Ensimmäiset joulukukat

Ihan ensimmäiset joulukukat.
My first Christmas flowers!
Hyasintteja sain metsästää ympäri kyliä, ennen kuin löysin. Kauppaan ne olivat tulleet hetki sitten, eikä myyjä ollut edes väristä varma. Valkoisia tai vaaleanpunaisia, kai. Kumpikin sopii minulle!
Amaryllikset on valkoiset. Niitäkin sai hetken etsiä. Punaisia oli kyllä jo marketeissakin.
Aiempina vuosina amaryllikset ovat kukkineet todella pitkään, vielä loppiaisen jälkeen ovat tehneet uusia kukkia. Sillä ajatuksella ostin amarylliksetkin jo nyt. Jos kukinta onkin aiemmin, ehdin vielä hankkia toiset sitten aivan joulun alla.
Meillä on joka vuonna ollut valkoiset joulukukat, korkeintaan vaaleanpunaisia hyasintteja piristeenä. Niin on tänä vuonnakin. Useimmiten ainoastaan hyasintteja ja amarylliksia, mutta toisinaan olemme saaneet valkoisen joulutähden, nekin on kauniita. Tänä vuonna ajattelin ostaa myös jouluruusun, mutta kun etsin sille hoito-ohjeita, huomasin että se on todella myrkyllinen myös pieninä määrinä. Ehkä jouluruusu jääkin sitten kauppaan.
Joulunpyhiksi ostan myös leikkokukkia, kauniit kimput olohuoneeseen ja keittiöön.
Millaisia kukkia teillä on jouluna? Hankitaanko kukat vasta joulunpyhiksi vai koko joulukuuksi?
Mikä on joulukukkasuosikkisi?
I like most white amaryllis and hyacinth.
What is your favourite flower in Christmas?
Ruukkuihin tuli mullan peitteeksi sammalta, jäkälää, käpyjä, sisalta.
Nyt vain odotellaan ensimmäisiä aukeavia kukkia.
Paperitähti laitettiin ikkunaan jo isänpäiväviikonloppuna. Tänä vuonna en malttanut odottaa syntymäpäivääni.
Se on kaunis myös ilman valoja. Mutta ihanaa tunnelmaa se tuo illan pimeydessä loistaessaan.
Nyt meillä vihdoin tulee sitä lunta!!! Illalla alkoi pyryttää ja on siitä asti satanut. Voi tätä lasten (ja miksei aikuistenkin) riemua! Kyllä se joulufiilistä tuo lähemmäksi.
Mukavaa torstaita ja viikonlopun odotusta!
Vielä, Joulukukkien hoito-ohjeita, näin Huiskula opastaa joulukukkien hoidossa:
Hyasintin hoito 
Luonnossa hyasintti kukkii varhain keväällä kun ilma on vielä viileää. Lämpimissä asuinhuoneolosuhteissa hyasintin kukinto aukeaa kauniisti ja tuoksuu voimakkaasti, mutta myös kuihtuu suhteellisen nopeasti. Hyasintin ikää voikin pidentää muutamalla päivällä, jos sen siirtää yöksi viileään eteiseen tai kylmäkaappiin. Hyasintti sietää jopa pientä pakkastakin. Hyasinttia kastellaan niukasti. Liiallinen kastelu venyttää kukkavartta pituutta liikaa ja kasvi kellahtaa helposti kumoon. Venyneen kasvin tueksi voi laittaa tukitikun. Paina tukitikku tukevasti sipuliin ja sido se kauniilla nauhalla kukkavarren tueksi. Hyasintin voi myös leikata leikkokukaksi, tai kukan voi asettaa sipuleineen maljakkoon, jossa on vettä sipulin tyveen saakka.
Innostunut Kukkien Ystävä voi joulun jälkeen napsaista kuihtuneen kukkavarren poikki, jonka jälkeen kasvi säilytetään huoneen lämmössä välillä niukasti kastellen ja hieman lannoittaen. Keväällä ne voi istuttaa ulos maan sulettua. Hyvällä onnella ne lähtevät kasvamaan.

Amaryllis, Ritarinkukka
Tärkeintä amarylliksen hoidossa on, että ei kastele sitä liikaa, sillä liika märkyys aiheuttaa kukkavanojena (kukkavarsien) ja venymistä ja varret alkavat helposti kaatua. Mehevässä sipulissa on runsaasti kosteutta, joten ruukussa olevan kasvualustan voi pitää suhteellisen kuivana. Liiallinen kuivuuskin voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia kasvin kehityksessä.
Amarylliksen, kuten muutkin sipulikukat voi siirtää yöksi viileään, ei kuitenkaan pakkaseen, jolloin kukinta kestää pidempään. Viileässä säilyttämisellä voit myös ”jarruttaa” nupun kehittymistä. Amarylliksen sipulista nousee yleensä useita kukkavanoja. Jo näkyvissä olevien vanojen lisäksi sipulista saattaa nousta vielä uusiakin kukkavanoja.
Kukinnan jälkeen kukkavanan (kukkavarren) voi katkaista tyvestään kun kaikki siinä olevat kellot ovat kukkineet.
Joulutähden hoito
Jo joulutähden kuljetuksessa on syytä olla huolellinen, sillä se kärsii vedosta ja kylmästä. Joulutähti viihtyy tasaisessa lämpötilassa ja huonelämpötilan tulisi olla yli 18 astetta. Valo on aina kasveille eduksi, mutta liian lähelle vetoista ikkunaa sitä ei kannata sijoittaa. Mullan pitää olla tasaisen kosteaa. Joulutähden herkkää juuristoa kastellaan haalealla vedellä. Poista aluslautasella seisova vesi. Mullan pinta voi kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Joulutähteä kastellaankin usein liikaa, jolloin sen lehdet alkavat roikkua ja tippuvat. Toisaalta multaa ei saa päästää kokonaan kuivumaankaan. Lehtien kellastuminen voi olla merkki kuivuudesta tai liian pimeästä tai vetoisesta paikasta.

 

Jouluruusu
Jouluruusun saa säilymään pisimpään aurinkoisessa ja viileässä paikassa. Kasvualusta on hyvä pitää tasaisen kosteana ja vettä tulee antaa vain aluslautasen kautta. Normaalissa huoneenlämmössä jouluruusun kukat kuihtuvat nopeasti, joten sen ikää voi pidentää viemällä sen ainakin välillä viileään.
Jouluruusun voi istuttaa keväällä ulos puutarhaan varjoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Maan pitää olla multainen ja hyvin kosteutta pitävä.
Entisaikana jouluruusu oli suosittu joulukukka, mutta nykyään muut kukat ovat ottaneet siltä sijaa. Jouluruusu on myöskin aika hintava, joten sekin vähentää suosion määrää.
Jouluruusu on kaikilta osiltaan myrkyllinen, pienikin määrä syötynä voi aiheuttaa oireita. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä.
Kommentit
 1. 1

  Päivi sanoo

  >Meillekin on satanut yöllä lunta! Vihdoin! Hurraa!!! :DMulla on ollu sellanen hassu tapa aikaisempina vuosina, että joulukukat on ostettu vasta muutamia päiviä ennen varsinaisia joulun pyhiä. Nyt kun ajattelen sitä, niin sehän on ihan pöljää! Tänä vuonna siis aion hankkia kukkia pikkuhiljaa, jotta niitä on piristeenä koko joulukuun. 🙂 Ja jos sypressit lasketaan kukiksi, niitä ehdin ostaa jo. 🙂 Mulle hyasintti on yksi tärkeistä joulun tuoksuista, valkoisia minulle, kiitos. 🙂 Valkoiset tulppaani ja erilaiset havu-asetelmat ja ehkä tänä vuonn myös valkoisia amarylliksiä. Ne on niin mahtavan upeita! :)Todella kauniit kuvat jälleen. 🙂 Tekee heti mieli itsekin rynnätä hyasinttien metsästykseen! ;)-Päivi-

 2. 2

  Kreeta sanoo

  >Kaunista!Meillä joulukukat on myös valkoisia. Joskus on lahjaksi saatu kyllä myös punaista. Valkoinen joulutähti ja amaryllis kuuluvat meidän jouluun. Hyasinteista tykkäisin itse, mutta mies ei tykkää sen tuoksusta (tai hajusta, niin kuin hän itse asian ilmaisee). Saa nähdä ostanko tänä jouluna… Voihan sen heittää menemään jos alkaa liiaksi miehen elämää haittaamaan.

 3. 3

  ANNAO sanoo

  >Hyasinttejä ♥Lempijoulukukkiani :)Valkoinen amaryllis on kyllä upea.Olet niin kauniisti laittanut kukkaset.Meillä on jouluna joulutähtiä, hyasinttejä ja amaryllis, joulukuun alusta niitä alkaa putkahdella meille ja jouluksi haen sitten isomman määrän kukkia tuomaan tuoksua 🙂

 4. 4

  -J- sanoo

  >Valkoiset hyasintit on mun lemppareita. Niin ihana tuoksu, niitä pitääkin olla useita jouluna. Amaryllis on myös toinen suosikkini. Mutta jostain syystä se ei elä meillä kovin kauaa ;)Tällä hetkellä mulla on yks sypressi vaan, en ole vielä ainakaan nähnyt kaupoissa hyasintteja.Kauniita asetelmia olet tehnyt!

 5. 5

  Esmeralda sanoo

  >Päivi, Kiva että teillekin tuli lunta! :)Joku vuosi sitten minäkin ostin joulukukat vasta lähellä aattoa, sitten ne säilyivät hyvänä pitkälle alkuvuoteen, jolloin joulua jo laitettiin pois. Nyt ostetut hyasintit ehtii kukkia kyllä paljon ennen joulua, mutta niitähän voi hankkia sitten lisää lähempänä. Sypressin minäkin haluaisin sisällekin. Täytyy käydä ostamassa!Minunkin hyasintti-innostus taisi syntyä jonkun hyasintti bloggauksesta! ;)Kreeta, Kiitos! Hyasintit tuoksuu kyllä sen verran voimakkaasti, ettei niitä mielellään ainakaan keittiönpöydällä pidä.ANNAO, Minäkin pidän kovasti valkoisista amarylliksista. Niiden kukat on niin valtavia ja hienoja!-J-, Kiitos! Valkoiset hyasintit on kyllä kauniita. Saapa nähdä, kun nuo aukeaa, kumpia ne ovat, valkeita vai vaaleanpunaisia! :)Täällä tulee vaan lisää ja lisää lunta! Oisko semmoset 15cm satanut eilisillasta. 🙂

 6. 6

  Kirsikka sanoo

  >Ihania kukkia ja joulutähdet jo sielläkin ikkunassa. Tätyykin katsastella kukkia tänään kauppareissulla, hyasintista tulee niin ihana tuoksukin. Ja joulutähtikin siellä jo ikkunassa, minun on pitänyt jo useamman päivän ripustella niitä, mutta vielä on jäänyt. Josko tänään saisi aikaiseksi…

 7. 7

  Johanna sanoo

  >Minäkin tahtoisin jo kotiini hyasinttejä, niissä on niin ihana joulun tuoksu. Todella kaunis paperitähti.

 8. 8

  Ruusa sanoo

  >Minäkin metsästin hyasintteja-tuloksetta toistaiseksi. Kodin1 tarjosi muutaman,mutta koska väri ei selvinnyt en ottanut riskiä,että se on lila tms.. Amarylliksen (valkean) ostin ihan supermarketista ja maksoikin alle 5€! Skimmia ilmaantui elämääni viime jouluna,niitäkin jo ostin. Se on jotenkin kaunis myös asetelmissa,joita meinaan tehdä tänä vuonna kotiin(yleensä tein tädille missä vietimme jouluja). Leikkokukkia en olekkaan ostanut-taidan tehdä poikkeuksen tänä vuonna! 🙂

 9. 9

  Lovviisa sanoo

  >Ihanoita hyasinttejä…hullaanun niistä aina joulun alla. Bauhaus mainosti kolome kappalettä vaan 3,95. Sinne heti huomenissa:)

 10. 10

  Merja K sanoo

  >Minullakin taitaa jäädä jouluruusu kauppaan tuon myrkyllisyyden takia. Mutta muuten taidan "avata" joulukukkakauden huomenna 🙂

 11. 11

  Sarppu sanoo

  >Ihanat kuvat, laitoin myös amaryllikset viikko sitten, hyasinttejä pitää alkaa metsästämään, ovat ihania, tuo valkoinen tähti on myös tosi hieno, sopisi meillekin hyvin ♥

 12. 12

  Esmeralda sanoo

  >Kirsikka, Suosittelen laittamaan tähtiä ikkunaan. Piristää ihanasti! :)Johanna, Kiitos visiitistä!Ruusa, Skimmia on ihan uusi tuttavuus minulle. Näyttää kauniille! Minä ostin amarylliksiä 8,95e/2kpl, Bauhausista. :)Leikkokukat tuo jouluun ihanasti lisää juhlaa!Lovviisa, Sieltä Bauhausista minäkin omani ostin. 🙂 Tiistaina aamupäivällä sinne tuli ensimmäiset! Merja K, Eikö ole harmillista, että niin kaunis kukka on niin myrkyllinen… 🙁 Mutta onneksi on paljon muita turvallisia kauniita kukkasia! :)Sarppu, Kiitos! Jospa niitä hyasintteja pian saisi joka kaupasta, vaikka tällä viikolla on ollut metsästämistä. 🙂

 13. 13

  Miia - Miian unelmia sanoo

  >Kauniit asetelmat! Minä hankin joulukukkia läpi joulukuun, on mukava fiilistellä joulua jo hyvissä ajoin etukäteen, sillä itse joulun aika tuntuu kovin lyhyeltä. Hyasintteja ajattelin hankkia heti kun niitä kaupoissa vastaan tulee. Jouluruusu minulla oli ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja se on kyllä niin kaunis, että taidan tänäkin vuonna hankkia sen! Minäkin teen itse asetelmia, käytän sammalta ja käpyjä myös. Tulee kauniita, luonnollisia asetelmia!

 14. 14

  dolce sanoo

  >Hih, juuri pohdiskelin että laittaisinko ihan vielä joulutähtiä ikkunaan 🙂 Ehkäpä ne viikonloppuna ikkunaan päätyvät. Ja joulukukkiakin tekisi mieli päästä ostamaan.

 15. 15

  Esmeralda sanoo

  >Miia, Kiitos! Minäkin tykkään tehdä jouluasetelmat itse, mm. siksi että asetelmista saa tarpeeksi luonnollisia ja rentoja! Ja onhan se kukkien asettelu ihanaa ja rentouttavaa puuhaa!dolce, ei muuta kuin tähtiä ripustamaan ja kukkasia shoppailemaan!! 😀

 16. 17

  Anonymous sanoo

  >Kauniita kukkia! Olet aikaisin liikkeellä kukkienkin suhteen 🙂 meillä joulukukkasia hankitaan joulukuun alku puolella, yleensä itsenäisyyspäivän tienoilla, kun isännällä silloin syntymäpäivä. Amaryllis on ehdottomasti kaunein joulukukka! valkoinen. Tykkää siitä kovasti, hento ja herkkä, mutta samalla vahva. Viime vuosina olen oppinut tykkäämään myös hyasintista. Myös joulutähti on kaunis, joka vuosi sellainen on saatu lahjaksi. Lemppari on valkoinen, punainen on myös kaunis. Joulun pyhiksi on ollut tapana ostaa kotiin lisäksi leikkokukista kimppu.Hyvä idea hankkia ajoissa joulukukat ja kasvattaa ne itse. Varmasti nauttii sitäkin enemmän. Jospa itsekin tekis tänä vuonna niin…-serkkusi

 17. 19

  Esmeralda sanoo

  >Serkku, Kiitos!Mielestäni joulukuu on niin lyhyt aika, että joulun ihanimmista asioista voi nauttia jo marraskuun loppupuolelta saakka. Joulukukat on niin kauniita, että mielelläänhän niistä nauttii pidempäänkin! Ja odottaa innolla ensimmäisten kukkien puhkeamista. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *