Sisustustrendit 2017 suomalaisissa kodeissa

Sisustustrendit 2017

Sisustustrendeistä on puhuttu paljon nyt alkuvuodesta ja vähän joka lehdessä sekä useammassakin blogissa on mietitty sitä, millaisia tuulia tämä vuosi tuo sisustustrendeihin ja mitkä ovat sisustustrendit 2017. Itsekin aloin pohtia sisustustrendejä sekä niiden ilmenemistä ja jäin miettimään itse trendien pohtimista enemmän sitä, miten sisustustrendit näkyvät aivan tavallisissa suomalaisissa kodeissa.

Sisustustrendit 2017 tavallisissa kodeissa

Se, että joka on kovasti trendikästä, kuten viime vuotinen Tikkurilan vuoden väri Vuono, ei se tarkoita sitä, että tavalliset suomalaiset maalaisivat seinänsä tummanvihreiksi tai tänä vuonna mummon kalsareiden väriseksi. Ei siinä, ei minulla mitään tämän vuotista Tikkurilan vuoden väriä vastaan ole. Se, että Pantonen vuoden väri 2017 on räikeän vihreä ei saa tavallista sisustajaa vaihtamaan sisustustekstiilejä ärhäkän vihreiksi, enkä edes ota esille seinien maalaamista tai tapetoimista tällä värillä… Se, mikä yhdestä suunnasta osoitetaan vuoden trendiksi, ei tule näkymään ihan tavallisissa suomalaisissa kodeissa uutena ilmiönä, mutta jollain tavalla trendit kuitenkin ohjaavat meitä ja ne myös näkyvät kodeissamme. Millä tavalla trendit sitten meidän tavallisten sisustajien kodeissa näkyy? Mitkä asiat nousevat esille ja mitä trendeistä ei suomalaisissa kodeissa näy? Vuoden 2017 sisustustrendit ovat monessakin mielessä jatkumoa vuoden 2016 sisustustrendeille, mitään täysin uutta ja ihmeellistä viime vuoteen verrattuna ei sisustustrendeissä nähdä, sen verran hitaasti uudet asiat sisustuksessa nousevat esille.

Sisustustrendit 2017

Kuva: H&M Home

Värit

Viime vuonna puhuttiin paljon sinisten, vihreiden sekä pastellien paluusta. Nämä kaikki jatkavat kulkuaan kohti suomalaisia koteja, sininen ehkä pienen tauon jälkeen, mutta näiden lisäksi vuonna 2017 tulee esille hyvin vahvasti lämpimät, maanläheiset sävyt. Maitokahvi ja savi, rusehtavat sävyt ja ihan puhdas tummanruskeakin näkyvät trendikkäänä niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin. Ylipäätään kotien ja tilojen muuttuminen lämpimämpään suuntaan on iso trendi ja sen mukana mennään ihan tavallisissa kodeissa. Pastellivärit ovat tänä vuonna hyvin murrettuja, kuten se osoittaa tuo Tikkurilan Angorakin. Vaaleanpunaisiin ja sinisiin on lisätty reilusti harmaata, ehkä sitä saveakin. Värien harmonia on ehkä se isoin yksittäinen asia vuonna 2017.

Eksoottisuus syvissä, tummissa sävyissä kuten koboltin sinisessä ja smaragdin vihreässä toimii yllättävän hyvin perinteisessä skandinaavisessa ja suomalaisessa tyylissä, mutta tavallisen sisustajan kodissa näitä värejä vähemmän näkyy.  Yksittäisinä väreinä esimerkiksi Iittalan lasituotteiden hiekka on tänä vuonna kovasti pinnalla ja tavalliselle suomalaissisustajalle varsin helppo valinta. Hän, jonka kaappien kätköissä on yhä 2000-luvun alun koboltin sinisiä astioita, on supertrendikäs kattaessaan pöytään kaikki löytämänsä siniset astiat. Tavallinen sisustaja ei hanki hetken mielijohteesta indigonsinistä sohvaa, vaikka saattaakin maalata seinän tai pari hiukan hillitymmällä sinisellä ja tyytyy pelkästään ihailemaan tätä sinistä sohvaa kauniiden tyynyjen kera.

Sisustustrendit 2017Kuva: H&M Home

Muodot ja kuosit

Graafiset selkeän muodot ja kuosit saavat yhä enemmän rinnalleen pehmeitä kuoseja. Kukat, ornamentit, akvarellimaiset kuosit ja erilaiset viivapiirustukset näkyyvät tekstiilien ja tapettien kuoseissa. Tavallinen suomalainen sisustaja ei välttämättä tapetoi koko huonetta vesivärein maalatuin kukkasin, mutta yksittäiset tekstiilit ja julisteet tuovat kuoseja sopivassa määrin.

Kasvit

Yksittäisistä kasveista on tänäkin vuonna pakko mainita kaktukset. Jos kaktukset viime vuonna olivat vain pienen sisustajaporukan hankintalistalla, tänä vuonna niitä haluaa kaikki. Kukkakauppias, näihin kannattaa panostaa! Kasvit istutetaan keraamisiin ruukkuihin, joista punasavi taitaa yhä olla se tavallisen sisustajan trendikkäin valinta, tai kaunis messinkinen suojaruukku käy hienostuneempaan suomalaiskotiin upeasti. Kun kevät koittaa, trendikkäimmissä kodeissa ei lähdetä perinteisten kesäkukkien hankintaan lainkaan vaan siirretään kodin viherkasveja ulos, ostetaan ulkoruukkuihin koristeheiniä, mehikasveja tai ikivihreitä monivuotisia kasveja.

Sisustustrendit 2017Kuva: H&M Home

Sisustustrendit 2017Kuva: Bloomingville

Kotikutoisuus

Viime vuonna liikkeelle lähtenyt seinävaatetrendi ja erilaiset makrameet saa tänä vuonna toivottavasti lisää valtaa myös meidän tavallisten sisustajien joukossa. Kaikki käsintehty on pinnalla, niin amppelit kuin käsinvaletut astiatkin. Jättineuloksesta tehdyt viltit taitavat jossain määrin rantautua myös meille. Kyllähän käsin tekeminen tuo myös kodikkuutta, itse tehdyt asiat luovat muistoja ihan eri tavalla kuin kaupasta ostetut esineet.

Kukat

Mikäli huippustailaajia ja muodin kuuminta kärkeä on uskominen, tämän vuoden suosituin kukkakimppu on suoraan kesäniityltä poimittu puska, joka hurmaa väreillään ja monilla kasveilla. Kukkakaupasta tällaisen kimpun saa kesää odotellessa vain jos osaa tilata! Voisin kuvitella, että moni täsmällisyyttä rakastava floristi joutuu kerran tai pari nieleskelemään tällaista kimppua tehdessään.

Sisustustrendit 2017Kuva: House Doctor

Astiat

Jo viime vuonna rosoinen keramiikka iski minuun voimakkaasti, mutta täytyy tunnustaa, ettei meillä silti ole vielä yhtäkään rosoista ja rumankaunista keraamista astiaa. Tämä puute on korjattava pikaisesti, sillä on näitä sen verran pitkään tullut ihasteltua. Muutaman tuloksettoman kirppiskierroksen jälkeen taisin luovuttaa syksyllä jossain vaiheessa ja nyt taidankin etsiä sopivan nettikaupan, josta tilaan muutaman astian meille. Näitä löytyy takuulla jonkun isoäidin kätköistä tai mökkikeittiöstä, joten pitäkäänän silmät auki!

Sisustustrendit 2017Kuva: Bloomingville

Sisustustrendit 2017Kuva: Bloomingville

Mikä sitten ei ole trendikästä vuonna 2017?

Rajujen kontrastien musta-valkoisuus on kliinisenä menettänyt hohtonsa. Tuo kaksivärisyys kuitenkin toimii, kun rinnalla on pehmeämpiä elementtejä; lämmintä puuta tai murrettuja sävyjä. Kaikenlainen persoonattomuus ja pelkkiin design -tuotteisiin nojaaminen on auttamattomasti out, sillä sen lisäksi, että design -klassikoiden yhdistely vanhoihin, rosoisiin tai kotikutoisiin asioihin on todella trendikästä, tuo se myös sisustukseen kodikkuutta ja luonnetta. Miksi kukaan haluaisi asua kaluste- ja valaisinkatalogissa kun vaihtoehtona on sisustaa kodista lämmin ja kutsuva oleskelupaikka! Myös teksteihin keskittyvät printit alkaa olla nähty juttu, ja seinille ripustetaan nyt taidetta tai valokuvia. Se on selvää, että kopionti, epäaitous ja omien mieltymysten kieltäminen on aina poissa muodista.

Sisustustrendit kotona

Kodin ei kuitenkaan tarvitse olla trendien esittelyareena, vaan trendikkäistä on se, että uskaltaa mennä juuri omalla tyylillä, valita tismalleen sellaiset kalusteet ja tekstiilit kuin itse haluaa ja elää omannäköisessä kodissa! Eikö olisi ankeaa, jos pitäisi valita sen vuoksi kotiin jotain, että se nyt sattuu olemaan trendikästä!? Trendit kuitenkin vaikuttavat meihin yllättävänkin voimakkaasti, niin sisustajina kuin pukeutujinakin. Jotain asiaa, kun tarpeeksi useasti esitellään, alkaa se pian tuntua tutulle ja sitä kautta kiehtovalle ratkaisulle omaankin kotiin. Vaikka räikeä vihreä ei tuputtamallakaan muutu kauniiksi, ovat tavalliset sisustajat innostuneet jo hyvän aikaa sitten murretummista vihreistä ja sininenkin muuttui uudelleen yhdeksi suomalaisten sisustajien lempiväreistä!

//Mitä sinä pidät vuoden 2017 sisustustrendeistä? Mitkä asiat sinua kiinnostavat? Mitkä ajattelit jättää välistä? Myönnätkö, että valloillaan olevat sisustustrendit vaikuttavat sinuun sisustajana?

Kommentit
 1. 2

  Päivi sanoo

  Kauniita kuvia ja sävyjä! Satutko tietämään, mitkä on nuo keittiön pöydän tuolit ekassa HM Homen kuvassa pyöreän pöydän ympärillä. Ihanat!

  • 2.1

   sanoo

   Sävyt minuakin erityisesti miellyttää näissä trendipoiminnoissa. En valitettavasti tiedä tuoleista, mutta minäpä koitan kysellä, jos joku muu tietäisi!

 2. 3

  sanoo

  Kiva postaus! Meidän ikivanha Artekin kulmasohva ruskeilla tyynyillä alkaa siis olla in… Johan sitä on odoteltu! Monta kivaa idistä tuli tästä postauksesta!

 3. 4

  sanoo

  Hyvin kirjoitettu. Olen samaa mieltä. 🙂 Mun mielestä on tosi positiivinen juttu, että katalogikodit ei ole enää niin trendikkäitä ja nyt halutaan enemmän kotoisuutta ja persoonallisuutta. Viihdyin parhaiten kotona ja mulle onkin tärkeää, että koti on kutsuva. Olen täysin ihastunut kaikenlaisiin seinävaatteisiin ja kaksi makrame-seinävaatetta on tullut solmittua. Vihreä ja sininen ovat aina kuuluneet lempiväreihini ja meidän koteihin, joten eipä ole hassumpaa olla kerrankin trendikäs. 😀

  • 4.1

   sanoo

   Kiva, kun jaoit ajatuksiasi sisustustrendeistä! Tuo kodikkuuden ja persoonallisuuden korostuminen on kyllä trendeistä parhaita, ehdottomasti! Minä haluaisin kokeilla seinävaatteen tekoa, mutta en ole saanut aikaiseksi tilata materiaaleja. Ehkä lähden lankakauppaan katselemaan, löytyisikö sieltä jotain sopivaa narua!
   Onneksi trendeissä on aina jotain, joka jo valmiiksi löytyy omasta kodista, joten aina voi kokea olevansa ajan hermolla! 😀

 4. 5

  LaiskaLiisa sanoo

  Kiitos postauksesta. Eli eikun siniset Iittalan lasit pöytään, voin varmaan jatkaa myös viinin juomista sinijalkaisista Mondo laseistani?
  Kun tarpeeksi kauan pitää omaa tyyliään yllä, huomaa olevansa trendikäs!

  Yritän parhaillaan tutkia, että mikä nyt on muotia, jotta en vain VAHINGOSSA valitsisi sellaisia ratkaisuja uuteen kotiimme – nimittäin siinä tapauksessa ratkaisumme alkavat näyttää elähtäneille 10 vuoden päästä. Ratkaisujen olisi kestettävä 15 vuotta ainakin.

  Olen aina tykännyt esim. marmorista, ja laitoin sitä vaaleana mosaiikkipintana keittiöömme viimeksi vuonna 2007… Nyt pelottaa valita marmorimosaiikkia keittiöön tai kylppäriin, kun marmori tuntuu olevan niin muodissa. Kun myymme asuntoa vuoden 2030 tienoilla, niin ostaja voi ajatella että ”Yäk, mitä hirveetä 20-lukua…”
  Sama on kalanruotokuvioisen tammiparketin kanssa. Klassinen juttu, mutta nyt sitä on niiin joka paikassa, että ei uskalla laittaa missään nimessä.
  Yksi vaihtoehto on tietty pistää kaikki pinnat jotain halpaa laminaattia yms. halpoja ratkaisuja, niin voi vaihtaa ne asunnon myyntivaiheessa trendikkäisiin… haittapuolena on se, että joutuu katselemaan niitä itse sen 15 vuotta… ja hengittelemään liimoja yms. mitä noista muoveista haihtuu…

Trackbacks

 1. […] Sisustustrendit 2017 -postauksessa vilahtikin muutamia Bloomingvillen kuvia Spring Summer 2017 kuvastosta. Halusin kuitenkin palata näihin kuviin vielä laajemmin, sillä sen verran hienosti Bloomingville ajanhermolla on ja tyylillisesti tämä tanskalaisfirma onnistuu aina iskemään meikäläiseen ihan täysillä. Bloomingvillen Spring Summer 2017 mallisto yhdistää perinteisiä japanilaisia käsityöperinteitä, laadukkaita materiaaleja ja yksinkertaisia yksityiskohtia. Luonnolliset värit ja kuviot sekä persoonalliset lasitukset keramiikassa ovat isosti esillä. Sävyissä toistuu herkkä puuterinen roosa, poltettu savi ja pehmeät luonnonvärit. Mallisto on täynnä ihastuttavia yhdistelmiä ja kauniita tuotteita, mutta ennen kaikkea pidän näiden kuvien yleisilmeestä ja kokonaisuuksista sekä lämpimän neutraaleista väriharmonioista.Väreistä en itse lähtisi omassa kodissa yhdistämään vaaleanpunaisia ja oranssin ruskeita värejä toisiinsa, sillä lopputuloksesta tulee äkkiä turhankin retro omaan makuuni, vaikka hyvältähän nuo yllä olevat kokonaisuudetkin näyttää. Oikealla olevan kuvan asetelman vaaseja löytyisi varmasti monenkin mummun vitriinikaapista ja kirppareilta toki myös.  Sinisävyisistä tyynyistä tuo ryijymäinen tyyny on ehdoton lempparini. Sellainen kun jostain löytyisi! Vaikka nämä värikkäät jututkin on mallistossa kauniita, sytyin ehdottomasti tuolle kauniille pehmeiden luonnonsävyjäen käytölle. Beige, ruskea ja puunsävyt; tervetuloa meidänkin kotiin! […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *