Pom-Pom -ohje

Pom Pom Ohje

Taannoisilta lastenkutsuilta ottamissani kuvissa näkyneet Pom-Pomit on herättänyt kiinnostusta ja kyselitte jo Pom-Pom -ohjeen perään. Niinpä lupasin tehdä ohjeen niiden valmistamisesta. Pom-pomit on pikkuhiljaa yleistyneet juhlakoristeina, myös Suomessa. Niitä myydään valmiina juhlatarvikeliikkeissä, mutta jos vähän näkee vaivaa ja uhraa aikaa, voi pom-pomit tehdä itsekin. Koitin etsiä ennen kuopuksen synttäreitä mahdollisimman selkeää ohjetta, mutta en tarkkaan ohjeeseen törmännyt. Tein ensimmäisen pom-pomin Martha Stewartin ohjeella, mutta ohje ei kovin kattava ollut ja joitain vaiheita jouduin itse pähkäilemään, joten tein itse mahdollisimman yksityiskohtaisen ohjeen.
Silkkipapereita löytyy monista nettikaupoista ja askartelutarvikkeita myyvistä liikkeistä. Edullisimmat silkkipaperit olen Tiimarin lopettamisen jälkeen löytänyt Tigerista. Tämän ohjeen Pom-pomin tein vaaleanpunaisella paperilla, värikkäällä kun työvaihekuvista saa paremmin selvää. Silkkipapereiden arkkikoko taitaa yleensä olla 500x700mm. Suuret pom-pomit teen puolikkaasta tällaisesta arkista. Yhteen palloon kymmenen paperikerrosta on sopiva määrä, tässä ohjeessa tarvitaan siis viisi silkkipaperiarkkia. Valmiin pom-pomin halkaisija on reilut 30cm.

Pom-Pom -ohje: Tee näin

Pom-pom -ohje

Pom-pom -ohje

Kun olet leikannut silkkipaperit oikeaan kokoonsa ja asetellut 10 paperia päällekkäin, ala taitella paperinippua vekeille. 2-3 cm on sopiva taitteen koko. Taittele paperit kokonaan vekeille.

Pom-pom -ohjePom-pom -ohje

Sido lanka tai ohut naru tiukasti paperinipun keskikohtaan. Jos käytät tässä samaa lankaa kuin ripustamiseen, jätä toinen langanpää pitkäksi.

Pom-pom -ohjePyöristä molemmat päät saksilla leikkaamalla. Tämä ei järin tarkkaa puuhaa ole, eikä haittaa jos päistä ei aivan symmetriset tule. Paksua silkkipaperinippua voi olla vaikea leikata.

Pom-pom -ohje

Pom-pom -ohje

Avaa toinen puolikas ikään kuin viuhkaksi. Ala nostella viuhkan päältä yksittäisiä paperikerroksia varovasti ylöspäin. Irroita paperi kerrallaan mahdollisimman lähelle narua. Jos silkkipaperi on ohutta, tässä hommassa kannattaa olla tosi varovainen ja nostaa paperia aika leveältä alalta yhdellä kertaa, jotta paperi ei repeä. Pikkurepeämistä ei kannata välittää, niitä ei valmiista pom-pomista kukaan erota!

Pom-pom -ohje

Pom-pom -ohje

Kun olet avannut viisi paperikerrosta irralleen, sinulla on neljännes pallosta valmiina. Nostele seuraavaksi viisi paperikerrosta toiselle puolelle viuhkaa ja puolikas pallo on valmis!

Pom-pom -ohje

Sen jälkeen tee sama irroitteluoperaatio toiselle puolikkaalle. Avaa viuhkaksi, irroittele viisi paperia toiselle ja viisi toiselle puolelle.

Pom-pom -ohje

Pom-pom -ohje

Muotoile palloa tasaisemmaksi ja pyöreämmäksi. Ripusta roikkumaan ja tee muutama lisää!!

Pom-pom -ohje

Mitäs sanotte? Onnistuuko tällä ohjeella? Mieluusti otan palautetta vastaan teiltä, ketkä kokeilette ohjettani!

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  todella hyvä ohje on! itse pari viikkoa sitten näitä ohjeita kans metsästin, tein myöskin Martha Stewartin ohjeilla omani (tein aika pieniä versioita erästä juttua varten). nämä sun ohjeet on kyllä tosi selkeät! ja lopputulos kaunis 🙂

   • 1.1.1

    Nimetön sanoo

    Parhaimmat ohjeet mitä löysin! Koitin varmaan kolmellatoista eri Pinterestin ja Googlen ohjeilla ja ei millään onnistunut sillä kaikista puuttui kukkien avausohje. Tässä se on ja täydellisesti. Kiiiiiitos!! Tämä menee kirjanmerkkeihin ja ne kaikki muut ohjeet roskiin. ^^

 2. 2

  sanoo

  Mä tein näitä nenäliinoista kuuseen koristeeksi 🙂 ..mutta meinaan kyllä kans kokeilla tehä silkkipaperista tyttären synttäreille, nämä ovat ihania!! 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Mä kokeilin joskus toissavuonna noita nenäliinapalleroita enkä sillon onnistunut. 😀 Silkkipaperiset oli helpompia. Mut ehkä nyt onnistuis nenäliinoistakin kun opetteli nämä!!

 3. 6

  Antsukka sanoo

  Kiitos! Näyttää tosi selkeältä ohjeelta, joten eiköhän näillä onnistu. Nyt keltaisen silkkipaperin metsästykseen 🙂 Kivaa muuten, että lisäät tuon pinnausmerkin tekstin loppuun, niin ihanat kuvasi ja ideasi saa heti itselle arkistoon talteen!

  • 6.1

   sanoo

   Kyllä tällä pitäisi onnistua. 😀
   Pinnausnappula tulee mulla automaattisesti jokaiseen postaukseen. Se on kyllä kätevä, tykkään itsekin pinnailla kuvia netissä surffaillessani. 🙂

 4. 8

  Pinja sanoo

  Vaikutti tosi hyvältä ja selkeältä ohjeelta, kiitos! Nyt vaan silkkipaperikaupoille 🙂

 5. 9

  sanoo

  Oi että ku hyvä ohje! Paljo selkeempi ku Marthan! 🙂 Kiitos tuhannesti! Nyt äkkiä Tiimariin ostoksille ja sitten heti illalla koitan tehä noita! 🙂

 6. 10

  Meri sanoo

  Ihania palleroita..tulee ihan jotku kukat mieleen..pionit?:) ja on kyllä hyvä ohke, thnx!

  • 10.1

   sanoo

   Niin mullakin tulee mieleen juuri pionit!! Joihinkin kesäjuhliin ois ihana laittaa paljon valkoisia pom-pomeja ja oikeita pioneja. ♥ Vaikka häihin. 🙂

   • 10.1.1

    Meri sanoo

    Niimpä! Harmi ku on omat häät jo pidetty (vaikka ei kyl muussa mielessä yhtään harmita :P).

 7. 12

  sanoo

  Kiitos taas kerran hyvästä ohjeesta! Ihania, toivottavasti itselläkin onnistuisi yhtä hyvin 😉 Täytyypä kokeilla tätäkin! 🙂

 8. 15

  sanoo

  Upea idea. Ystäväni babyshowerit järjestetään meillä parin viikon päästä, ja tyttövauvaa odottavalle nämä varmasti myös toimii koristeluina. Kiitos taas ihanista ja selkeistä kuvistasi.

 9. 16

  Eve sanoo

  Jes, ootpa huippu kun jaksoin ohjeen väsätä. Kiitos tuhannesti! Lyydian synttäreille näitä palloja suunnittelin, mutta en löytänyt yhtään hyvää ohjetta, joten jäi tekemättä. Nyt laitan tilaukseen noita arkkeja, ainakin mustia ja valkoisia, niin pääsen näpertelemään.

 10. 18

  Ninnu sanoo

  Huippua! Essi…olet mielettömän ”kätevä emäntä”! 🙂 Eipä ohje paljoa selkeämpi voisi olla…osaat vääntää siis rautalangastakin… 😀

 11. 19

  sanoo

  Kiva, että pompomit ovat tehneet comebackin. Muistan, kun näitä tehtiin ala-asteikäisenä. Niitä on helppo ja noepa tehdä; tein lapseni kanssa niitä synttäreilleenkin. Siksipä en ole tajunnut, miten niitä edes kannattaisi tilata valmiina!

 12. 20

  sanoo

  Olen törmännyt pom -pomeihin lähiaikoina monessa blogissa, ja metsästinkin jo ohjetta, mutta eipä tahtonut löytyä.
  Kiitos tästä ohjepaketista, hyvin selkeät.
  Näitä vois tehdä ihan ilman mitään juhliakin koristeeksi 🙂

  • 20.1

   sanoo

   Voisipa kyllä tehdä somisteita ilman kemujakin. Meillä synttäripom-pomit pääsi ihan sisustuskäyttöön juhlien jälkeen. 🙂
   Kiva, että tykkäät ohjeesta, nyt vaan askartelemaan!!

 13. 21

  Jenni sanoo

  Kiitos tosi hyvästä ja selkeästä ohjeesta. Jopa tällainen harjoittelija askartelija sai onnistumaan muutaman kauniin synttäri kutsujen koristeluiksi 🙂

 14. 22

  heralina sanoo

  Niin kauniita! – Mutta miten ihmeessä sait nämä ripustettua kattoon???

  • 22.1

   sanoo

   Meillä on vanha mäntypaneelikatto keittiössä ja sinne oksankohtiin pistelin nastoja, joihin narulla roikkumaan. Siistimpään kattoon, jota ei raski rei’ittää, koittaisin laadukasta washi teippiä. 🙂

 15. 23

  Satu sanoo

  Kiitos selkeästä ja hyvästä ohjeesta 🙂 Itse teen tyttäreni häihin koristeeksi kattoon ym…Ja ennen en ollut tehnyt ,tiesin kylläkin.Ja kokeilin kaikiesta mahdollisesta tehä näitä..lautasliinoista,nenäliinoista…ja sitten löysin”ohutta”lautasliinaa mikä melkein samaa kun silkkipaperi…ja tuli ihana…eli näistä tehä ja silkkipaperista.Kitos 🙂

  • 23.1

   sanoo

   Hei Satu! Nyt tulee hiukan myöhässä vastaus kommenttiisi, joka minulla oli lomaillessa mennyt ohi. 🙂
   Aivan mainiolle kuulostaa tehdä ohuista lautasliinoista. Saa valmiiksi leikattuja ohuita arkkeja, joten askartelukin on nopeampaa! Taidan kokeilla joskus itsekin, joten kiitos vinkistä!!

 16. 25

  Taru sanoo

  Kiitos hyvin laaditusta ohjeesta! Kauniit koristeet roikkuvat ikkunalla lastenkutsujen jäljiltä enkä taida raaskia niitä poistaa ollenkaan 🙂 Vinkkinä jaettakoon, että löysin Ikeasta paketin eri värisiä silkkipapereita. Itse valmistin tuon sun ohjeen mukaisesti kokeeksi sekä 10:llä arkilla että 8:lla arkilla. Sen verran oli ”paksuja” nuo paperit, että 8 arkin versio oli tyylikkäämpi. Mutta tämä ohje on siis kerrassaan mainio!!

  • 25.1

   sanoo

   Minäkin ostin Ikeasta kauniita kuviollisia silkkipapereita! Niistäkin voisi kokeilla tehdä pom-pomeja! 🙂 Hyvä kuulla, että 8 arkkia riittää, kiitos vinkistä!

 17. 26

  Milou sanoo

  Kiitos todella selkeästä ja kauniista ohjeesta! Tätä oli ilo seurata, ihan itsestään siinä samalla syntyi eka pom-pom – palloni. Hieno tuli, näitä nyt vaan näpräämään lisää niin johan saadaan värikkäät juhlat!!

  Kiitos, että jaat osaamistasi muillekin!

 18. 28

  Minna sanoo

  Hei!

  On kyllä paras ohje, mihin olen törmännyt! Ihanan söpöjä pom pomeja. 🙂 Teitkö nuo siis siitä ohuemmasta vai paksummasta silkkipaperista?

 19. 30

  Rauni sanoo

  No hei!
  Kiitos,että olet laittanut todella selkeät ohjeet sivulle. Pitihän sitä heti kokeilla.
  Olen tähän asti taiteillut paperinarusta kukkia mutta tämä lyö ne ehdottomasti laudalta.
  Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

 20. 31

  sanoo

  Kiitos hyvästä ohjeesta! Itsekin tein näitä ensimmäisen kerran ohjeesi avustuksella! Laitoin blogiini linkin tänne! 🙂

 21. 33

  Johanna sanoo

  Hei, ohje oli tosiaan selkeä, mutta silti onnistuin mokaaman jotain… :;) Mulle tuli niitä nosteltavia kerroksia 20/puolikas, eli puolet enemmän kuin olisi pitänyt… Mitähän mä tein väärin siis?

 22. 34

  Johanna sanoo

  Ei mitään, hoksasinkin jo! Flunssaisena ei pitäis ryhtyä mitään näpertämään 🙂

 23. 35

  Silja sanoo

  Näin jälkijunassakin on vielä käyttöä tälle ohjeelle, KIITOS!! Meinas jo hermo mennä kun en löytänyt kunnon ohjetta avaamisvaiheelle… 🙂

 24. 36

  Ninnu☆ sanoo

  Kiitokset mahtavasta ohjeesta! Aivan yhtä siistejä pom pomeja en saanut aikaiseksi, mutta kyllä nuo askarteluni paranevat tekemisien myötä. 🙂 Ohjeesi on selkeämpi kuin Pinterestin vastaavat ohjeet ja juuri sen vuoksi päätinkin yrittää näiden tekoa.

 25. 37

  MiljaMaryet sanoo

  Pakko kyllä sanoa että pelästyin ymmärränkö mutta ymmärsin ! ihanaa kun jotkut tekevät kaiken niin yksityiskohtaisesti!

 26. 38

  Koo sanoo

  Huippuohje! Toimii! Sain tehtyä kasiveen synttäreille halvalla, helposti ja näyttävät koristeet kerralla. Kiitos. Ja samaa totean kuin joku aiemmin kommentoinut, että ikean silkkipaperi on paksumpaa ja sitä riittää vallan hyvin 8 kerrosta.

 27. 39

  Anita sanoo

  Hei! Oli hyvä ohje myös sanomalehtipaperille, toki puolet vähemmän paperia silloin tarvitsee 🙂

 28. 41

  sanoo

  Parin viikon päästä synttäripippalot ja ajattelin, että vähän voisi koristella kotia. Aion ehdottomasti kokeilla tehdä näitä!

Trackbacks

 1. […] Taitavan Essin Esmeralda’s-blogista vinkkasin äidilleni selkeän kuvallisen Pom-pom -ohjeen ja äitini lupasi värkätä muutaman silkkipaperipalleron teemaväreissä. Lisäksi tietysti ilmapalloja.  Isommat tarjoilut tilasin Huovisen leipomosta: vadelmainen Karoliina-kakku, minttusuklaakakku ja leikattavat rieskarullat poro- ja lohitäytteellä. Äitini lupasi tehdä kreikkalaisen kasvisvoileipäkakun. Meillä on joka vuonna samat tarjoilut 😀  Perjantaina tyttö menee äitini kanssa kerhoon, joten silloin ehdin hoitaa loput juhlajärjestelyt;  ostaa kukat, pikkutarjoilut ja muut pikkuhärpäkkeet. […]

 2. […] askarteluohjelmassamme oli Pompomien tekoa. Löysin niihin aivan mahtavan ja yksinkertaisen ohjeen Esmeralda’s blogista. Yhteen palleroon tarvitaan silkkipaperia yksi paketillinen. Sen hinta on ostopaikasta riippuen […]

 3. […] Ehdottomasti suosituin postaukseni on ohje pom-pomien tekoon. Kirjoitin ohjeen viime vuonna kuopuksen 5-vuotissynttäreiden jälkeen kun itse en löytänyt ensimmäisiä pom-pomeja valmistaessani selkeää suomenkielistä ohjetta. Ohje on saanut selkeydestä kovasti kiitosta. Hienoa, kun olen voinut olla avuksi monen pom-pom -askarteluissa! – Pom-pom Ohje […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *