oli niin hyvässä tarjouksessa valinnaisella kankaalla tilattavaan verrattuna. Mutta olen pessyt käsin yhden istuintyynyn päällisen, eikä kangas sanonut siitä mitään. Yksi blogini lukija, jolla on juuri sama verhoilukangas kertoi joutuneensa pesemään pesukoneen käsipesuohjelmalla päällisiä, ja kangas oli kestänyt hyvin senkin, Muutenkin verhoilu on pysynyt todella hyvänä. Meidän kangas on Orien Occidentin valikoimista.

   Istuintyynyt ovat yhä kuin uudet, selkätyynyt menevät hiukan kasaan, mutta minulla on tapana siivouspäivänä sohvaa imuroidessa kääntää selkänojatyynyt puolelta toiselle, jotta ne menevät sitten toiseen suuntaan kasaan. Ja pöyhimällä tyynyjä niistä saa jälleen kuin uudet. 🙂 Verhoilukangas rungossa on pysynyt hienosti paikoillaan; olen ehkä pari kertaa kiristänyt sitä tiukemmaksi kiinnitystarranauhojen avulla. En kyllä keksi sohvasta valittamista, vaikka kuinka koitan miettiä. Tykkään yhä tosi paljon sohvan muotoilusta ja sen siroudesta. Se on myös oikeasti mukava istua ja hyvä löhötä! 😀

   Kotimaisen kalustetehtaan sohva on siitäkin hyvä valinta, että jos joskus tulee tarve uudistaa sohvaa uusilla päällisillä, niiden tilaamisen uskoisin onnistuvan hyvin niin kauan kuin firma on hengissä! Samaa ei voi sanoa monen ison ulkomaisen valmistajan sohvista… Joten kun lapset ovat isoja, voin tilata meidän sohvaan jotkut tosi arat, vaalean päälliset! 😉

   Toivottavasti ajatuksistani on apua sinulle päätöksen teossa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *