Puolukkaa ja Spelttiä

Vispipuuro Speltti

Vispipuuro on ollut yksi ehdottomista herkkuruuistani lapsesta saakka. Lapsetkin meillä on tykännyt aina tästä herkusta! Puuron nimi taitaa meillä kyllä olla useimmiten lappapuuro, tai tuttavallisemmin lappis! Mistähän tuo lappapuuro nimitys tulee? Vispipuuro on meillä syöty aina nimenomaan pääruokana, vaikka jälkiruokanakin siihen olen jossain törmännyt. Vispipuuro on perinteinen syysruoka jo ihan puolukkasadon kannalta, mutta talveenkin se sopii hyvin! Parhaalta puuro maistuu heti tuoreeltaan vispattuna kylmän rasvattoman maidon kera. Tällä kertaa keitin puuron spelttimannasta, kun kerran muutenkin olen ollut täysjyväspeltin käytöstä kiinnostunut vehnän korvikkeena. Speltin etuja vehnään verraten on ainakin sen proteiinipitoisuus ja kuitupitoisuus sekä sen soveltuvuus monille vehnäherkille. Tietoa speltistä lyötyy täältä, jos haluat lukea lisää. Valmistin puolukkamehun pakastepuolukoista ja lisäsin spelttimannaa pakkauksen ohjeen mukaan oikeassa suhteessa. Jäähdytyksen jälkeen puuro vatkautui yleiskoneessa.

Spelttipuuro

Puuron päälle ripottelin paahdettua pellavarouhetta, chian siemeniä ja jäisiä puolukoita. Kylläpä maistui hyvälle. Ennen lappapuuron päälle piti ripotella kerros sokeria, mutta nyt sokerikoukusta irti päästyäni puuro maistuu varsin hyvin ilman sokeriakin! Puolukkamehussa toki käytin makeutusta; intiaanisokeria ja steviaa.

Löytyykö muita lappapuuron ystäviä?

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Voi nam, näyttääpä herkulliselta! 🙂
    Vispipuuro on kyllä tosi hyvää, meillä tyttökin tykkää siitä.
    Kiitos muuten tuosta speltti-vinkistä!
    Täytyypä joku kerta kokeilla tehdä vispipuuro tuosta. 🙂
    Itsekin olen vajaan vuoden vähentänyt huomattavasti hiilihydraattien syömistä ja kyllä on tepsinyt hyvin aikaisemmin niin tuttuihin sokerihimoihin! 😉 Nyt paljon pienempi määrä jotain makeaa riittää vallan mainiosti. 😉

    Kauniin aurinkoisia pakkaspäiviä sinulle sinne! 🙂

    • 1.1

      sanoo

      Minun mielestä speltistä tehdystä puurosta tuli jotenkin täyttävämpi, tai ei ainakaan niin höttöinen kuin tavallisesta mannasta. Eikö olo ruokailun jälkeen ollut sellainen hiilaripömppis. Hiilareiden ja vehnän vähentäminen on kyllä tehnyt hyvää kaikille ruokailutottumuksille ja makeanhimoille. 🙂
      Ajattelin seuraavaksi kokeilla spelttiä leivonnassa vehnän korvikkeena.
      Samoin, kiitos sinulle! Toivotaan että talvisempia päiviä riittäisi! 🙂

  2. 2

    JaanaCa sanoo

    Lappapuuro-nimeä en ole koskaan kuullutkaan:)

    Vispipuuro on herkkua. Spelttiä olen käyttänyt kuitulisänä.

    Ja birkkalan tuotteet on tuttuja Elma-messuilta.. ja ne messut on ihan lempparini..

    • 2.1

      sanoo

      Taitaa olla tuolta pohjoisemmasta lappapuuro nimitys. 🙂 Spelttiä en ollut aiemmin kokeillut ollenkaan, vaikka moni sitä on suositellut leivonnassa vehnäjauhojen korvaajana. Onhan siinä paljon enemmän kuituakin kuin vehnäjauhoissa. 🙂

  3. 3

    sanoo

    Oi kyllä lappapuuro on parasta! Äidin mukaan lappapuuro-nimi tulee siitä äänestä mikä tulee jos vispais sitä käsin. Mene ja tiedä onko oikeaa tietoa 😀 Meillä ollut myös aina lappapuuro, ennen etelään muuttoa en ollut kuullutkaan vispipuurosta.

      • 3.1.1

        Marja sanoo

        Oon kuullut, että nimi tulee ruotsin kielestä siitä vispaamisen äänestä (taputtaa käsiä=klappa händerna). Ja kyllä se nimi taitaa sieltä meidän kotiseudulta päin olla. Oon muuten kerran vaihtarina ollessani joutunut vispaamaan käsin sadalle hengelle mitoitettua lappapuuroannosta. Muistaakseni joku meidän suomalaisten porukasta päätyi soittelemaan koko tuttavapiirinsä läpi ja löydettin joku vaihtari, kenellä oli sähkövatkain 😀

  4. 4

    sanoo

    Onkohan lappapuuro-nimitys käytössä jossain tietyssä Suomen kolkassa? Olen Itä-Suomesta ja siellä en ole koskaan törmännyt tuohon sanaan. Mutta vispi tai lappa, niin hyvä puuro on, ehdottomasti. Tässä on pitänyt useamman viikon ajan tehdä vispipuuroa, mutta olen unohtanut aina. Ja nyt olen viljalakossa (yritän selvittää vatsavaivojen syytä), joten vielä pitää muutama päivä malttaa…
    Aurinkoista keskiviikkoa!!

    • 4.1

      sanoo

      Taitaa se lappapuuro olla pohjoisemmasta, tai ainakin Pohjois-Pohjanmaalla on käytössä.
      Minä huomasin, ettei speltin jälkeen tullut ollenkaan sellaista hiilaripöhnä-ähkyä kuin perusvehnän jälkeen tulee, vaikka tuokin ruoka suurimmaksi osaksi on spelttiä. Vaikka tietysti, jos on vehnälle allerginen, ei spelttikään käy, mutta joillekin yliherkille saattaa spelttikin sopia.

  5. 5

    Melina sanoo

    Olen törmännyt lappapuuro-nimitykseen vain Häräntappoaseessa, ja sehän sijoittuu Pohjanmaalle. Taisin sentään keksiä, mistä on kysymys:)

    Pitää antaa vispipuurolle uusi mahdollisuus. Lapsena se maistui happamalta.

    • 5.1

      sanoo

      Nyt varmistui sekin! 🙂 Pohojammaalta se taitaakin tulla. 😀
      Kannattaa laittaa puolukkamehuun tarpeeksi makeutusta, niin ei ole liian hapanta. Tosin, makuaistikin varmasti on muuttunut lapsuusvuosista. 🙂

  6. 6

    Nimetön sanoo

    Ihanat kuvat; kivat värit ja upea annos!!
    Vispipuuro on meillä koko perheen suuri herkku 🙂

  7. 7

    Sodapop sanoo

    Itse teen vispipuuroni aina puolukkasoseesta tai mustaviinimarjasoseesta, silloin saa marjat kokonaan hyödynnettyä ja kaikki kuidut talteen. En oikein ymmärrä tuota mehujuttua… Tuplavaivakin vielä. Noh, taidan olla laiska….

    • 7.1

      sanoo

      Puuroa tehdessäni juuri mietin, että täytyisi saada vielä puolukoista kaikki kuitu hyötykäyttöön, joten taidan ensi kerralla vetää keitetyt puolukat sileäksi ja vatkata joukkoon! Itse mehussa ei kyllä vaivaa ole, kun täytyyhän ne raa’at puolukat kuitenkin kypsentää. 🙂

  8. 8

    Kirsi sanoo

    Kainuussakin syödään lappapuuroa. Nimi tulee vatkaamisen laplap-äänestä. Meidän kotona sitä sanotaan trrrr-puuroksi sähkövatkaimen ääntä jäljitellen ;). Minä teen puuron aina kokonaisista marjoista, jotka surautan rikki sauvasekoittimella. Näin saa kuoren kuidut mukaan ja kuitenkin puuron rakenne on mukavan sileää.

    • 8.1

      sanoo

      Juu, minäkin ehdottomasti ensi kerralla soseutan itse marjatkin puuron joukkoon, sillä niinhän se on, että pelkällä mehulla jää kuiduista suurin osa hyödyntämättä. 🙂
      Trrr-puuro kuulostaa hassulle. 😀 Mutta loogiselle tuon lappapuuro -nimityksen perusteella. 🙂

  9. 9

    Elli sanoo

    Hei,

    Lappapuuro meilläkin ja tosiaan söimme sitä pääruokana,ei jälkkärinä.
    Pohjanmaalta olen kotoisin..
    Nykyään laitan puolukoiden lisäksi pakastemansikkaa joka pehmentää makua ja maistuu paremmin lapsillekin, kokeilkaapa. Olen tehnyt myös mustikoista ja mustaherukoita, nekin mukavia makuja.

  10. 10

    tätsy sanoo

    Kokeileppa lappapuuroa kauramannasta, ihan täyskauraisesta. Jossain kauramannoisa on osa vehnää, mutta esim. Juntulan-tuotteessa pelkkää kauraa.

    • 10.1

      sanoo

      Vau, oikeesti!! En ole edes kuullut moisesta ennen, joten kiitos kun vinkkasit. 😀 Aivan ehdottomasti kokeillaan seuraavan kerran kauramannaa, sillä kaura sopii selvästi paremmin ainakin minun mahalleni mitä vehnä. Täytyypä katsella marketista, jos löytyisi tuota täyskauraa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *