Laasti keittiön välitilassa

Minulta pyydettiin tarkempia tietoja keittiön välitilan toteutuksesta, joten koitan kirjoitella jotain aiheesta. Valitettavasti kuvia ei työstövaiheesta ole, sen verran vauhdilla piti laastia seinään laittaa, ettei kameraa joutanut miettimään. Olin aiemmin nähnyt yhden välitilan laastilla toteutettuna, pari samantyylistä blogeissa ja ensimmäisen kerran muistelen törmänneeni ideaan jossain sisustusohjelmassa.

Laasti keittiön välitilassa

Tärkeimpänä pidin tässä projektissa pohjatöitä eli kunnon pesua. Pesin laatat maalipesulla, joka irrottikin tahrat tehokkaasti. Maalipesu tekee pinnasta hiukan karhean tuntoisen, joten laastikin ottaa tähän laattoihin tiukemmin. Poistin silikonit työtason ja laatoituksen saumasta. Suojasin maalarinteipillä yläkaappien alareunat ja työtason reunaa.

Käytin hommaan saneerauslaastia, jota sekoittelin aika pieniä määriä kerrallaan, jotta laasti ei ehtinyt kuivahtaa ja ehdin rauhassa työstää yhden alueen kerrallaan.

Laasti

Nostelin lastalla laastia laattojen päälle ja laitoin kohtuullisen reilun kerroksen, jotta laattasaumat ei erottuisi laastin alta. Kun tasoittelu oli kohtuullisesti tehty lastalla, kostutin sienen, jolla tuputtelin pinnasta lastan vetoja pehmeämmäksi. Tein tarkoituksella aika epätasaista ja rosoista jälkeä, mutta teräviä jälkiä pehmensin, jotta laastiseinän peseminen olisi helpompaa. Tein epämääräisen muotoisia pienehköjä alueita kerrallaan, jotta ne sulautuisivat yhteen, eikä mihinkään jäisi rajoja. Maalarinteipit poistin heti jokaisen alueen työstettyäni, kun laasti oli vielä märkää. Muuten teippi olisi voinut jäädä kuivan laastin alle jumiin. Pientä tasoittelua jouduin tekemään teippien poiston jälkeen kun paikoittain teippi meinasi viedä laastia mukanaan.

Alkuun tuntui hankalalle saada laasti pysymään laattojen päällä, mutta kun tekniikka löytyi, homma hoitui helposti. Vähän reilummalla laastikerroksella työ oli helpompaa kuin että olisin laittanut ihan ohuen kerroksen laastia.

Seuraavaksi odottelin kuivumista ja sen jälkeen ryhdyin maalaamaan. Käytin kosteuden kestävää Luja maalia puolikiiltävänä ja maalasin koko komeuden kolmeen kertaan, kovimmalla kulutuksella olevin paikoin jopa neljään kertaan. Kuivumisen jälkeen uudet silikonit saumoihin ja valmista tuli. Puolikiiltävällä maalilla maalattu pinta on sen verran liukas, että toistaiseksi tahrat on lähtenyt pinnasta hyvin helposti. Pidempi käyttökokemus vasta osoittaa, millainen tämä on puhtaanapidon kannalta, mutta pidin tätä suunnitellessa mielessäni, että ainahan voi vetäistä uuden maalikerroksen päälle, jos huonosti käy. Käytännön kannalta laasti keittiön välitilassa on erittäin helppo ja toimiva ratkaisu. Kun saumoja ei ole, on pinta erittäin helppo pitää puhtaana ja raikkaana.

Tämän tekeminen oli helpohkoa ja nopeaakin, joten uskallan kyllä luvata, että onnistuu jokaiselta, joka vähänkään on tottunut lastaa ja maalipensseliä käsittelemään!

Laasti Keittiön välitilassaTämän linkin takana vielä keittiömme ennen ja nyt

Kommentit
 1. 1

  Laura sanoo

  Tosi kaunista ja eläväpintaista jälkeä. Pitänee vaan miettiä tosi tarkkaan haluaako katsella kauemmin, ei vissiin saa millään irti? ;D

 2. 2

  Onni sanoo

  Vaikuttaa kyllä kätevälle. Ehkä saattaisin itsekin osata. Nyt ei kyllä ole tarvetta, mutta pidän mielessä jos tarvetta tulee.

 3. 3

  sanoo

  Voi kuinka kiva! Mähän halusin silloin myös laastia kun tehtiin remppaa… päädyttiin siihen laastin oloiseen koristemaaliin mikä lienikään.. olen ollut siihenkin tyytyväinen vaikka sävy onkin laastin sijaan hieman liian hopeainen…

  • 3.1

   sanoo

   Teidän välitila on tosi ihana!! Raikkaan valkoiseen keittiöön laastin sävy olisi tosi jees. Meillä kun ovet on tuollaiset hailakan harmahtavat, valkoinen toimii hyvin.

 4. 4

  sanoo

  Hauska muutos kyllä tuo laasti välitilassa, keittiönne raikastui kivasti. Kiitos kun jaat tällaisia pienemmän budjetin muutosvinkkejä. 🙂

 5. 5

  sanoo

  Kaunista jälkeä – ja kiva postaus ohjeineen! Minäkin sain urakkani valmiiksi ja en voisi olla tyytyväisempi. Kauhukornerista tuli keittiön lempinurkka 🙂
  Kivaa pääsiäistä!

  • 5.1

   sanoo

   Ihanaa jälkeä tuli teilläkin!! Tällaiset hiukan sovelletut ja pienellä budjetilla tehdyt muutokset on niin mun lemppareita. 😀
   Ja kiitos, samoin sinulle ihanaa pääsiäistä!!!

  • 6.1

   sanoo

   Hei Mari! Tästä onkin tullut kyselyjä lähiaikoina sen verran usein, että teen pikapuolin ihan oman postauksen aiheesta. Nyt kun käyttökokemustakin on kertynyt muutaman kuukauden verran. 🙂

   • 6.1.1

    mari sanoo

    Olisipa kiva tällainen postaus. Itselläni mietityttää asia nyt kovasti, kun pitäisi päättää, lähdenkö hakeen laattoja vai laastivärkkejä rautakaupasta. Keittiö muuten valmiina. Kiinnostaa erityisesti, mitä laasti ”on sanonut” uunin höyryistä ja miten siitä on roiskeliat lähteny pois.

 6. 7

  sanoo

  Kiitti näistä yksityiskohtaisista ohjeista. Olen ajatellut peittää vessan kaakelit piiloon saneerauslaastilla ja täältä sain hyvät ohjeet omaan projektiini!

   • 7.1.1

    sanoo

    Miten kiiltävä kaakeli sinulla jäi laastin alle? Mietin vain, sillä oma kaakelini on todella kiiltävä, että tarvitsisiko se vielä ennen laastikerrosta jonkun pohjustustuotteen..?

    • 7.1.1.1

     sanoo

     Meidän kaakeli oli mattapintaista, mutta oikein kiiltävän laatan kassa kannattaa laittaa primeri sekä kuivan laastin sirotus alle. Esimerkiksi Weberin Dispersio MD 16 hyvin pestyihin laattoihin ja märkään dispersioon kaakeleissa ripottelee kuivaa saneerauslaastia ohuen kerroksen.

 7. 8

  K sanoo

  Keittiön välitila on todella kaunis! Sen laitosta on jo tovi aikaa eli kysyisinkin miten se on pysynyt? Itsellä on myös mielessä välitilan laitto vähän raikkaampaan.

 8. 9

  sanoo

  Hei, minäkin päädyin blogiisi, kun etsin ideoita välitilan uusimiseen. Voisitko kertoa käyttökokemuksista ja ennen kaikkea puhtaanapidosta parin vuoden kokemuksella? Onko ratkaisu osoittautunut toimivaksi? 🙂

 9. 10

  satu sanoo

  Yksi pieni lisäkysymys: minkämerkkistä saneerauslaastia käytit? Olin rautakaupassa ostamassa saneerauslaastia vastaavanlaiseen projektiin kirjoituksesi innoittamana ja kysyin henkilökunnalta, että mitä eroja eri merkeillä on ja selostin mitä aion tehdä. Hän sanoi, että saneerauslaasti on tarkoitettu laattojen kiinnittämiseen joten siinä on siksi liimaa ja epäili vahvasti, että maali ei tartu sen päälle. Ostin nyt Kiilto saneerauslaastia, joka siis on periaatteessa tarkoitettu laattojen kiinnittämiseen. Toimiikohan tämä?

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *