Kurkataanko uuden kodin keittiöön!?

esmeraldas uusi keittio

Uuden keittiön suunnittelu on ehkä kivointa koko talon suunnittelussa. Olen aina tykännyt keittiöiden suunnittelemisesta ja olen ollut aivan superinnoissaan, kun viimein olen päässyt miettimään omaa keittiötä. Vaikka aivan alusta saakka keittiön suunnittelua ei vanhassa talossa pääsekään tekemään, sillä jonkinlaiset raamit talo itsessään siihen antaa, mutta nyt on kuitenkin hyvä tilaisuus päästä tekemään hyvin pitkälti sellaista tilaa, mistä itse haaveilen. Sain keittiöstä vision on heti ensimmäistä kertaa taloa katsoessamme ja siitä asti suunnitelma on muotoutunut, hyvin pitkälti samanlaisena, miltä se nyt näyttää. Alun luonnostelun jälkeen nyt mukana on jo tarkat mitat ja kaikki näyttäisi toimivan. Kurkataanpa hiukan uuden keittiön toiminnallisuutta!

Nykyisellään keittiö on varsin ahdas, sokkeloinen, joten toiminnallisuus menee kokonaan uusiksi. Koska selvisi, ettei talossamme ole kantavia väliseiniä, voimme purkaa yhden seinän kokonaan pois keittiön ja ruokailutilan välistä ja toisesta seinästä pätkän, keittiön ja olohuoneen välistä. Näin saamme keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen yhtenäiseksi tilaksi, jota kellarista tuleva muuri ja uusi niemeke rajaavat. Lisäksi suljemme oviaukon keittiön ja eteisen välistä, jotta saamme seinätilaa korkeille kaapeille ja kylmälaitteelle. Merkkasin nuo muutokset vanhaan pohjaan nuolilla, jotta pohja selkeytyy hieman. Tuo alkuperäinen rakennuspiirustus ei mittasuhteiltaan ihan kunnossa. Rakennusvaiheessa eteistä on näköjään hiukan suurennettu keittiöstä nipistäen. Nyt keittiöön siis kuljetaan olohuoneen kautta eikä suoraan eteisestä. Miinuksena kauppakassien kantomatka pitenee, mutta suuri etu on se, että heti sisään tullessa ei mahdolliset tiskit ja keittiön sotkut ole ensimmäisenä vastassa. Tarkoituksena olisi säästää alkuperäiset Halltex -katot, joten vanhan seinän kohdalle jätetään kattoon palkki, niemekkeen yläpuolelle täytyy tehdä kotelointi liesituulettimen putkelle.

Niemekkeeseen tulee keittiön puolelle allaskaluste vetolaatikoilla, integroitu astianpesukone ja lieden alle vetokaatikot kuivaruokien säilytykseen. Vesipiste ja liesituuletin on alunperinkin tällä seinällä ja niiden paikkaa ei lähdetty muuttamaan mihinkään, sillä tällä seinustalla ne toimivat luontevasti ja siirtäminen lisäisi huomattavasti kustannuksia. Olohuoneen puolelle niemekkeeseen tulee kaapit, jotka tullaan luultavasti ottamaan olohuoneen säilytystilaksi. Kaikki työtaso tulee siis sijoittumaan tähän niemekkeeseen, jonka koko on n. 2200×1200. Korkeaan kalusteeseen tulee uuni, mikro ja säilytystilaa padoille, kattiloille jne. Laadukas hyvin eristetty uuni ei ole ongelma sijoittaa kylmäkalusteen viereen, kun välissä on kaksi kalustelevyä. Ikkunan vasemmalle puolelle tulee kaappi tai laatikostot pienemmällä syvyydellä ja sen yläpuolelle täytyy saada avohyllyt, jossa voi säilyttää esillä mitä milloinkin haluaa. Varsinainen astiasäilytys tulee ruokailutilan seinälle sijoittuvaan korkeaan kaappiin. Vaikka tämä keittiö on kokonaan ilman yläkaappeja, laskeskelin että kaappitilaa tulee olemaan ruhtinaallisesti verrattuna nykyisen keittiön säilytystilaan.

keittiosuunnitelma2

Tässä vielä pari kuvakulmaa keittiöön. Ruokailutilasta katsottuna näyttää tältä. Niemeke ruokapöydän vieressä tulee varmasti toimimaan hyvin, sillä ruuat voi olla siinä esillä, jos syömässä on isompi porukka. Astiat on helppo nostaa pöytään vieressä olevista kaapeista.

keittiosuunnitelma3
Olohuoneen puolelta taas näkymä tulee olemaan ihanan rauhallinen, kun kodinkoneet ja tiskiallas on tuolla muurin takana piilossa. Kokkailut halusin ehdottomasti sijoittaa tuohon saarekkeelle, josta on samalla näkymät olohuoneeseen. Yksityiskohtiin, kuten liesituulettimeen ei kannata tässä vaiheessa kiinnittää huomiota, sillä niitä ei ole vielä viilattu loppuun, vaan nyt katsottiin tulevan keittiön toiminnallisuutta.

Saapa nähdä, millaisia mutkia keittiöremontti vielä tuo tullessaan… mutta ratkotaan niitä sitten matkan varrella! Nyt ainakaan en keksi mitään syytä, miksi suunnitelma ei voisi onnistua. Tyylillisesti keittiöstä kirjoitin jo talvella, aika samalla linjalla mennään. Materiaaleista ja muusta kirjoittelen sitten tarkemmin, kun ne varmentuu.

Ehdottomasti otan vastaan ideoitanne ja ehdotuksia, mitä kannattaisi ottaa huomioon vielä, ennen kuin keittiö menee tilaukseen. Miltä suunnitelma teistä vaikuttaa?

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Todella hyvältä vaikuttaa! Minäkin tykkään niemekkeestä, kun saa ruoat hyvin tarjolle ja on työskentelytilaa. Rauhallinen näkymä on huippujuttu, ihanaa kun saitte tiskipaikan piiloon. 🙂

  • 1.1

   sanoo

   Kiva kuulla! Tuossa työskentelytilaa kyllä riittää varmasti hyvin ja siinä tulee varmasti leivottua ja kokkailtua porukalla. 🙂 Näkymä olohuoneeseen on minunkin mielestä huippu, ehkä parasta koko talossa! 🙂

 2. 2

  Minna sanoo

  Näyttää mukavan yksinkertaiselle ja ajattomalle. Ja kaunis tuo näkymä olohuoneesta.

  • 2.1

   sanoo

   Mahdollisimman ajatonta yleisilmettä tässä haetaankin, sillä tarkoituksena on tehdä keittiö seuraavia kahta vuosikymmentä varten. 🙂 Tällä hetkellä pinnalla olevia juttuja voi sitten tuoda pienillä, irtonaisilla asioilla, joita on helppo vaihtaa! Minustakin tuo näkymä tulee olemaan tosi kiva!

 3. 4

  elinah sanoo

  Hienolta näyttää! Miten suojaat tuon altaan vieressä olevan seinän roiskeilta?

  Kirjoittelit jonkin aikaa sitten kylppärisuunnitelmista. Jäin vain miettimään, pystyykö niillä valtavan isoilla lattialaatoilla tehdä kaatoja?

  • 4.1

   sanoo

   Kiitos! Altaan ympärystä tullaan joko maalaamaan vedenkestävällä Luja -maalilla tai lakataan kosteuden kestäväksi mattapintaisella lakalla.

   Kylppäriin ja saunaan ei tule laattoja ollenkaan, vaan betonilattia käsitellään märkätiloihin sopivaksi. Sama juttu seinien kanssa. 🙂

 4. 5

  Nimetön sanoo

  Kivan ilmavalta näyttää! Itse kaipaisin laskutilaa lieden molemin puolin.

  • 5.1

   sanoo

   Ilmavuus ja avaruus onkin ollut tässä avainasemassa! Luulen, että 80cm lieden vasemmalla puolella ja reilu 60cm lieden takana riittää hyvin laskutasoksi. 🙂

 5. 6

  sanoo

  Kiitos kuvien jakamisesta! Hetken kesti, että ymmärsin tällaisia kuvia, en ole tottunut katselemaan suunnittelukuvia, joten silmä ei heti hoksannut kaikkea.

  Tuli mieleen sama juttu kuin edellisellä kommentoijalla, että liesi on aika lähellä tason reunaa. Eihän se haittaa kokkailuvaiheessa, kun voi roiskua jotain ja vaikka teillä ei olekaan enää pieniä lapsia, niin onko kuuma liesi liian helposti kädenulottuvilla?

  Tykkään ylhäällä olevasta uunista! Anopilla on sellainen ja siinä on tosi kiva laittaa ruokaa ja leipoa, kun ei tarvi kyykkiä lattianrajassa. Myös ylennetty astianpesukone on musta aivan luksusta.

  Onko tuo tasojen vähäisyys toimiva? Itsellä tuntuu, että ne aina peittyy ja aina tarvisi lisää 🙂 Kuinka iso kuluväli keittiön ja ruokailutilan välillä on? Jos siitä ikkunan vieressä olevasta tasosta tekisi L-muotoisen, saisi lisää tilaa. Toisaalta se ahtauttaisi keittiötä, ja halusi avaruutta huoneeseen…

  Mukavaa seurata miten remppa etenee!

  • 6.1

   sanoo

   Juu, eihän tällaisista 3d -kuvista välttämättä heti hahmota kaikkea. 🙂 Itse on vaan niin tottunut silmäilemään näitä.
   Mukavia mietteitä, kiitos niistä! 🙂
   En usko, että tuo tulee olemaan ongelma, ettei lieden oikealla puolella ole kuin reilu 10 cm tilaa, sillä vasemmalla puolella sitä on reilusti, yli 80cm ja takanakin yli 60cm. Induktioliesi jäähtyy nopeasti, valurautaliettä en sijoittaisi näin lähelle kulkuväylää.
   Minä taas haluan ns. turhia tasoja vähän, jotta ne ei ole täynnä tavaraa. Tämä alue riittää hyvin työskentelytilaksi. Neliöissä sitä on lähes saman verran kuin neljämetriä pitkässä kapeammassa tasossa. Harkitsin jopa tuon pienen tason poisjättämistä ja sen korvaamista korkealla hyllyllä tms, mutta toistaiseksi pikkutaso on jäämässä. Siitä varmaankin tulee juuri se laskutila, missä on aina liikaa tavaraa! 😀

   Vaihtoehtoina meillä oli joko korkealla oleva uuni tai astianpesukone ja päädyin käytännön syistä sijoittamaan uunin korkeammalle, sillä haluan astianpesukoneen olevan aivan tiskialtaan vieressä.

   Kiva kuulla, että remontin eteneminen kiinnostaa! Kun vaan päästäisiin aloittamaan… 😀

 6. 7

  Ansku sanoo

  Hyvä suunnitelma. Kiva että seiniä saa poistettua ja näin avarrettua ja nykyaikaistettua tiloja. Kerrotko vielä, millä ohjelmalla suunnittelet? Tosi mielenkiintoista seurata projektianne 🙂

  • 7.1

   sanoo

   Kiitti Ansku! Olen kyllä iloinen, että tiloja saa avarrettua ja yhdistettyä, jotta saadaan yhtenäistä oleskelualuetta aikaiseksi. 🙂
   Käytän SketchUp -ohjelmaa suunnitteluun. Mukava kuulla, että projekti kiinnostaa jo näin suunnitteluvaiheessa! Toivottavasti pian pääsen esittelemään remontin etenemistäkin!

   • 7.1.1

    Nimetön sanoo

    Toki kiinnostaa kovasti. Itsekin käytän SketchUppia, mutta jotenkin kuvasi näyttävät selkeämmiltä ja arvelin että käytät jotain muuta ohjelmaa.

Trackbacks

 1. […] vielä viilattavaa. Pääasiassa, isoimmat linjat ainakin tullaan vetämään keväällä tekemieni suunnitelmien mukaisesti. Seuraavat viikot siis mennään ulkoruokailun ja kertakäyttöastioiden avulla… […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *