Huonekalujen maalaamisesta

Kiitokset kaikille viesteistänne kirjakaappipostaukseen.
Kaapin maalaamisesta heräsi aika paljon kysymyksiä, joten kirjoittelen vähän ohjeistuista, kuinka kaapin maalasin. Halusin uudistettavasta kaapista pitkäikäisen ratkaisun, joten tein kaikki pohjatyöt mahdollisimman tarkkaan. (Toisin kuin joskus tulee tehtyä jonkun jakkaran kanssa, mutta jatkossa koitan olla pientenkin maalaushommien kanssa huolellisempi! )
Kaappi on siis Ikean Billy, viilupintaista lastulevyä, mutta pinta tuntui kyllä tosi muoviselta. Toimin kaapin kanssa samoin kuin mdf- ja melamiinipinnan kanssa. Maalasimme joku vuosi sitten kaiuttimet samalla tyylillä ja hyvin on kestänyt.
Ovien, hyllyjen ja taustalevyjen irroittamisen jälkeen pesin kaikki pinnat maalipesulla. Maalipesu pehmentää pintaa, helpottaa hiomista ja pohjamaali tarttuu pintaan paremmin. Hioin kevyesti kaikki pinnat himmeiksi hienolla hiomapaperilla, tai oikeastaan hiomatyynyllä. Hiomatyynyt on mielestäni paljon helpomia käsitellä ja kestävämpiäkin. Hiomakone toki kävisi myös, mutta käsipelillä menin enkä tarvinut sotkevaa ja kovaäänistä hiomahiirtäni.
Hiomisen ja puhdistamisen jälkeen suojasin teipillä ovet puolesta välistä ja ryhdyin maalaamaan. Käytin Otex tartuntapohjamaalia, joka käy myös lasin maalaamiseen. Otexin maalasin pienellä sileällä superlontelalla, joka jättää pinnan sileäksi. 0,9l purkki riitti juuri ja juuri yhteen maalauskertaan.
Otexin kuivumisen jälkeen kävin pinnat vielä läpi ihan hienolla hiomatyynyllä kevyesti.
Pintamaalina käytin puolihimmeää Helmi kalustemaalia. Kaapin rungon sisäpuolen, hyllyt ja taustalevyt maalasin sileällä telalla, mutta oviin ja rungon ulkopuoliin käytin sivellintä tuodakseni vaikutelman puunsyistä. Ihan hyvin onnistui huijaus ja ovet näyttää kyllä puulta. Kaapin ulkopuoli vaati kolme kerrosta maalia, sisäpuolelle riitti kaksi kerrosta. Kalustemaalia kului kaksi 0,9l purkkia.
Lopuksi kiinnitin vielä listat oviin rajaamaan maalattua ja maalaamatonta aluetta. Listat on ohutta puurimaa, jotka maalaamisen jälkeen kiinnitin oviin jollain superliimalla.
Värin vaihdoksen lisäksi kaapin tyylikin muuttui tässä samalla. Voisi melkein kuvitella, että kaappi on puinen. 🙂

Ehdin tosiaan ennen kaapin maalaamista ostaa jo paritkin uudet vetimet jemmaan. Alunperin ajatuksena oli maalata kaappi mustanharmaaksi, jolloin hankin Livinistä nuo tummat isot posliinivetimet. Sitten kun aloin miettiä valkoista vaihtoehtona, ostin Indiskasta valkoiset pienet posliinivetimet. Näihin jos päätyisin, täytyisi tuo ruuvin kanta maalata mustaksi. Laitoin kuitenkin yllättäen vanhat harjattua terästä olevat vetimet, jotka vaihdettiin kaappiin heti uutena. Tähän ei nyt tullut kuvaa, jossa näkyisi kaikki vetimet, mutta valkoinen posliinivedin on samankokoinen kuin teräksinen.
Olen ehkä päätökseni tehnyt, mutta kuulisin mielelläni teidän mielipiteitä vetimistä; mitkä näistä valitsisit ja miksi?

Tämä oli kaikista huonekalutuunauksistani ehdottomasti kovatöisin, mutta ehkä myös palkitsevin. Kolme, neljä päivää tätä värkkäsin ja välillä kävin töissäkin. Tämän jälkeen muut maalaushommat tuntuu pienelle!
Kommentit
 1. 1

  Mervi sanoo

  >Tuo oli kyllä loistava idea maalata lasin alaosa! Ja näyttää niin uskottavalta! Miten tuo lista on kiinnitetty siihen? Nuo kakkosvetimet on kyllä aika suloiset…

 2. 2

  Niina sanoo

  >Itse laittaisin mustat pallovetimet 🙂 Ihan vaan sen vuoksi, että mielestäni erottuvat parhaiten kaapista. Ja antavat ihanan yksityiskohdan, joka huomataan.

 3. 3

  Esmeralda sanoo

  >Lista on kiinni supertehokkaalla liimalla. Sahasin listasta lopulta suorat pätkät, joiden reunoja ja päätyjä hiukan hioin, vaikka aluksi koitin muotoilla listanpäitä oven kehyksen urien mukaan. Oli liian monimutkaista mulle ja aivan riittävän siistin lopputuloksen sai näinkin!

 4. 5

  Kaisa sanoo

  >Minun silmääni nuo teräsvetimet näyttää tosi hyvälle. Ehkä valitsisin siis ne, jos haluat selkeämpää tyyliä. Posliinivetimet taas pehmentää tyyliä kivasti!

 5. 6

  Lumo sanoo

  >Kiitos maalusohjeista, saattavat tulla tarpeeseen.Teräsvetimet ovat näistä eniten mieleeni.

 6. 7

  Marie sanoo

  >Näyttävät kyllä tosi kivoilta! Ja tosi tasaista jälkeä olet saanut aikaiseksi. Tykkään teräsvetimistä, mutta valitsisin kuitenkin mustat ja nekin on tosiaan kivat ;). Mustat ehkä sopisivat enemmän tyyliinne ja kun siinä ympärillä ja muuallakin on mustaa, niin ne ikäänkuin kuuluvat siihen. Valkoiset hukkuvat kaappiin, joten ne säästäisin suosiolla muuhun juttuun :).

 7. 8

  Jenni sanoo

  >Kuulostaa, että on ollut iso urakka, mutta on kyllä upean näköinen kaappi, että kannatti! 🙂 Itse tykkään eniten noista teräsvetimistä, jotka kaapissa ovat tällä hetkellä.

 8. 9

  Heidi sanoo

  >Kiitos maalausohjeista!:) Minä laittaisin nuo posliiniset vetimet, nro 2, koska ne on kaikkein romanttisimmat:)

 9. 11

  sanna sanoo

  >Upea lopputulos!Maalausurakka odottaisi täälläkin. Tuo teräksen värinen vedin ehdottomasti. Mielestäni se sopisi teille parhaiten.

 10. 12

  Anonymous sanoo

  >Ehdottomasti nupit nro.3!Tuo kivaa kontrastia, mutta sopivat silti kaappiin kuin nakutetut, pikkuisten pallukoiden puolesta.Olisi kiva yksityiskohta, mutta ei liian silmiinpistävä, sillä teiltä sisustuksesta löytyy muitakin tummia yksityiskohtia :)Muut on liian pliisuja, mustassa on "jujua"! 🙂

 11. 13

  Ginger sanoo

  >Vedin nro 1 on mielestäni hienoin, yksinkertaisen tyylikäs ja sopisi hyvin teidän sisustukseen.

 12. 14

  Anonymous sanoo

  >Ihana postaus ! Kiitos ! Selkeät ohjeet.Meilläkin on Billyä ja kiva nähdä, että siitä saa noin tyylikästä; ei aina tarvitse heittää kaikkea pois/vaihtoon.Ja maalin ostoon…Tuula

 13. 15

  Esmeralda sanoo

  >Niin, tyyliinhän vetimet pääasiassa vaikuttaa. Ja ehkä tavoittelen sitä selkeämpää. 🙂

 14. 18

  Esmeralda sanoo

  >Kiitos Jenni! Kannatti tosiaan. 😀 Ja vetimistäkin olen samaa mieltä!

 15. 19

  Esmeralda sanoo

  >Romanttisimmat ne kyllä on, mutta eivät ehkä ihan sitä mitä kaappiin haen. 🙂

 16. 22

  Esmeralda sanoo

  >Mustat olisi tosi kivat, mutta harmikseni ovat hiukan liian isot. Muuten olisi nappivalinta!

 17. 24

  Esmeralda sanoo

  >Kiitos! Toivottavasti ohjeestani on hyötyä. Minun sisustusfilosofiaani sopii parhaiten tällainen uudistus- ja kierrätysajatus. 🙂

 18. 25

  Mia sanoo

  >Kiitos tästä postauksesta. Aika samalla tyylillä käsittelin meidän yöpöydät jokunen viikko sitten. En vain pessyt tuolla maalipesulla ensin, sitä voisikin koittaa seuraavaksi…Nupeista… Itse tykkään tuosta vaihtoehdosta numero 3, mutta ehkä tuohon kaappiin tyylikkäin vaihtoehto kuitenkin on tuo vaihtoehto 1. 🙂

 19. 26

  Malena sanoo

  >Hienoa jälkeä! Itse vaan olen aina ollut yhtä epäileväinen lähteä tuunaamaan IKEAn huonekaluja, kun laatuhan on mikä on 🙂 Vaikka ikeaa rakastankin. Tuunatessa laittaa kuitenkin aina likoon suhteellisen paljon rahaa. Itse tuunasin tässä talven aikana kokopuisen Intialaisen kaapin, joka on vetimiä vailla valmis. Tosi iso ja aikaa vaativa proggis oli – muutamaa tekstiä löytyykin siitä blogissani, mutta kuvat kaapista maalattuna julkistan myös vasta sopivien vetimien löydyttyä :)Hauska postaus kuitenkin jospa joskus uskaltaisinkin lähteä ikeastakin ostettua kalustetta 🙂

 20. 27

  Esmeralda sanoo

  >Maalipesu helpottaa huomattavasti pintojen karhennusta ja maalin tarttumista. Minulla meni pitkään ennen kuin tajusin sen hyödyn. 🙂

 21. 28

  Esmeralda sanoo

  >Huonolaatuisten kalusteiden tuunaamisen suhteen kannattaakin olla epäileväinen. 🙂 Billy oli kuitenkin viiden vuoden jälkeen aivan priimakunnossa, joten sen muokkaamiselle ei ollut mitään estettä. Sen vuoksi halusinkin tehdä maalaamisen pohjatyöt mahdollisimman hyvin, jotta pintakäsittely kestää, koska itse kaappi on hyvä ja tukeva. Ikean laadussa on niin monenlaista, että en uskaltaisi yleistää kaikkea huonolaatuiseksi. Edullisimmat kalusteet sietää jättää ostamatta, mutta paljon löytyy hyvää ja kestävääkin.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *