Valokuvausvinkit: Kun valoa on vähän

Nyt kun päivät lyhenee kovaa kyytiä (ensi viikosta eteenpäin ne vasta lyhyitä ovatkin… :/ ) on valokuvauksesta sisätiloissa tullut haastavaa. Valo ei tunnu riittävän edes päiväsaikaan hyvien kuvien saamiseen, saatika iltapäivällä työpäivän jalkeen. Siispä tarvitaan apukeinoja, jotta kelvolliset kuvat ei rajoitu pelkästään kesäaikaan.

kamera jalusta

Jalusta
Vähänkään pidemmällä valotusajalla kuvattaessa jalusta on aivan ehdoton kapistus. Ilman jalustaa jäisi suurin osa tämänkin blogin valokuvista ottamatta. Oma jalustani on vuosia vanha hankinta ja aloittelijana ostin hiukan liian rimpulan. Tukevampi ja helpommin säädettävä jalusta onkin ostoslistallani, mutta kyllähän tämäkin on asiansa ajanut. Jalustan keveys ei minulle ole niin merkittävä tekijä, sillä harvoin kuskaan jalustaa kotoa tai kotipihaa kauemas.

kamera kaukolaukasin

Kaukolaukaisin
Kaukolaukaisimella kuvattaessa saa minimoitua kaiken kameraan kohdistuvan liikkeen kun kameraan ei tarvitse koskea. Erittäin pitkillä valotusajoilla kuvatessa tämä on suorastaan välttämätöntä, mutta aina jalustaa käytettäessä kuitenkin hyödyllistä. Toki kaukolaukaisinta käyttämällä sisustajakin voi leikkiä muotibloggaajaa! 😉 On muuten vaikeaa touhua, tuo itsestä kuvien ottaminen! Kaukolaukaisimia myyvät monet kameraliikkeet ja muutamalla eurolla jo saa tällaisen simppelin perusmallin.

valovoimainen objektiivi canon

Valovoimainen objektiivi järjestelmäkameraan tai valovoimainen pokkari
Erityisesti hämärään vuodenaikaan kuvatessa minulla tulee käytettyä lähes ainoastaan tuota pientä blogiobjektiivia, Canonin kiinteää 50mm F1.8 putkea. Laajempia kokonaisuuksia kuvatessa putki on liian pitkä ja siihen tarpeeseen olisikin kiva päivittää kuvauskalustoa laadukkaampaan suuntaan.

Manuaaliasetukset
Itse kuvaan aina vähintäänkin kameran AV-toiminnolla (=kamera laskee valotusajan kuvaajan määrittämän aukon perusteella), mutta useimmiten täysmanuaalilla ja mitä haastavampiin olosuhteisiin mennään, sen tärkeämpää on manuaalisesti säädettävät asetukset. Älä anna periksi kiusaukselle nostaa ISO -arvoa juurikaan, jotta kuvien laatu säilyy. Aukkoa ja valotusaikaa säätämällä yrityksen ja erehdyksen kautta löytyy oikeat asetukset, joilla kuvat onnistuvat. Alla yksi esimerkki perushämäränä syyspäivänä otetun kuvan arvoista.

manuaaliasetukset järjestelmäkameralla

Muita valokuvausaiheisia kirjoituksiani:
Vinkit Sisustuskuvaamiseen
Kuvankäsittely: Tunnelmakuvat

Tuota vanhaa sisustuskuvaamiseen liittyvää postausta lukiessani tulikin mieleeni, että ehkä näin parin vuoden jälkeen voisi olla aika hiukan päivittää tietämystäni tai ainakin kirjoittaa vinkkejä lisää. Jatko-osa siis lienee tiedossa!

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Mahtavaa, juuri oikeaan aikaan tuli postaus! Olen pähkäilly jalustojen suuressa kirjossa, pitäisi olla suht edullinen, toimiva ja näppärä. Hintahaarukka on aika valtaisa enkä tiedä onko noista ”halpis” jalustoista mihinkään/onko niillä juurikaan eroa kalliimpiin? Mitä ylipäätään kannattaa ottaa huomioon jalustassa? Toisissa kun on vesivaakaa ja kaikkea, apua 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Heippa Sirpa! Varmasti riippuu ihan, minkä verran aiot käyttää jalustaa… jos käyttö on satunnaista, ei niin ole väliksi jos kasaaminen ja säätäminen ei niin jouhevaa ole, mutta jos käytät päivittäin, menetät pian hermosi rimpulaan halppisjalustaan. Itse pitäisin tärkeimpänä sitä, kuinka monta vipua ja nuppia pitää säädellä, jotta saat kameran asentoa muutettua. Minun jalustassani on ihan liikaa vipuja joita pitää fiksailla.
   Vesivaaka ei minulla ainakaan ole tarpeen, sillä tarkistan etsimen läpi katsomalla kuitenkin suoruuden. 🙂
   Aika haastavaa puuhaa sen oikean löytäminen on, mutta kannattaa käydä katselemassa ja kokeilemassa säätöä!

 2. 4

  sanoo

  Nää vinkit on niin hyviä ja terpeellisia! Ihan huippua kyllä et jaat osaamistasi muillekin! Iso kiitos siitä! <3

 3. 6

  sanoo

  Hyviä vinkkejä taas 🙂 Vitsit kun tykkään näistä sun valokuvauspostauksista ihan hurjasti!

  Kuvan perusteella mulla on toi sama jalusta. Sain sen joskus lahjaksi ja en tykkää yhtään, sillä kameraa on siihen vaikea kiinnittää niin ettei olisi vinossa. En tiedä sitten onkohan mulla joku maanantaikappale vielä osunut. Joudun aina kuvankäsittelyssä suoristelemaan kuvia. Jos et ole tuota viimeistä kuvaa ollenkaan retusoinut, niin huomaa hyvin, että oma objektiivi ei ole läheskään yhtä valovoimainen. Samoilla aukoilla joudun ottamaan kuvia huomattavasti pidemmällä valotusajalla.

  • 6.1

   sanoo

   Kiitos Caisa! Ihana kuulla, että tykkäät. 🙂

   Näin on, jalustaan on vaikea kiinnittää kamera ja kameran asentoa on tosi monimutkaista muuttaa… Ei kovin kummoinen jalusta kyllä!

   Kyllä tuokin kuva on mennyt kuvankäsittelyn kautta, kuten jokainen julkaisemani kuva. Vähintään kirkkautta ja terävyyttä lisään aina kuviin. 🙂

 4. 7

  sanoo

  Kiitos taas vinkeistä! Nämä ovat ihan huippuhyviä postauksia. Olen niin noviisi näissä asioissa, että olen kuvannut toistaiseksi vain automaattiasetuksilla. Seuraava askel taitaa olla aika vältsisti manuaalipuolen testaamiseen ryhtyminen.

  • 7.1

   sanoo

   Kiva kuulla, Anu! Ehkä kannattaa siirtyä sen AV-asetuksen kautta manuaaliasetuksiin, olisi sellainen pehmeämpi lasku… 🙂 Voit ensiksi testailla aukon ja iso -arvon muutoksia niin, että kamera laskee valotusajan itse!

 5. 8

  sanoo

  Olet kyllä niin kultainen Essi, kun jaat näitä hyviä kuvausvinkkejä, jotka alkaa olla niin tarpeen! 🙂

 6. 9

  sanoo

  Aivan huippua. Kiitos.
  Hyviä ja yksinkertaisia vinkkejä. Hyvä pointti tuo iso arvon pitäminen.
  Itsellä se kiusaus voittaa vissiin aina.. 🙂

  • 9.1

   sanoo

   Niin se kiusaus välillä meinaa voittaa ja toisinaan olosuhteet ovat sellaiset, että ISO -arvon nostaminen on aivan välttämätöntä. Mutta monessa tilanteessa on mahdollista valotusaikaa pidentämällä pitää ISO matalana ja sen kyllä huomaa kuvien laadusta sitten. 🙂

 7. 10

  Päivi Lemström sanoo

  Ihanaa kun jaat sieltä vinkkejä…täällä on vielä ollut niin kirkkaita päiviä, että se on ajoittain haitannut kuvaamista, mutta muttunee kyllä pian.
  xx

 8. 11

  sanoo

  Ihanaa kun annat vinkkejä, jotenkin tää syksyn sisätiloissa kuvaaminen tuottaa enemmän kuin päänvaivaa!!! Mur! 🙂

  • 11.1

   sanoo

   Meinaa kyllä tuottaa harmaita hiuksia jo nyt… vaikka pimein aika on vasta edessä! Mutta se lohduttaa, että kaikilla täällä pohjolassa on sama ongelma. 😀 Mutta kyllähän me tästä selvitään, kun on tällaisia hyviä apuja olemassa. 🙂

 9. 13

  sanoo

  Minullekin jalustan hankkiminen ratkaisi niin monta ongelmaa, todella näppärä vehje. Suosittelen sen hankkimista muillekin. Kiitti vinkeistä!

 10. 14

  sanoo

  Oi, todella hyvä ja kiinnostava postaus, täytyy käydä nuo kuvankäsittelyvinkitkin lukemassa ajan kanssa.

  Minun piti myös ostaa tuo 50 mm f 1.8 objektiivi, mutta mietin kuitenkin, olisiko sitten vielä parempi 35 mm? Hinta pompsahtaa aika paljon, mutta mitä luulet, onko se sen väärti? Kiva kuulla että sinulla on tuo 50 mm, joten ehkä tällainen aloittelijakin tulee pärjäämään sillä mainiosti! 🙂

  • 14.1

   sanoo

   Kiva, että pidät postauksesta!
   Kyllähän 35 mm olisi parempi kun saisi laajempia kuvia otettua. Itsekin olen sen hankkimista harkinnut, jos vaikka löytyisi käytettynä! 🙂 Tuolla 50 mm putkellakkin pärjää, mutta ei sillä huonekuvia voi ottaa… Huonekuvissa taas ei tuon putken mahdollistamaa lyhyttä syväterävyyttä tulisi käytettyä, joten toistaiseksi olen laajemmissa kuvissa pärjännyt jalustan avulla kittiputkellakin!

 11. 15

  M sanoo

  Kiitos, tulivat tarpeeseen nämä vinkit, sillä harjoittelin koko syysloaman erilaisia säätöjä ja huomasin että opittavaa riittää. 8) Omat kuvasi ovat erihienoja!

 12. 16

  Korukopan Eija sanoo

  Voih, toisikohan joulupukki mulle uuden kameran, jotta voisin opetella hifistelemään näin… Kiitos näistä postauksista!

 13. 17

  Jussi sanoo

  Voisit jossakin postauksessa vähän avata näitä valotusaika, aukko ja Iso -valokuvaus termejä 🙂

 14. 18

  sanoo

  mahtava postaus, kiitos! oli iso apu meikäläiselle, joka ei ole yli vuoden opettelun jälkeen hiffannut järkkärinsä päälle kovinkaan paljoa….:)

  • 18.1

   sanoo

   Hienoa, jos tästä on apua ! 🙂 Kyllähän järkkäri vähän harjoittelua vaatii, jotta parhaan hyödyn saa irti. Sinun kuvasi on kyllä upeita, joten varmasti aika paljon sen päälle jo ymmärrät! 😀

 15. 19

  sanoo

  Oiva postaus 🙂 Varmasti apua monelle. Sen verran korjaisin, että kun se jalusta on käytössä niin objektiivin valovoimalla ei juuri enää ole merkitystä. Esimerkkikuvassakin aukko 3.5 1.8 sijaan, ei siis hyötyä valovoimasta 🙂

  Myös tuosta ISO-arvon matalana pitämisestä sanoisin, että on ehkä vähän vanhaa perua. Muistan hyvin filmiajoilta, että ulos 100 ja sisätiloihin 400 🙂 Nykyaikaisilla, ihan harrastelijamallin järjestelmäkameroilla voi yllättävän korkeita ISO-arvoja käyttää, tämä yhdistettynä valovoimaiseen objektiiviin voi viedä jalustatarpeen kokonaan pois joissain tilanteissa. Ja jos kuvataan ainoastaan nettiin kuvia, eikä niistä ole koskaan tarkoitus esim isompaa tulostetta tehdä, riittää laatu hyvinkin vaikka ISO huitelisikin jossain 1000-3000 välissä. Kamerakohtaista, missä se raja kulkee ja toki katselijastakin kiinni 🙂

  Jalusta on kyllä hyvä olla tukeva! Se maksaa hieman enemmän, mutta rimpulan kanssa ei tule kuin vihaiseksi. Jouduin kuvaamaan yhden tilakuvauksen juuri ikivanhalla ”markettijalustalla” ja se vasta kamalaa olikin 🙂

  Jos ei muuten halua kaukolaukaisinta ostaa, on varmasti kaikissa kameroissa itselaukaisin esimerkiksi 2 ja 10 sekunnin viiveillä. En useinkaan itse käytä kaukolaukaisinta vaan näitä kameran omia.

  • 19.1

   sanoo

   Moikka Petteri!
   Tietysti jalustaa käytettäessä valovoimaisuudella ei ole niin väliksi, mutta muuten valovoimainen putki ja jalusta ei suinkaan sulje toisiaan pois. Valovoimaisesta putkesta on aina hyötyä!

   Tuosta ISO -arvosta olen eri mieltä. Joko järkkärini on niin kehno tai sitten silmäni liian tarkat, mutta itse huomaan pienenkin ISO:n noston kuvanlaadussa. Epäilen jälkimmäistä, sillä kun on tottunut pienellä ISO-arvolla kuvaamaan, kuvanlaatu kyllä kärsii minun kriteereilläni. Ehkä sitä blogikuvien kanssa voi olla turhankin tarkka tällaisista asioista ja ihan vaan muistoksi otetuissa kuvissa useinkin kumoan jalustan tarvetta nostamalla ISO-arvoa. 🙂

   Vihaiseksi tosissaan saa tämänkin kuvaajan nuo rimpulajalustat! Kova aikomus on päivittää jalusta laadukkaampaan ja toimivampaan malliin. 🙂

   Hyvä pointti tuo itselaukaisin! Sitähän voi käyttää juuri samaan käyttötarkoitukseen. 😀 Tosin omakuvia sillä ei kannata ottaa, jos ei halua juosta kameran eteen… 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *