Maailman helpoimmat sämpylät

Ja maukkaatkin vielä! Ihanan pehmeät. Tuliko nyt hehkutettua!? Mutta tällä ohjeella sämpylöitä oikeasti tulee helposti ja nopeasti. Ja kyllä nuo sitä tahtia meillä hupenee, että aika herkullisiakin taitavat olla. Muistelen, että olisin joskus sämpyläohjeeni tänne kirjoittanut, mutta eipä sitä löytynytkään. Ja onhan täällä sen verran paljon uusia ihmisiä parin vuoden takaisesta, että ei haittaa vaikka tulisikin kertauksena. Tässä siis tulee…

Helpot Sämpylät

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 rkl siirappia (tai sokeria)
  • 0,5 rkl suolaa
  • 50 g voita tai 0,5 dl öljyä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl auringonkukansiemeniä (1 dl taikinaan, 1 dl pinnalle)

sämpylätaikina

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola ja alusta jauhot sekä kaurahiutalet taikinaan vähitellen. Sekoita joukkoon pehmeä voi ennen kuin kaikki jauhot on alustettu taikinaan. Sekoita lopuksi taikinaan 1 dl auringonkukansiemeniä. Taikina jää niin pehmeäksi, että sitä on helppo lusikoida. Kohota taikinaa puolen tunnin ajan, noin kaksinkertaiseksi.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nostele taikinasta sämpylöitä pellille ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Anna kohota ja paista noin 12 minuutin ajan. Helpot sämpylät on parhaita heti uunista tultuaan. Pakastan usein kaikki sämpylät, jotka ei heti pelliltä suoraan tule syödyksi, jotta saadaan nauttia tuoreista sämpylöistä seuraavanakin päivänä.

Itse teen taikinan vielä urakkaa helpottaakseni yleiskoneella. Sämpylöitä ei siis sen kummemmin muotoilla vaan lusikoidaan taikinanokareita suoraan pellille.
Helpot Sämpylät

Kommentit
  1. 1

    Emilia sanoo

    Hei tätä pitää kokeilla! Oon aina inhonnu sämpylöiden leipomista, koska en tykkää vaivata ja pyöritellä niitä 🙂
    Eli nostat siis suoraan vaan kohonneesta taikinasta lusikalla pellille? EI vaivaamista, EI pyörittelyä? 🙂 Kuvatkin on niin hyviä, että nuo on taatusti maistuvia!!

    • 1.1

      sanoo

      Just näin. Vaivata täytyy alustaessa, mutta mulla kone hoitaa senkin homman. Mä vaan heittelen aineksia kulhoon, kohotan, lusikoin pellille, kohotan, paistan ja mussutan. 😀 Musta tuntuu, että nämä kuvat tuoksuu tuoreelle sämpylälle. 🙂
      Mä en leiponut sämpylöitä koskaan, sillon kun luulin että niitä pitää pyöritellä ja että niistä pyörittelyn ja liiallisen jauhomäärän myötä tulee aina kovia!

      • 1.1.2

        Nimetön sanoo

        Ihania sämpylöitä! Kiitos reseptistä!

        Tällä kokeellisella leipurilla on tapana lukea reseptiä ja ruveta soveltamaan..
        Gluteenittoman leivonnan jäminä sattui kotona olemaan sokerijuurikaskuitua ja tattarihiutaleit jotka toimi loistavasti kaurahiutaleiden loputtua kesken. Ja vielä kun laittaa kaikki ryynit turpoamaan hetkeksi nesteeseen ennen jauhojen lisäystä niin a vot! (Jos on aikaa..)
        Psyllium toimii myös taikinan ”pehmentäjänä” kun se tekee taikinan nesteestä ”kiisseliä” eikä jauhoja tarvitse aina niin paljon.

        Sämpylöiden, pizzan, ja leivän pyörittelyssä/muotoilussa käytän usein öljyä niin jauho ei koveta liikoja.

        Meillä tytöt (5 ja 7v) ovat omineet tämän sämpyläreseptin ja haluat EHDOTTOMASTI hoitaa taiknan lusikoimisen.

          • 1.1.2.1.1

            Nimetön sanoo

            Gluteenittomista tulee yleensä todella matalia (ilmeisesti sitkon puuttumisen takia) ja vaikeita/tahmeita leipoa joten lusikointi taitaa olla se paras tapa.
            ..Ellei käytä vuokaa jotta saa tehtyä hiukan korkeampaa känttyä.

            Piti etsiä ohje uudelleen kun kesä on aiheuttanut leivontatauon ja takaraivossa ollut ohje ehti unohtua. Onneksi löytyi.

  2. 2

    sanoo

    Meillä oli myös sämppäreitä tänään. 🙂 Kyllä omatekemät, lämpöiset sämpylät on parhaita. 🙂

  3. 3

    sanoo

    Kuulostavat ja näyttävät niin hyville!

    Olen seuraillut hiljaisesti blogiasi jo vuoden verran; sulla on kivoja ideoita sisustukseen ja pirteä ote bloggaamiseen. Lisäsinkin sut oma blogini (Hiljamaarian sisustuskirja) linkkilistoille; näin munkin lukijat löytävät sut, jos eivät ole vielä löytäneet – ja tervetuloa vastavierailulle! 🙂

    Ja noista sämpylöistä vielä; odotan niin, että saadaan keittiö valmiiksi ja pääsen tekemään pitkästä aikaa myös sämpylöitä; omatekemät ja tuoreet sämpylät ovat vain niin parhaita!

    • 3.1

      sanoo

      Heippa Hiljamaaria! Mukavaa, että ilmoitit itsestäsi. On aina kiva kuulla teistä lukijoista. 🙂 Ja kiitos linkityksestä!! Huomasin, että olit linkittänyt blogini vanhan osoitteen, kannattaa vaihtaa se tähän bellan osoitteeseen, esmeraldas.bellablogit.fi! 😀
      Uudessa keittiössä onkin sitten ihanaa leipoa!!

      • 3.1.1

        sanoo

        No hyvä, että huomasit; korjaan linkityksen! Ja tapahtuu juuri tällä hetkellä: sähkömies asentaa sähköjä, myös keittiöön 🙂 Eli ehkä pian leipasen ne sämpylätkin uudessa keittiössä!

  4. 4

    Tanja sanoo

    Ah, ihanaa, vastapaistettujen sämpylöiden tuoksu tulee tänne asti. 🙂
    Kiitokset reseptistä, täytyy kokeilla jossain vaiheessa itsekin.
    Syysterveisin, Tanja

  5. 6

    sanoo

    Nam mitä kuvia! Meilläkin leivottiin tänään sämppyjä! Se tunne, kun margariini sulaa lämpimän sämpylän puolikkaan päälle ja saa ottaa sen ekan haukun <3

    Mä leivoin pitkään hyvin samantyylisellä reseptillä, kunnes löysin vieläkin helpomman (mulla ei ole yleiskonetta): siinä vaan sekoitetaan aineet puuhaarukalla ja annetaan "kohota" pari tuntia. Taikina säilyy jääkaapissa viikon ja siitä voi tarpeen mukaan paistaa sämppyjä. Taikina on myös niin löysää, että kahdella lusikalla siitä nostetaan pellille nokareita. Noihin sämppyihin tulee kova kuori ja huokoinen pehmeä sisus. Blogista löytyy resepti, suosittelen 🙂

    Ihanaa keskiviikkoa (täällä sataa ja me vietetään tyttöjen kanssa iltapäivää kynttilänvalossa piirrettyjä katsellen) <3

    • 6.1

      sanoo

      Ah, tuo ensimmäisen haukun fiilis!! Nam!
      Kuulostaapa mainiolle, täytyypä koittaa ohjettasi.
      Täälläkin on niin pimeää, ankeaa ja sateista. Taidetaan viettää koti-iltaa sisätiloissa. 🙂 Kynttilänvalossa!!

  6. 9

    Minka sanoo

    Hei, kyseinen taikina on juuri kohoamassa liinan alla
    ja odotan että pääsen maistamaan noita herkkuja!
    Sämpylöitä tehdessäni huomasin kuitenkin, että olit unohtanunt
    kirjoittaa missä vaiheessa kaurahiutaleet sinne tulevat joten meinasivat
    itseltänikin unohtua, en nyt sitten tiedä menikö oma taikina penkin alle,
    mutta voisitko vielä selventää milloin ne tulee laittaa? (:

    • 9.1

      sanoo

      Hei Minka,
      Kaurahiutaleet lisäilen taikinaan jauhojen lisäämisen lomassa. On näköjään unohtunut mainita ohjeessa se, joten kiitos kun kysyit niin käyn päivittämässä ohjetta!

  7. 10

    j1975k sanoo

    Hei, olen 39 -vuotias mies ja googlettelin helppoja sämpylöitä. En ole ikinä ennen leiponut sämpylöitä. En tiedä missä meni pieleen, mutta minun sämpylöistä tuli sellaisia keksin näköisiä. Kyllä naurattaa nuo sämpylät kun tein ne vielä vaimolle ylläriksi, kun kohta kotiutuu töistä. Kohottelin taikinaa liinan alla ohjeen mukaan. Tuli mieleen, että sulatin voin mikrossa ja kaadoin taikinan sekaan. Olisiko hiiva palanut? Noita ei mahda syödä petoerkkikään, on se verran häijyn näköisiä.

    • 10.1

      sanoo

      Voi ei!! Kuulostaapa epäonniselle. 🙁 Vaikuttaisi kyllä sille, ettei hiiva ole toiminut, jos sämpylöistä tuli täysin littanoita. Ehkä voi oli tosiaan liian kuumaa… Parhaimmillaan pehmeä voi on sellaista, että se pysyy kasassa, mutta siitä uppoaa sormi läpi. Kokeile toki uudelleen, sillä kun nämä sämpylät onnistuu, on vaimokin varmasti iloisesti yllättynyt! 🙂

  8. 12

    Nainen 24 sanoo

    Aika littanaksi ne jäi minunkin :/ ehkä laitoin liian vähän kuivahiivaa tai annoin nousta taikinan liian pitkään, kun tuli vähän riitaa poikaystävän kanssa ja piti lähteä hänen takiaan ajelemaan toiselle puolelle kaupunkia…sitten vielä taisi olla tunnin puhelukin autossa ja ennen tätä oli jo noussut sen 30minuttia…Ehkä koitan joskus uudestaan..

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *