Leivontaohje 20 vuoden takaa

mokkapalat

Miksipä sitä hyvää ohjetta vaihtamaan? Tämä leivontaohje on varmaan ollut ensimmäisiä kokeilujani aikanaan, kun lapsena opettelin leipomaan. Ja samalla ohjeella valmistui vielä viime viikolla mokkapalat. Ohje on Kotiruoka -kirjasta. Kirja oli kovassa käytössä lapsuudessani, meillä oli tällainen 70-80 -lukujen taitteessa painettu versio. Oman painoksen sain ylioppilaslahjaksi ja kirja oli suurella kulutuksella ennen nettiaikakautta, mutta kyllä yhä tulee säännöllisesti tarkistettua jokin perusohje tuosta kirjasta, pannari, letut jne…

Nykypäivänä tällainen ohje on tietenkin kovin vanhanaikainen ja nyt pitäisi tehdä trendikkäitä pikkuleivoksia tai terveellisempiä raakasuklaaherkkuja. Mutta kyllähän tällaiselle sokerihöttöherkullekin on paikkansa… ja lapset ainakin rakastaa!!

Ohje kuuluu näin:
(Lähde: Otava, Kotiruoka)

Pohja
4 munaa
3 dl sokeria
150 g margariinia tai voita
2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
5 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus
4 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
50 g sulatettua margariinia tai voita
n. 4 rkl kahvijuomaa

Lyhykäisyydessään, toimi näin: Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva. Sekoita joukkoon vuorotellen maito sekä kuivat aineet siivilän läpi. Paista pellillä 200 asteessa n. 15 minuuttia. Kuorrutus valmistuu kun pohja on otettu uunista jäähtymään. Itse tapaan tehdä kuorrutusta hiukan ohjetta reilumman annoksen, jotta sitä riittää reilummin. Samoin, käytän kaakaojauhetta kokonansa hieman enemmän. jotta paloista tulee kunnon tummia! Sekoita kuorrutuksen kuivat aineet ja lisää sulatettu voi sekä kahvi. Voit käyttää kahvin tilalla esim. appelsiinimehua, jos herkku on menossa lapsille. Levitä kuorrutus hiukan jäähtyneelle pohjalle ja ripottele päälle vaikka nonparelleja.

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Vanhat kunnon mokkapalat, suorastaan legendaariset! Noita oli aina koulun myyjäisissä, silloin joskus ammoin…

  2. 2

    sanoo

    Mokkapalat on ihania :)! Meillä on kotona aina tehty tosin tuulomantorttuja synttäreille tms, ne on siis muuten ko mokkapalat, mutta pohja on vaalea :). Jatkan perinnettä omalla säväyksellä ja teen siis mokkapaloja.

  3. 3

    sanoo

    Mokkapalat on ihan klassikkoherkkuja ja on ihanaa kun niitä voi tehdä ”koska lapset haluaa”. Pääsee sitten itsekin samalla herkuttelemaan 😉

    • 4.1

      sanoo

      Kyllä vain, suklaaleivonnaisen täytyy olla kunnon suklaista!! Ja näiden kunnon kaakaoisia. 😀
      Jauhoton kakku kuulostaa hyvälle, olen joskus karppausaikoina tainnutkin kokeilla. 🙂

  4. 5

    Emilia sanoo

    Hih, nyt pitää kyllä kommentoida!
    Myöskin minulle ensimmäisiä leivontareseptejä, ja myöskin ainoa jonka edelleen ulkomuistista osaan tehdä 🙂 Huvittavaa, kun samanlaisissa ajatuksissa olin viime viikonloppuna.. Jotain hyvää teki mieli, mutta mutakakku tuntui tylsältä.. kuppikakkuja en jaksanu alkaa väsäämään. Kunnes tämä muistui mieleeni. KLASSIKKO JA NIIN ON HYVÄÄ!!!! 🙂 reseptikirjaan olen varalta ohjeen kirjoittanut ja suluissa perässä maailman paras resepti suklaapiirakalle. Näin se on 😉

    • 5.1

      sanoo

      Minä en ihan ulkomuistista olisi tätä muistanut, mutta ei kauas heitä. 🙂 Tällainen perinteinen ja legendaarinen klassikko se yhä vain pitää pintansa suomalaisessa leivontakulttuurissa. 😀 Hyvä niin!!

  5. 6

    sanoo

    Apua!! Hirveää tajuta, että siitä on 20 vuotta! Muistan itsekin, kun äidin kanssa opettelin tekemään legendaarisia mokkapaloja, ja jossainn vaiheessa muistin ohjeen ulkoa.. Saattaa muuten olla ihan sama ohje, täytyykin koittaa tätä, koska olen hukannut sen lapsuuden varman ohjeen. Tein mokkiksia vuodenvaihteessa muka vieraita varten, mutta koko pellillinen hupeni parissa päivässä ihan omiin suihin.. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *