Kaunista ja korutonta – Svärtan

Syksyyn kuuluu olennaisesti Ikean uuden kuvaston kolahtaminen postilaatikkoon, jonka myötä esitellään Ikean uutuustuotteita. Ikea kutsui bloggaajia ja lehdistöä juhlistamaan uutta kuvastoa teemalla #ihanaollakotona ja eilen vietettiin mukavaa iltaa Ikean vieraina. Uuden kuvaston lisäksi tilaisuudessa kuultiin jälleen Ikean uusista tuulista! Viime vuosina ollaan uusien tuotteiden lisäksi nauttia myös Ikean erikoismallistoista, joista useampi on onnistunut ihastuttamaan suuresti meitä suomalaisia sisustajia. Yksi näistä oli keväällä julkaistu Ingegerd Råmanin kanssa yhteistyössä suunniteltu Viktigt -mallisto. Jotain samaa korutonta ja yksinkertaista kauneutta on myös tämän syksyn Svärtan erikoismallistossa, joka on tullut myyntiin tänään Ikean tavarataloihin.

Ikea Svärtan -mallisto syntyi ruotsalaisen tekstiilisuunnittelijan Martin Bergströmin ja intialaisten muotialan opiskelijoiden yhteistyönä. Mallistossa on käytetty vain mustaa, valkoista ja harmaata eri sävyissä, joten mallisto on kaukana siitä värikkästä ja koristeellisesta mielikuvasta, mikä Intiaan yleensä liitetään.

Ikea Svärtan

Ikea Svärtan

Mallistoon kuuluu tekstiilejä sekä paperi-, lasi-, keramiikka-, ja metalliesineitä. Mallistoa inspiroivat Intian urbaanit ympäristöt. Mallisto on täynnä hienostuneita tekstuureja ja abstrakteja kuvioita, jotka on otettu usein huomaamatta jäävistä asioista. Mallisto kannustaa näkemään kauneiden arkisessa. Svärtan mallisto onkin kaikessa koruttomuudessaan arkisen kaunis. Kuviot on kiehtovia ja muodot pehmeitä ja luonnollisia.

Ikea Svärtan Ikea SvärtanIkea Svärtan

Mallistossa haluttiin luoda kuvaa siitä, miltä nykyaikainen Intia näyttää. 25 opiskelijaa New Delhin NIFT:istä (National Institute of Fashion Technology) kutsuttiin workshopiin Martin Bergströmin kanssa. Opiskelijat etsivät inspiraatiota odottamattomista paikoista, kuten pintojen ja kuluneiden seinien kuvioista ja katujen yllä roikkuvista sähköjohdoista. Sitten he tekivät niistä painokuvia tai piirroksia. Tavoitteena oli löytää tasapaino orgaanisen ja abstraktin välillä ja etsiä runoutta asioista, jotka yleensä jäävät huomaamatta.

Ikea Svärtan Ikea SvärtanIkea SvärtanRuotsalainen muoti- ja tekstiilisuunnittelija Martin Bergström on työskennellyt muodin, taiteen ja designin parissa yli vuosikymmenen. Rohkeasta ja avantgardistisesta tyylistään tunnettu suunnittelija käyttää kaikkea musteläiskistä unohdettuihin käsityötekniikoihin herättääkseen ideansa henkiin. Suunnittelija itse oli kertomassa eilisessä tilaisuudessa ajatuksistaan malliston takana. Minusta kiehtovinta on, että kuosit ja printit on käsinpiirrettyjä ja se näkyykin mallistossa pehmeytenä. Jokaisella tuotteella on käsintehty tuntu, joka sopii hyvin rosoiseen muotoiluun.

Ikea Svärtan

Ikea Svärtan Malliston tuotteet vaikuttavat kyllä todella mielenkiintoisille, vaikka vahvin mustavalkoisen sisustamisen aika taitaakin olla jo mennyttä. Mustavalkoisille kauniille kuoseille tekstiileissä on kuitenkin aina kysyntää ja kyllähän jakkarat, kulhot sun muut toimii mustana aina! Intialaisesta ympäristöstä ideansa saaneet käsinpiirretyt kuosit ihastuttavat ja erityisesti tekstiilejä taidan lähteä ihastelemaan myymälään asti. //Miltä Svärtan -mallisto teidän mielestä vaikuttaa?

ps. Tiesittekö, että Ikea on ollut Suomessa nyt 20 vuotta!? En tiennyt minäkään ennen eilistä!

Kaikki kuvat: Ikea

Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   Oli tosi kiva nähdä! Toivottavasti pian uusiksi. 😀 Pitää kyllä lähteä ihan myymälään katselemaan ajan kanssa uutuudet ja mietiskellä, josko jotain tarvitsisi kotiinkin hankkia! 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Niin on! Tosin on niin vahvasti mielessä ne värikkäät mammutit, että voi olla että tuota muotoa ei pysty vielä ihan hyväksymään, vaikka on huikea idea tehdä sama puisena! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *