Ikea Viktigt – Yksinkertaista kauneutta

Yksi kevään kauneimmista sisutustapauksista, Ikea Viktigt -mallisto henkii rakkautta muotoiluun ja valloittaa vähäeleisellä eleganssillaan. Erikoismallisto on syntynyt muotoilijoiden ja käsityöläisten yhteistyönä. Lopputuloksena on tuotesarja, jonka muotokieli on minimalistisen funktionaalista ja luonnonmateriaalit kotoisin Aasiasta.

Käsityönä tehty mallisto on luotu yhteistyössä Ingegerd Råmanin kanssa. Hän on yksi Skandinavian tunnetuimmista lasinmuotoilijoista ja keraamikoista. Eleettömien keraamisten ja lasisten esineiden lisäksi malliston materiaaleina on bambua ja luonnonkuitua. Mallistoon kuuluu huonekaluja, koreja, mattoja, pari isoa valaisinta, erikokoisia kulhoja ja punottuja kansia.

Ikea ViktigtIkea Viktigt 1

Malliston muotokieli on pelkistetyn pohjoismaista, ilman räikeitä värejä tai suuria koristekuvioita. Sen sijaan käsintehty mallisto korostaa rakkautta yksinkertaiseuuden estetiikkaan. Malliston tuotteet on valmistettu uusiutuvusta luonnonamateriaaleista kuten bambusta, luonnonkuidusta, metallista, lasista, posliinista ja puusta. Luonnonmateriaaleista valmistetut esineet ovat mahdollisimman kaukana teollisen säännöllisestä muodosta. Ne ovat käsintehtyjä, jokainen tuoli ja kori on erilainen.

Tuotteet saa minussa aikaan suuren estetiikan kaipuun ja kuvia katsellessani sain välittömästi tarpeen tyhjentää kotia turhasta, ylimääräisestä tavarasta. Vaikka tuotteet on kovin skandinaavisia, ne muistuttavan jollain tavalla japanilaista yksinkertaisuutta ja mielenlaatua.

Kauneus on funktionalisuutta. Näitä esineitä on viilattu millimetrin tarkkuudella. Niitä on korjattu ja paranneltu väsymättä. Työtapana on ollut sinnikäs pelkistäminen, kunnes jäljelle jää vain kaikkein olennaisin, ydin.

Ikea ViktigtIkea Viktigt

Erikoismalliston materiaalit on valittu sekä esteettisten että kestävän kehityksen ominaisuuksien perusteella. Esimerkiksi malliston päämateriaali bambu kasvaa kymmenen kertaa nopeammin kuin puu, eikä sen viljely vaadi torjunta-aineiden käyttöä. Lisäksi se sitoo hiilidioksidipäästöjä ja tuottaa 35 % enemmän happea kuin vastaava määrä puuta.

Ikea Viktigt

Tätä rottinkituolia silmäilin pidemmän aikaa ja mietin, kuinka se sopisi meidän ruokapöydän ympärille. Ainakin se kävisi meidän pihamökkiin sitten siinä vaiheessa kun sitä saa sisustaa. Mökkiä varten on olemassa jo niin paljon kalustevaihtoehtoja, että sitä varten ei parane ostaa yhtään mitään, mutta kotiin minä kovin mielelläni tämän käsityöhenkisen kalusteen hankkisin. Yksinkertaiset, kauniit lasituotteet on myös kovasti mieleeni ja mietin jo muutamien astioiden päivittämistä uusiin.

Erikoismallisto lanseerattiin Tukholman designviikolla helmikuussa. Ikea Viktigt tulee myyntiin 6.5. Ikea tavarataloihin ja koska kyseessä on erikoismallisto, on tuotteita myynnissä vain rajoitettu erä. Malliston tuotteet on päästävä katsomaan paikan päälle. Vaikka olenkin pyrkinyt vähentämään turhia ostoksia ja karsimaan kodin tavaramäärää, on näissä tuotteissa jotain sellaista, jota haluaisin omaan kotiin tuoda. Mitä sinä pidät Viktigt -mallistosta?

IIkea Viktigt

Lähde sekä kuvat: Ikea

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ihana tuoli! Ja vaikka kovasti on karsittu täälläkin, pakkohan noita on käydä paikanpäällä hiplaamassa… 😉

 2. 3

  sanoo

  Tykkään kans noista tuotteista. Suunnittelinkin jo Ikean reissua toukokuun alkuun, kunhan tuo mallisto tulee myyntiin. Saa nähdä tarttuuko mitään matkaan :).

 3. 5

  Marielisa sanoo

  Tykkään! Minä kans olen varannut aikaa Ikea-reissulle tuolle lanseerauspäivälle. Erityisesti nuo astiat kiinnostaa, mutta en sulje pois mahdollisuutta kotiuttaa muutakin malliston tuotteita kotiimme ?

 4. 6

  sanoo

  Tykkään kyllä monistakin Ikean tuotteista, mutta en ole ikinä käynyt Ikeassa ,olen aina tilannut netistä.
  Tuuppa käymään Aurinkokujallakin ja osallistu arvontaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *