Struktuuriseinä Tunto Hienolla

BetoniseinäKiva kun piditte meidän uudesta harmaasta Tunto Hieno -seinästä. Minäkin tykkään siitä kovasti. Sain heti kyselyjä teiltä, kuinka seinän oikein toteutin, joten tässä tulee asiaa vähän sen työstämisestä. Onneksi olin kaukaa viisas ja otin muutamia kuvia seinää tehdessäni.

Tikkurila Pro Grey

Tunto Hieno

Seinä on siis toteutettu Tikkurilan Tunto Hienolla. Valitsin seinää varten kaksi vierekkäistä harmaan sävyä Tikkurilan Pro Grey -värikartasta, 1945 ja 1946. Halusin puhtaan harmaan sävyn, joka ei näytä ruskealle eikä liian siniselle. Mielestäni valinta onnistui ihan hyvin, vaikka sävy onkin aika viileä, sävy on tällainen hiukan sementtimäinen ja seinä on varsin rouhean värinen. Jos pinnan haluaisi muistuttavan enemmän betonia, kannattaisi miettiä vaikkapa sävyjä 1923 ja 1924, jotka ovat lämpimämpiä harmaita.

Tunto Hieno

Ensimmäisenä tein tietenkin suojaukset ja rajaukset. Suojasin maalarinteipillä nurkat sekä katon. Sen jälkeen lähdin rohkeasti sivelemään ensimmäistä eli tummempaa kerrosta seinään. Käytin levittämiseen leveää sivellintä, jolla tistiin rastiin karskeilla vedoilla sivelin Tunto Hienoa seinään ja sen jälkeen häivytin siveltimen jälkiä osittain kostealla sienellä töpöttelemällä. Periaatteessa tuon pohjakerroksen voisi tehdä maalilla maalaamallakin, mutta halusin varmistua, että valmiiseen pintaan tulee tarpeeksi eloa ja rypylää, joten tein pohjankin hienolla. Ensimmäisellä kerroksella tärkeintä on peittää pohjamaali kokonaan. Hienoa suositellaan työstämään noin neliö kerrallaan, jottei mikään kohta ehdi kuivua. Pintaa kannattaa tehdä pieninä alueina limittäin niin, että alueen reunat pysyvät kokoajan kosteina, jotta seinään ei synny selviä rajoja.

Struktuuripinnoite

Kuten kuvasta näkyy, ei tämäkään harmaansävy täydellinen ole. Kirkkaassa keinovalossa se vähän tahtoo sinertää tai ehkä enemmänkin taittaa violettiin. Nämä kaksi kuvaa työstövaiheessa on siis kattovalo päällä otettuja. Luonnonvalossa sävy on kuitenkin oikein kaunis ja harmaa.

Struktuuripinnan teko

Ja sen jälkeen pintakerros pykälää vaaleammalla sävyllä. Pintakerroksen tein muuten aivan samalla tavalla kuin pohjankin, mutta hitusen kevyemmin, jotta pohjakerros kuultaa paikoin vaaleamman kerroksen läpi. Näin pinnasta tulee yksiväristä elävämpi ja mielenkiintoisempi.

Struktuuriseinä Tunto Hienolla
Tunto Hieno

Valmis pinta on elävän näköinen kahden erilaisen käsittelytekniikan ja kahden eri sävyn ansiosta. Yhdelläkin sävyllä saisi varmasti oikein kivaa jälkeä, joten uskallan suositella kyllä sitäkin!
Kommentit
 1. 2

  Meän Satu sanoo

  Aivan upea seinä! ja sävyki on ihan just eikä melekein! ja soppii hyvin teän betonilattian kans ja muutenki sisustukseen <3
  …tulisiksie meillekki tekkeen tuommosen seinän 😀

 2. 5

  rinderella sanoo

  Tää voiskin olla se juttu meidän makkariin! Oon etsiskelly limenvihreän seinän(oli ennen lastenhuone) tilalle jotakin ihanaa harmaata ratkaisua, ja tää näyttäs just silmään sattuvalta 🙂

 3. 8

  Onni sanoo

  Onpa hieno seinä. Ja tuolla ohjeella voisi uskaltaa kokeilla itsekin. Jos vain keksisi mihin laittaisi. 😀

 4. 9

  sanoo

  Tosi hieno tuli, upea lopputulos! <3 Meillä löytyy samalla tekniikalla tehty seinä keittiöstä ja tykkään tosi paljon. 🙂

   • 9.1.1

    sanoo

    Tuskin tuohon heti kyllästyy! 😀 Meillä laitettiin alunperin keittiörempan yhteydessä eli kohta kolme vuotta on ollut. Me uudistettiin vaaleammaksi noin vuosi sitten. Nyt näyttää siis tältä: http://keski.blogspot.fi/2012/10/keittiossa.html

    Aiemmin oli turhan ruskeaan menevä sävy, vaikka haimme tuota samaa betonisävyä, joka teillä nyt on. Meillä siis tällä hetkellä kolme eri värikerrosta tuossa ja tykkään tuosta vaaleasta tosi paljon. Kiva kuitenkin tietää, että jos alkaa kyllästyttää, niin uutta väriä vain päälle ja hyvä tulee. 😉

 5. 10

  sanoo

  Vitsit, en ehtinyt vielä kommentoida edellistäkään postausta… mutta siis tykkään kovasti!!! Voi kunpa ei juuri vuosi sitten oltais maalattu koko tuota eteisaulaa ja rappukäytävää ja yläkerran aulaa… nyt en kehtaa alkaa työtämään seiniä uudelleen 😉 Tosin olen edelleen tyytyväinen myös tuohon meidän perustasaiseen seinään – väri kun osui just eikä melkein kohdilleen (Tikkurilan Hohkakivi).

  Mua kiinnostaisi kokeilla myös sitä Nougatin myymää kalkkimaalia…

  • 10.1

   sanoo

   Hohkakivi on tosi kaunis lämmin vaaleanharmaa!! Jotta olehan vaan tyytyväinen vastamaalattuihin seiniin. 🙂
   Kalkkimaali (nougatista tai belle artista) olisi upea. Haluaisin kokeilla sitä olohuoneen kiviseinään.

  • 11.1

   sanoo

   Kiitos Padmerine! Suosittelen kyllä kokeilemaan, on tosi kivaa puuhaa vaikka maalaamiseen verrattuna. 🙂 Ja ehkä hitusen koukuttavaakin, tekisi mieli vaan jatkaa!

 6. 13

  sanoo

  Aika ihana harmaa. Onko se uusi valkoinen?
  Olen postannut meidän eteiden muutoksesta ja postaukset vielä jatkuu, mutta halusin kertoa sinullekin, että olen saanut inspiraatiota Pienen eteisen tehoneliöt postauksestasi. Kiitos siitä.

 7. 15

  maijj_ sanoo

  Oi onpas hieno seinä, nimittäin itse oon just tuon tapasesta haaveillut, en vaan ole tiennyt miten sellainen toteutetaan! eli kiitos ohjeesta! 🙂 semmoista vielä utelisin että kuinka iso pinta-ala teillä oli maalattavaa ja paljonko maalia meni? mietin vain kannattaako meidän ostaa n. 9m2 seinälle se isompi vai pienempi pönttö maalia 🙂 maalikaupassa myyjä ei oikein osannut sanoa paljon sitä menee, kuulemma riippuu tekijästä yms 🙂

  • 15.1

   sanoo

   Moikka! Kiva, että ohje tulee tarpeeseen. 😀 Meidän seinä on aika pieni, 2m leveä ja korkeuttakin on vain reilu 2m, tuossa ylhäällä kun menee tuo palkki. Hienoa kului noin puolikkaat 2,7 litran astiat. Yllättävän riittoisaa tuo on, jos ei tosi karskeja jälkiä halua seinään tehdä, eli epäilisnpä kahdella sävyllä tehtäessä noiden pienempien pönttöjen juuri ja juuri riittävän. Tai jos haluat tehdä reilusti rosoisempaa, ota pohjasävyä isompi purkki ja pintaan pienempi! Tsemppiä seinäprojektiin!!

 8. 16

  sanoo

  Niin täydellinen tuo seinä <3 Samoin tuo Pro Grey-värikarttakin 🙂 Mä aamulla aloin haikailemaan harmaata tuolle seinälle, joka erottaa olkkarin makkarista…tulis valkoiset huoneekalutkin paremmin esiin. Oijoi, jos ei tilan korkeus olisi liki neljää metriä, niin olisin jo varmaan sen maalannutkin 🙂

  • 16.1

   sanoo

   Kiitos Maria! Pro Grey -kartasta kyllä löytyy upeita lämpimän harmaita sävyjä. Nyt vaan tikkaille ja maalaamaan! Valkoiset kalusteet on niin kauniita harmaata seinää vasten.
   Mulla on odottamassa se tummempi seinäprojekti, makkariin. Odotan kyllä niin innolla jo, kunhan saan aikaa revittyä maalaamiseen tai enemmänkin sitä aikaa taitaa mennä tapetin poistoon. 🙂

 9. 17

  Mike sanoo

  Moi, annoitko ensimmäisen kerroksen ensin kuivua ja sitten vasta vaaleammalla päälle? Vai oliko pohjaväri vielä märkää, kun laitoit jo vaaleampaa päälle?

 10. 19

  HeidiU sanoo

  hei, törmäsin nyt blogiisi ja silti jäi vielä vaivaamaan tuo, että annoitko maalin kuivua vai et =) Samantapaista suunnitteilla..

Trackbacks

 1. […] aikani. Samantapainen seinä toteutettiin aikanaan eteisaulaan, vai mikäs tuo tila nyt olisikaan, täältä löytyy postaus aiemmasta seinästä. Nyt halusin seinästä aavistuksen eläväisemmän kuin aiempi […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *