Syyspihan pikkuprojekti

Pieni katsaus takapihan syksyyn, varsin sekava kuvakokoelma kyll√§. ūüėÄ Aika ankeaa alkaa olla monella tapaa… Viel√§ ei edes kauniita syysv√§rej√§ lehdiss√§. Ker√§sin kaikki tekstiilitkin jo pois ja pesuun. Eip√§ n√§y kovin paljoa en√§√§ kev√§√§ll√§ tuskailemaani rumaa aitaa, kivasti on villiviini sen peitt√§nyt. Aika rankalla k√§dell√§ villiviini√§ saa kyll√§ karsia, se kun yritt√§√§ p√§√§st√§ terassin ovesta sis√§lle ja katoksen kautta talon ulkosein√§√§n.

T√§n√§√§n paistoi aurinko niin kauniisti, ett√§ p√§√§tin istuttaa hankkimani omenapuun ja¬†rungollisen valkoherukan. Siis ihan pikaisesti ajattelin niille katsella paikat ja istuttaa. Mutta kuinkas k√§vik√§√§n… 7h urakka; parit istutusalueet kokonaan uusiksi, nelj√§n kuolleen luumupuun kaato ja kahden aidanp√§tk√§n poisto. Ihan hyv√§lle mallille sain homman. V√§h√§n t√§ytyy viel√§ hakea multaa ja ehk√§ jotain maanpeitekasveja. Tai koristekatetta!? Ihanaa saada ensimm√§inen oma omenapuu. Aiemmin puulle ei ole ollut tilaa, mutta t√§n√§ kes√§n√§ muutama vanhoista luumupuista (vai kriikunoista) heitti henkens√§ ja niit√§ kun on kaadettu, on tullut kivasti lis√§tilaa. Onneksi viel√§ saadaan nauttia herkullisista luumuistakin, muutama puu kun j√§i j√§ljelle.

Kahden puun istuttaminen ei ehkä kuulosta järin suurelle urakalle, mutta tältä se näytti kun huomasin, että ei tämä niin pikainen projekti olekaan. Mutta mikäs siinä pihalla duunaillessa kun oli niin hyvä sääkin!

Yrttilaatikkoa on saanut olla karsimassa kes√§n mittaan. Ja kev√§√§ll√§ kun se n√§ytti niin onnettoman tyhj√§lle. Erehdyksess√§ni ostin mintun taimen ja minttuhan yritti sitten vallata koko laatikon. Salaatti- ja persiljasato j√§i hyvin laihaksi mintun ja rucolan viedess√§ tilaa. Kertokaa joka, pliis, ettei minttu talvehdi!?! Rucolankin taidan j√§tt√§√§ ensi vuonna pois… Vaikka se tosi kiva ja hyv√§nmakuinen onkin, se levi√§√§ ja kasvaa mahdottomasti. Steviaa ois iso puska, kunhan keksisin vaan miten sit√§ voisi s√§il√∂√§.

Kukkiviakin onneksi viel√§ riitt√§√§. Jaloruusussa on paljon nuppujakin viel√§. Viime vuonna se kukkikin ihan pakkasten tuloon saakka. Syyshortensia on yh√§ aivan onneton k√§√§pi√∂, vaikka sen nelj√§ vuotta sitten istutin. Tosin vaihdoin sen paikkaa kahtena ensimm√§isen√§ vuonna… ehk√§ sill√§ on vaikutusta asiaan! Nyt istutin toisenkin syyshortensian ja t√§m√§ on jo uutena isompi kuin tuo vanha. Kes√§kukat on jo heitetty pois takapihalta, j√§iv√§t aika huonolle hoidolle elokuussa. Ruukut odottelee jotain pient√§ syysistutusta. Etupihalla on viel√§ kes√§kukkiakin ja sinne istutin jo pari krysanteemia. Kohtahan sit√§ p√§√§see jo haravoimaan, kun syksy t√§st√§ v√§h√§n etenee!

Iltasella onkin jo vähän parempi tilanne. Syyshortensia näyttää niin reppanalle tuossa pajuaidan tilalla, että laitoin kuunliljoja kaveriksi odottamaan hortensian kasvamista.

Mitäs teillä pihan syksyyn? Vieläkö on projekteja tiedossa vai riittääkö haravointi myöhemmin syksyllä?
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ihana tuo arkku ja lyhtykin, tosi siev√§t <3 Oikein mukavaa alkanutta syksy√§ sinulle! ūüôā Tervetuloa blogeileen, arvontakin on k√§ynniss√§ ūüôā

 2. 2

  sanoo

  Meillä on viimeisteltävänä pieni polunpätkä, johon olen kaivanut liuskekiviä nurmikon tasalle. Suurempia projekteja en nyt syksylle enää aloita, koska kasvukautta on ihan tosi vähän jäljellä Рlumi voi olla maassa jo kuun lopulla. Havuja kävin tänään hankkimassa, ne odottaa istuttajaansa. Kaupoilla ihastelin tuota syyshortensiaa, en kyllä tiedä miten se näillä meidän leveysasteilla menestyisi. Minkälaisen kasvupaikan se vaatii? Aurinkoon vai varjoon?

  • 2.1

   sanoo

   Meill√§ sit√§ kasvukautta taitaa riitt√§√§ viel√§ jonkin aikaa. Ensi viikoksi lupas helteit√§… hui! ūüėÄ Lumentuloakin saa varmaan jonkun kuukauden odotella!
   Syyshortensiat menee pääasiassa aurinkoon/puolivarjoon. Tuossa omassani oli merkattu I-IV menestymisalueeksi, mutta parempi ilmeisesti I-III. Tykkää happamasta maasta niinkuin muutkin hortensiat!

 3. 3

  sanoo

  Ihania syyspuuhia : ) Tänä kesänä ryhmäruusut on kukkineet meillä tosi runsaasti ja pitkään. Siis ihana ruusukesä ! Ja kukkivat varmasti ihan talven tuloon astikin.
  Ihanaa, että kukkivia vielä riittää : )

  • 3.1

   sanoo

   On tosi ihanaa, että kukkivia vielä vaan on. Ruusut on ihania sitten kun tulee pakkaset ja lumet. Ne kun jäätyy sinne lumen keskelle! ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *