Kakku kruunaa kevään juhlat

Kaupallinen yhteistyö / Kultamuna

Kevät on juhlien aikaa ja mikäs kruunaisi juhlat sen paremmin kuin kaunis täytekakku. Meidän kevätjuhlakakku leivottiin kotimaisilla Kultamunilla, joiden alkuperä on helposti selvitettävissä ja laatu täyttää kaikki ne vaatimukset, joita meillä kananmunalle on.  Tärkein asia kananmunia valitessa itselläni on, että valitsemani kananmunat ovat vapaan kanan munia. Kultamunan VAPAA kananmunat ovat peräisin lattiakanalasta, joka tarkoittaa sitä, että kanat voivat tepastella kanalassa vapaasti. Ne voivat tutkia ympäristöään, kuopsuttaa ja kylpeä hiekassa tai pehkussa. Näillä kanoilla on myös orret nokkaunia varten sekä munintapesät.

Kananmunien käyttö leivonnassaTäydellisen täytekakun takaa laadukkaat ja turvalliset kananmunat. Kananmunien laatuun panostaa, sillä laadukkaan kananmunan valitsemalla on lopputulos onnistunut. Kananmuna on leivonnassa varsin monikäyttöinen ja terveellinen raaka-aine. Kananmuna tuo leivonnaisiin täyteläisyyttä ja kuohkeutta; ilman sitä jäisi moni leivonnainen tekemättä. Leivonnassa kananmunasta tulee ensimmäisenä mieleen täytekakut ja marenki. Niinpä yhdistin kevätkakussamme nämä molemmat. Suolaisissa leivonnaisissa kananmuna on myös paikallaan, mutta perehdytään siihen puoleen eri kerralla ja katsastetaan sitten samalla, miten kananmunia voi jäljittää.

Vinkit kananmunien käyttöön

Näin onnistut – Vinkit kananmunan käyttöön leivonnassa

Vatkaaminen. Kun teet muna-sokerivaahtoa huoneenlämpöiset munat vatkautuvat parhaiten, joten ota munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Aikaa vatkaamiseen kannattaa varata 5-10 minuuttia. Vaahto on valmista kun vispilästä taikinaan valuttamasi kuvio pysyy näkyvissä muutaman sekunnin.

Kun vatkaat valkuaisia esimerkiksi marenkia varten, erottele valkuaiset ja keltuaiset kun kananmunat on kylmiä, jolloin erottelu on helpompaa. Voit antaa valkuaisten lämmetä huoneenlämmössä ennen kuin aloitat vatkaamisen. Vatkaa ensin valkuaiset niin kovaksi vaahdoksi, että voit kääntää astian nurin päin ja vaahto pysyy kulhon pohjalla. Lisää sitten sokeri pienissä osissa. Vaahto onnistuu parhaiten, jos et käytä vatkaimen tai yleiskoneen suurinta tehoa. Käytä munia vatkatessa aina kuivia ja puhtaita astioita.

kevään juhlat

Kevään ensimmäinen mansikkakakku syntyi näin

Herkullisessa ja helpossa mansikkakakussa yhdistyy herkulliset mansikat, pehmeä valkosuklaavaahto ja marengin rapeus. Valmistin täytekakun rennosti naked cake -tyyliin, turhaa koristeellisuutta vältellen, mutta silti lopputuloksena on kaunis ja juhlava kakku. Tässäpä helppo ja simppeli idea tulevaan juhlakauteen.

Täytekakkupohja
5 munaa
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja (tai 1,5 dl vehnäjauhoja ja 1 dl perunajauhoja)
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kääntele taikina sekaisin ja varo, ettet sekoita kuohkeutta taikinasta. Paista taikina kahdessa erässä irtopohjavuoassa, jonka reunat on voideltu voilla ja pohja vuorattu leivinpaperilla. Kiertoilmauunissa sopiva paistolämpötila on 175 astetta. Paista noin 15 minuutin ajan, kunnes taikina on keskeltäkin jähmettynyt.

Marenki
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Erottele valkuaiset keltuaisista varovasti, jottei keltuaista mene lainkaan valkuaisten joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Mittaa leivinpaperille irtopohjavuoan kokoinen alue ja levitä marenki ympyräksi paperille. Paista miedolla lämmöllä, 125 asteessa noin 1,5 tunnin ajan.

Valkosuklaavaahto
4 dl kuohukermaa
200 gr tuorejuustoa
150 gr valkosuklaata
sokeria

Vatkaa kerma ja laita se kylmään. Vatkaa valkosuklaa kuohkeaksi ja sekoita joukkoon sulatettu valkosuklaa. Sekoita kermavaahto joukkoon ja mausta makusi mukaan sokerilla.

Lisäksi tarvitset mansikoita ja mansikkahilloa, kostutukseen kivennäisvettä ja valkosuklaata koristeeksi.

kevään juhlatKun kakkupohjat ja marenki on jäähtynyt, aloita kakun kasaaminen. Kostuta alin kakkupohja sitruunakivennäisvedellä tai muulla nesteellä makusi mukaan. Levitä pohjan päälle mansikkahillo. Nosta marenkipohja hillon päälle ja peitä se valkosuklaavaahdolla. Seuraavaksi nosta toinen kakkupohja kakun päälle ja kostuta sekin. Levitä pintaan kaunis kerros valkosuklaavaahtoa. Pilko mansikat haluamallasi tavalla kakun päälle ja veistä juustohöylällä tai kuorimaveitsellä valkosuklaasta kiehkuroita kakun pintaan. Parhaimmillaan kakku on heti täyttämisen jälkeen, jolloin marenki on rapeaa.

mansikkakakku marenki

Millaisia juhlia teillä tänä keväänä ja kesänä vietetään? Kuuluuko teidän juhliin täytekakku?

Meillä on pian edessä yhdet juhlat, kun juhlistetaan lasten koulunpäättäjäisiä ja aivan erityisesti esikoisen alakoulun päättymistä. Siinähän sitä onkin aihetta juhlaan ja täytekakkuun!

Kommentit
  1. 1

    Anna sanoo

    Herkullisen näköinen kakku! Täytyypä muistaa tämä sitten kun on kesäkakun aika. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *