Ikkunanpuitteiden maalaaminen

ikkunan karmit maalaaminen

Moni teistä oli huomannut kuvista, erityisesti makuuhuoneen ennen&jälkeen -kuvapareista, että olemme valkaisseet talon ikkunankarmeja. Koska tummien ikkunapuitteiden maalaaminen valkoiseksi herätti kysymyksiä, ajattelin kirjoittaa oman postauksen siitä, mitä me ikkunoille teimme. Täällä on siis alkuperäiset ikkunat vuodelta -75, joihin on 90-luvulla laitettu lisälasit. Koska lisälasit on kiinteät, ei ikkunan välejä kovin helposti pääse maalaamaan, päädyttiin toistaiseksi maalamaan ikkunat vain sisäpuolelta. Ulkopuolelta ikkunat maalataan myöhemmin tumman harmaaksi; ehkä vielä tänä syksynä aloitellaan jos ehditään.

ikkunan karmien maalaus_

Valitettavasti ihan alkutilanteesta minulla ei ole kuvaa, vaikka kuvasinkin useamman ikkunan massiivisen verholaudan kanssa, keittiöstä ei sellaista tullut otettua. Tässä vaiheessa siis verholauta oli jo poistettu ja verhovaijerien ja -laudan kiinnitysreikiä on alettu paklaamaan.

Ensiksi poistin sisimmän ikkunan tiivisteet ja pyyhin hiomasienellä liimat pois karmeista. Ruuvasin helat irti maalaamisen tieltä ja aloin hiomaan. Ikkunanpuitteissa oli jonkinlainen petsi tai ohut lakka, joka oli uusittu jossain vaiheessa, eli ihan alkuperäisellä pinnalla ikkunat ei sentään ollut. En lähtenyt hiomaan karmeja kovin syvästi vaan ainoastaan hioin pinnan rikki kauttaaltaan. Kun karmit oli kauttaaltaan karhennettu, pyyhin pinnat puhtaaksi ja annoin kuivua.

Ikkunan puitteiden maalaaminen valkoiseksi

Maaliksi valitsin kaikissa ikkunankarmeissa Colorian Design Kalustemaalin*, joka on miellyttävä käytää, sillä maali on varsin paksua ja sen myötä hyvin peittävää, eikä se hyytelömäisenä meinannutkaan lähteä valumaan. Maalasin useita ohuita kerroksia, kaiken kaikkiaan taisin maalata karmit neljään kertaan. Saranat oli sotkeutuneet edellisen petsauksen yhteydessä, joten maalasin ne samalla maalilla valkoiseksi. Minkäänlaista suojaista en tehnyt lasiin, sillä kokemuksesta tiesin, että skrapalle riittää joka tapauksessa maalaamisen jälkeen käyttöä, vaikka kuinka yrittäisi teipata ikkunalasin piiloon. Maalasin siis reilusti yli ikkunanpuitteen, tietenkään en turhan pitkälle lasiin levittänyt maalia.

Kun maali oli kuivunut, raaputin yli menneet maalit Handy skrapalla (vai maalinkaavinko tuo nyt on) ja lopputuloksesta tuli oikein siisti. Tällä tavalla ikkunan ja puisen karmin saumakohdan saa siistiksi ja tumma puu peittyy kokonaan, toisin kuin teipillä suojaamalla voisi käydä. Lopuksi vielä helojen kiinnitys ja ikkunanpesu, sillä hohtavan valkoisia karmeja vasten lika erottuu paljon selvemmin kuin nuhjuisia tummia karmeja vasten.

ikkunan karmien maalaaminen valkoiseksi

Seinien maalaamisen yhteydessä maalattiin myös tuuletusluukut seinämaalilla. Nyt koko ikkuna näyttää raikkaalle ja melkein kuin uudelle. Vaikka sisälasin puuosat ovat tummat, en usko että se meitä jää häiritsemään sen jälkeen kun ulkopuite on maalattu tummanharmaaksi. Kellarissa olisi vielä pari ikkunaa maalaamatta, sen jälkeen kaikki ikkunat on käyty sisäpinnoilta läpi.

ps. Löydä alakuvasta trampoliini! Onnistuttiin laittamaan se varsin suojaisaan paikkaan. Moista rumilusta en olisi kyllä sen näkyvämmälle paikalle huolinutkaan.

* saatu blogin kautta

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSABLOGILISTALLA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 2

  Ninne sanoo

  Kiitos neuvoista! Saattavat tulla tarpeeseen lähiaikoina. Tarkennuksena vielä, ettekö siis tiivistäneet ikkunoita enää uudelleen maalaamisen jälkeen? Jos ennen maalaamista siis raaputit tiivisteet pois.

  • 2.1

   sanoo

   Toivottavasti vinkeistä on apua. 🙂 En laittanut vielä uusia tiivisteitä, mutta kun syyssää viilentää ilman, täytyy tiivistää ikkunat uusiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *