Valokuvaus – Esmeraldan vinkit sisustuskuvaamiseen

Saan kohtuullisen usein kommentteja ja viestejä valokuvaukseen liittyen; kyselyjä kuvaamisesta, kuvankäsittelystä ja laitteistosta. Kasasin tähän ajatuksiani erityisesti sisustuksen kuvaamisen kannalta. Saaneen muistuttaa heti alkuun, että nämä valokuvausvinkit ovat ainoastaan itseoppineen harrastelijan ja moni ammattilainen voi olla kanssani aivan eri mieltä asioista.

Sisustuksen kuvaaminen

Sehän on selvää, että sisustusbloggaajat ovat niitä, jotka räpsivät kuvia omasta kodistaan, mutta oman sisustuksen kuvaaminen voi olla kivaa myös aivan omaksi iloksi, ilman blogiakin. Erityisesti vaihtelunhaluaiset sisustajat voivat tallettaa kulloisetkin sisustushurahdukset; niitä on kiva katsella vuosien jälkeen, kun oma koti on jo muuttunut.

Kuvaa luonnonvalossa! Sommittele kuva miettimällä, mistä valo tulee, mihin valo heijastuu kauniisti. Keinovalossa kuvattaessa kuvan valkotasapainoa voi olla vaikea säätää oikeaksi, joten helpommalla pääset sammuttamalla keinovalot. Toki tunnelmakuvat kynttilänvalossa ovat lämpimän sävyisiä, mutta niinhän kuuluu ollakin! Kameran omalla salamalla on mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa saada kauniita sisustuskuvia. Mielestäni salaman käyttö vaatii ammattilaisvälineet, vähintäänkin erillisen salaman.

Jokainen kotiaan kuvannut tietää, että helppoa kuvaaminen on valoisana, aurinkoisenakin päivänä. Haastetta saadaan, kun on sateinen ja harmaa syyspäivä ja tuntuu, että valoja täytyy pitää koko ajan päällä.
Luonnonvalossa kuvaaminen synkempänäkin päivänä onnistuu kyllä, kun käytetään tarpeeksi pitkää valotusaikaa ja jalustaa. Jalustan toki voi korvata sijoittamalla kameran jollekin riittävän tukevalle alustalle, mutta kyllä oikea jalusta paljon kuvatessa on enemmän kuin tarpeen. Kesäaikaan menee pitkiä aikoja, ettei jalustaa tarvita mutta kun päivät lyhenevät ja nekin vähän valoisat tunnit on pilvisiä, kuvien ottamista helpottaa huomattavasti oikea jalusta. Valotusta voi säätää myöhemminkin kuvaa tietokoneella käsiteltäessä. Ota mielummin hiukan ylivaloittunut kuin alivaloittunut kuva.

Sisustuskuvaus

Sommittelu. Kuvissa esineiden sijoittelu voi olla eri kuin arkisessa elossa. Sommittelu tuo esineiden tai huonekalujen parhaat puolet esille. Valitse kuvakulma, joka peittää johdot ja muuta häiritsevät asiat.
Tosiasiassa en suinkaan siirrä huonekaluja ja valaisimia sisustuskuvia ottaessani, mutta kuvatessani saatan huomata, että tuolia hiukan kääntämällä kuvan asettelu paranee tai tiettyjä esineitä siirtämällä niiden etäisyys näyttää kuvissa paremmalle.
Pieni aukko (suurempi f-luku) käy hyvin yleiskuviin ja tuo tilan tuntua. Suuri aukko (pieni f-luku), lyhyt syväterävyysalue korostaa kauniisti yksityiskohtia.

Sopiva korkeus on sommittelussa olennainen asia, kannattaa kiinnittää huomiota oikeaan kuvauskorkeuteen. Oikealta korkeudelta kuvattaessa perspektiivi on suorassa ja pystylinjat eivät vedä kieroon. Perspektiiviäkin voi toki korjata kuvankäsittelyvaiheessa, mutta omasta mielestäni on paljon helpompaa miettiä tällaiset asetteluun liittyvät asiat jo kuvausvaiheessa. Hyvän korkeuden huonekuviin saat ajatellessasi itsesi istumaan huoneeseen. Oikealta korkeudelta huoneita kuvattaessa kuvaa ei kannata rajata liian tiukasti vaan jättää myös lattiapintaa esille. Reilu lattian osuus kuvissa tuo kivasti tilan tuntua.

Yksityiskohtia kuvatessa korkeuden valinnassa on taiteilijalla vapaus valita sopiva kulma!

Ole luova ja etsi uusia kuvakulmia!

Kuvien käsittely. Kaikki kuvani menevät käsittelyn kautta, koska kuvaan RAW -muodossa. RAW-kuvat ovat ns. raakoja pakkaamattomia kuvia muistikortilta siirrettäessa ja ne täytyy käsitellä valmiiksi. RAW -muoto tuo esim. värit esille totuudenmukaisemmin; värisyvyys on laaja ja valkotasapaino helpompi säätää jälkikäteen.

Teen tietyt perusjutut kaikille kuvilleni. Tarkistan ensin suorat linjat, mikäli en ole huomannut tätä tehdä jo etsimellä ja suoristan kuvan. Suoristaminen on mielestäni tärkeintä kuvan asettelussa. Sitten tarkistan kuvan valkotasapainon; sen että kuvan valkoiset kohdat ovat oikeasti valkoisia.
Valotusta on helppo lisätä tarpeen mukaan. Usein lisään myös kontrastia, etenkin jos kuvat näyttää tasapaksuilta. Monesti kuvat saavat hitusen lisää terävyyttä.

Kuvia on kiva toisinaan elävöittää mm. teksteillä ja kokoamalla kollaaseja.
Aina kun muistan, laitan kuvaan ”vesileiman”, Esmeralda’s -tekstin, josta selviää kuvan omistaja, jos kuviani kopioidaan netissä.
Lopuksi pienennän kuvat sopivan kokoiseksi blogiini. Oma blogimallini sallii maksimissaan 600px leveät kuvat. Suosin isohkoja kuvia, koska tykkään itsekin katsella blogeissa mahdollisimman isoja kuvia.

Käytän kuvien katseluun ilmaista Picasaa. Peruskäsittelyä teen myös ilmaisella Photoscapella ja syvempää fiksausta Photoshopilla.

Kuvauskalustoni. Olen kuvannut vasta puolen vuoden ajan järjestelmäkameralla. Kamerani on Canon EOS 500D EF-S 18-55mm 3.5-5.6 IS objektiivilla. Lisäobjektiiviksi olen hankkinut Canonin kiinteän 50mm 1.8 objektiivin, joka on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ja käy erinomaisesti muotokuvaukseen. Varsin yksinkertaisella kalustolla siis mennään. Päätin järjestelmäkameran ostaessani, että unohdan kameran automaattiasetukset kokonaan ja hyvin on homma pelannut manuaalisestikin. Objektiiveja haaveilen hankkivani, pikkuhiljaa erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Canon_EOS_500D
Toivottavasti tällaisista amatöörin vinkeistä on jollekulle hyötyä. Ja toivon, että itsekin muistaisin useammin miettiä näitä juttuja! 🙂 Onko sinulla joku hyvä sisustuskuvausvinkki jaettavaksi?
Kommentit
 1. 1

  Marja sanoo

  >Kiva ja hyvä postaus! Aika samankaltaisia juttuja minäkin yritän soveltaa.. kuvata päivänvalossa jne. Salamalla harvoin saa hyvää kuvaa mistään, ainakaan luonnollista kuvaa. Samoilla välineilläkin kuvataan, tismalleen 😀 Juuri tuon kiinteän 50mm 1.8 objektiivin hankin lauantaina mutta en vielä sillä päässyt kunnolla kuvaamaan… sitä seuraavaa valoisaa päivää odotellessa…Sitä piti kysymäni, että mitä sellaista teet Photoshopilla mitä Photoscapella ei pysty tekemään? Mulla kun on käytössä ainoastaan viimeksimainittu… mutta huomaan kaipaavani vaihtelua esimerkiksi kuvan frameihin yms…

 2. 2

  Ainosofia sanoo

  >Tosi kivasti ja asiantuntevasti kirjoitit kuvauksen saloista.Samaantyyliin kuvailen itsekkin.Mulla on vaan Olympus E-520.Mutta kyllä on näin, että normaalikamerallakin saa todella hyviä kuvia kun on taito sommitella kuva oikein.Kuvankäsittely on tärkeä apuväline hyvien kuvien aikaansaamisessa.Tuota RAW-kuvaamista olen harkinnut itsekkin…Kiitos ihanista kuvistasi 🙂

 3. 3

  -sari- kaunista elämää sanoo

  >Mahtava postaus! Jalusta menee Korvatunturin listalle. Mun pitäisi lukea joku kunnon opus kuvaamisesta, mutta kun ei jaksa keskittyä, vaikka mielenkiintoa riittää. Niinpä mä menen aina näppituntumalla. Picasan kautta käytän kuvat, mutta myönnän, että olen tavallisen tumpelo tekniikan kanssa. Nyt mä luen sun vinkit vielä uusiksi! Kivaa viikkoa! 🙂

 4. 4

  Peikonlehti sanoo

  >Hyvät ja kattavat vinkit! =) Pitäisi perehtyä omankin kameran ominaisuuksiin paremmin vaikken järkkäriä omistakaan… Luulen nimittäin että saisin siitäkin paaljon enemmän irti kuin tällä hetkellä "automaattiasetuksella" =D

 5. 5

  Pieni Lintu sanoo

  >Kiva postaus, ite käsittelen myös aina kuvat – vähintään pienennän (max 640px). Meillä ei ole järkkäriä mutta valotusaikoja pystyy valitsemaan ja makro on hyvä tossa meidän 7v vanhassa kamerassa. Käytän usein jalustaa ja salamaa en juuri koskaan, no lapsia kuvatessa sisällä pakko ku toi kamera on tommonen ruppana kuitenki.Mua vaivaa blogeissa kuvat jotka on otettu vinoon, siis tahalleen että on saatu muka tarpeeksi mahtumaan kuvaan matskua. 😛 En syty sille ollenkaan.Ja maisemakuvissa pistää silmään jos horisontti on vinossa vahingossa. Käy itelleki joskus niin mutta niitä en julkaise. 😉

 6. 6

  PirjoSofia sanoo

  >Kiitos vinkeistä – täytyy vielä lukea oikein ajan kanssa ja antaumuksella. Itse ostin järkkärin noin vuosi sitten, Nikon D3100, vaatii niin paljon aikaa tuo opiskelu – mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa…. toivoen että valokuvaaminen ja kuvankäsittely onnistuisi joku päivä hieman paremmin 😀

 7. 7

  Tuire sanoo

  >Kiitos vinkeistä! Minäkin olen alkanut sammutella kaikki lamput kun kuvaa, niistä tulee niin keltainen valo. Minäkin hankin järkkärin joku päivä. 🙂 Hyvä postaus.

 8. 8

  Jasmiina sanoo

  >Hieno postaus ja tästä sainkin paljon vinkkejä joilla parantaa omaa kuvaustani! 🙂

 9. 9

  Villa Harmonia sanoo

  >Kiva postaus! Olen itsekkin ajatellut hankkia järkkärin jouluntienoilla, enkä yhtään tiedä mihinkä asioihin kannattaisi kiinnittää huomiota kameraa valittaessa? Mitä tarkoittaa esim. 11 pisteen automaatti tarkennus? 🙂

 10. 10

  Meän Satu sanoo

  >Täällä yks joka kuvvaa oman kodin KAIKKI sisustusmuutokset, kaikki tuunaukset ja seinien maalivaihokset, tapetoinnit ym ym, ennen ja jälkeen kuvina siis, vaikkei mulla blogia ookkaan 😀 Tykkään niin sisustamisesta että senki takia kuvvailen ja ihan omaksi iloksi vaan ja muistoksi 🙂 Niitä on tosiaanki kiva katella myöhemminki 🙂 Hulluna joku voi pittää ko kuvvailee aina ennen ja jäläkeen ihan vaan omaksi iloksi mutta ko mie tykkään, ei väliä mitä muut aattellee 🙂 Ja niitä kuvia ei ookkaan kertyny vaan muutama 😀

 11. 11

  Miia sanoo

  >Kiitos vinkeistä! Mun täytyis käydä joku photarikurssi kun en jaksa siihen perehtyä niin tarkoin, että oppisin sitä kunnolla käyttämään.. Ja nyt mulla hajos koko järkkäri, ei tapahdu mitään kun yrittää sitä päälle 🙁

 12. 12

  Maiu sanoo

  >Törmäsinpä ekaa kertaa tänne, lähinnä tämän postauksen ekan kuvan takia. On niin kivan näköinen makkari! Hyviä pointteja kuvaukseen liittyen, varsinkin kn itse harvemmin teen sisustuskuvia. Mulla on lähes sama kalustokin, mutta enemmän kuvaan silti muotokuvia (Sigma 50mm F1.4), kun minusta tuo kittiputki on niin tylsä. Mutta tosi hyviä näköjään silläkin saa! 🙂

 13. 14

  Katija sanoo

  >Hyviä vinkkejä, olenkin ihaillut kuviasi. Itse olen enemmän kuin amatööri kuvaamisessa, mutta pikkuhiljaa sitä voisi yrittää opetella niksejä. Salaman olen jo useimmiten jättänyt pois käytöstä. Jalusta taitaa mennä hankintalistalle.

 14. 15

  Esmeralda sanoo

  >Marja, Photarissa mulla on actions ja tektuurit, joita käytän muotokuvissa jonkin verran. Sillä on huomattavasti monipuolisemmat mahdollisuudet korjata kuvan vääristymiä, joita erityisesti tuolla kittiputkella tulee. Onhan Photoshop joka tavalla huomattavasti monipuolisempi, ja siihen voi hankkia lisävälineitä joko ilmaiseksi tai rahalla. Mutta on se myös aikaa vievää, ainakin kun yhä vuoden käytön jälkeen olen vielä harjoitteluasteella. :/ Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, onko oma juttu. Adoben sivulta voi ladata ilmaisen kokeiluversion.Ainosofia, kyllä minäkin uskon että suurin osa kuvaan tulee sieltä kuvaajan pään sisältä, pienempi osa kamerasta! Kokeileppas raw-kuvia, eron kyllä huomaa. Sari, Kiitos! Hienoa, että sait vinkkejä.Peikonlehti, Kaikki nämä vinkit käyvät niin järkkäri- kuin pokkarikuvaajallekin. Vaikka järkkärissä on enemmän säätövaraa, samoja juttuja pääsee säätämään pokkarissakin.Pieni Lintu, Aivan sama asia vaivaa muakin, vinot kuvat! Sama sille, onko vino tahalleen vai vahingossa, ei nappaa! :DPirjoSofia, Tsemppiä opiskeluun! Valokuvaaminen on jatkuvasti uuden oppimista.

 15. 16

  New England Rose sanoo

  >Kiitoksia hyvistä kuvausvinkeistä! Tuon ekan kuvan tapetissa on mun mielestä jotain "hypnoottisen kiehtovaa", se on jotenkin aika magee ja jäi mieleeni kun edellisen kerran blogiasi vilkaisin 🙂

 16. 17

  Esmeralda sanoo

  >Tuire, Kiva että tykkäät vinkeistäni!Jasmiina, Toivottavasti vinkeistäni on apua kuvaamisessa kehittymiseen!Villa Harmonia, Tsemppiä kameran valintaan, se ei olekaan helppoa puuhaa. 11 pisteen automaattitarkennus tarkoittaa, että kamerassa on 11 kohtaa, johon kamera tarkentaa, joko automaattisesti tai manuaalisesti tarkennuspisteen valiten. Usein näitä pisteitä harrastajan järkkärissä on 7-11, ammattilaiskameroissa sitten enemmän.Meän Satu, Hieno homma! Kyllä ne muutokset itselläkin tulee kuvattua ennen kaikkea omaksi iloksi, vaikka julkaisenkin ne blogissa. Miia, Minunkin tarvitsisi päästä photarikurssille, saisi ohjelmasta paljon enemmän irti.Maia, Kiva että kuvani onnistui houkuttelemaan sinut tänne! 🙂 Minunkin mielestäni kittiputki on aika tylsä, eikä kovin laadukas. Näistä kuvista suurin osa on kuitenkin kuvattu sillä, koska se on ainoa, jonka pituus on sopiva tällaisiin yleiskuviin, kiintä putki on liian pitkä. Mutta tuo lähikuva on otettu Canonin 50mm F1.8 objektiivilla. Tarkoituksena on hankkia jossain vaiheessa laadukkaampi 18-jotain mm putki.Minni, Ole hyvä! Kiva kuulla!Katija, Kiitos! Hienoa, että pidit vinkeistäni. Toivottavasti niistä on sinullekin hyötyä. 🙂

 17. 18

  Esmeralda sanoo

  >New England Rose, Onhan tuo tapetti mielenkiintoinen, eikä lainkaan tylsä!

 18. 19

  sanoo

  Kiitos hyvistä ohjeista! Itse olen useaan otteeseen tuskaillut blogini kuvieni ja kameran kanssa. Vaatii todella paljon harjoittelua ja paneutumista oman kameran asetuksiin. Näillä vinkeillä pääsen taas hieman eteenpäin 🙂

Trackbacks

 1. […] rakastamaan valokuvausta ja ylipäätään oppinut valokuvauksesta paljon. Kerran kirjoitinkin sisustusvalokuvaamisesta, mutta muutenkin minulta on toivottu postauksia valokuvauksesta. Ehkä koitankin ehtiä tällaisen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *