Raparperia

raparperipiirakka

Viikonlopun aurinkoisina päivinä tuli herkuteltua lämpimällä raparperipiirakalla ja vaniljajäätelöllä. Raparperia on jälleen kasvanut reilusti ja yli oman tarpeen. Sen vuoksi sitä onkin nyt käytetty ties mihin, paistoksiin, mehuun ja leivonnaisiin. Raparperipiirakka on kyllä yksi kesän parhaista ja maukkaimmista jutuista, heti mansikkakakun jälkeen! Parasta raparperipiirakka on silloin kun piirakka on vielä niin lämmintä, että jäätelö sulaa hetkessä piirakan päälle. Jos raparperipiirakka ei valmiiksi ollut tarpeeksi makeaa, laitettiin annosten päälle vielä pari lehteä steviaa yrttilaatikosta! Ehkä tässä tapauksessa kyse oli enemmänkin raparperipiirakan koristelemista ja pienen väriripauksen saamisesta.

raparperipiirakka

Simppeli ohje piirakkavuoalliseen tulee tässä. Samalla ohjeella voi tehdä pellillisen piirakkaa kun teet taikinaa tupla-annoksen. Raparperia kannattaa käyttää reilusti, jotta piirakassa on makua ja kirpeyttä!

Helppo ja Nopea Raparperipiirakka

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1,25 dl ruokaöljyä tai 75 g sulatettua voita
  • 3,25 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 dl mehua (esim. omena)
  • Rapareria pilkottuna ja sokeroituna

Sekoita munat ja sokeri. Niitä ei tarvitse vatkata vaan sekoittaminen riittää, mutta jos pyöräytät käsivispilällä taikinaa muutaman kerran, saat taikinaan hiukan kuohkeutta. Lisää sulatettu voi tai öljy ja sekoittele joukkoon. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon vielä mehu. Voitele pyöreä vuoka ja jauhota se korppujauhoilla. Levitä raparperit taikinan päälle ja ripottele niiden päälle vielä sokeria. Tummat sokerit, kuten fariinisokeri tai ruokosokeri sopii hyvin raparperin kanssa!

Kauramuruseos:

  • 50g pehmeää voita
  • 1 dl sokeria (valkoista tai ruskeaa)
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl vehnäjauhoja

Nypi tai sekoittele pehmeään voihin kuivat ainekset. Kauramuruseosta voi halutessaan tehdä reilumminkin, se on ihanan rapeaa heti tuoreeltaan! Ripottele valmis kauramuruseos raparperipiirakan päälle. Kokeile tässäkin tummaa sokeria. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia uunin keski- tai alatasolla. Raparperipiirakka on parasta heti tuoreeltaan vaniljajäätelö kyytipoikana!

Nautiskele mielellään ulkona, terassilla tai parvekkeella aurinkoisella säällä hyvässä seurassa ja raikkaan juoman kera!

Miten teillä on käytetty raparperia? Onko syntynyt uusia ideoita raparperisadon kasvaessa?

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Voin kertoa että tarjosin eilen meidän dinnereiden päätteeksi jälkiruokana sitä ”sun” raparperi-ihanuutta eli raparperia, voita ja sokeria vaniljajäätelön kanssa. Oli suuri succé, aivan ihanan makuista! Kiitos että laitoit hyvän eteenpäin 🙂

  2. 3

    Nimetön sanoo

    Aivan todella hyvää ja maukasta. Niin nopea ja helppokin vielä! Tääl tarjoiltiin tuoreena vaniljajäätelön kera. Kiitos!!!

Trackbacks

  1. […] se maistuikin aikalailla täydelliseltä ja niin kesälle! Käyttämäni piirakkaohje löytyy täältä viime vuoden postauksestani. Jos mietit, mitä muuta raparperista voisi tehdä, kannattaa lueskella […]

  2. […] raparperia pehmensimme pannulla ainakin triplamäärän. Perinteisen raparperipiirakan ohje löytyy täältä ja täältä taas vinkki toiseen raparperiherkkuun! Viime vuonnakin jäi kokeilematta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *