Downton Abbey

downton abbey

Tv-sarjasuosikkini Downton Abbeyn tarina on edennyt viime hetkiin ja sarjasta on nyt esitetty kaikkien kuuden tuotantokauden jaksot viimeistä lukuunottamatta. Sarjan viimeinen jakso, kaksiosaisen päätösjakson toinen osa nähdään Ylellä huomenna tiistaina 5.1. Olen nyt joulun aikaan ottanut sarjan parissa uuden kierroksen ja aloitin suosikkisarjani alusta Netflixissä, josta löytyy viisi tuotantokautta katsottavaksi. Toisella kierroksella olen huomannut monia uusia juttuja, jotka ensimmäisellä katselukerralla on mennyt ohi ja onpa ihan ensimmäisistä jaksoista joku jäänyt kokonaan välistäkin.

Niille, joille sarja ei ole lainkaan tuttu, pohjustukseksi kerrottakoon, että sarja kertoo kuvitteellisen Downton Abbeyn kartanon väen; Crawleyn aatelissuvun ja heidän palvelusväen elämästä Pohjois-Englannissa. Ajanjakso sijoittuu ensimmäisen maailmansodan molemmin puolin. Ensimmäinen jakso ajoittuu Titanicin uppamiseen aj kuudes kausi käynnistyy vuodesta 1925. Sarja on yksi kaikkien aikojen katsotuimmista tv-sarjoista enkä yhtään ihmettele. Kiehtovaa sarjassa on aikakauden kuvaus ja mielenkiintoiset henkilöhahmot, mutta hienointa Downton Abbeyssä silti on upea puvustus ja lavastus. Aatelissuvun ja palvelusväen elämä poikkeaa toisistaan, mutta elämä kulkee silti rinnakkain ja välillä luokkaerotkin saavat kyytiä.

Downton Abbey

Kuva: Yle Kuvapalvelu

Readme.fi:n kustantama Downton Abbey -Muistojen aika -kirja kokoaa sarjan kaikki kuusi jaksoa yhteen kansiin ja esittelee tapahtumien lisäksi kartanoa ja merkittävät henkilöhahmot. Olen tutustunut kirjan arviokappaleeseen vasta aika varovasti, sillä kirja sisältää myös huomenna esitettävän viimeisen jakson kuvauksen, mutta kunhan viimeinenkin jakso on katseltu, voin huoletta lueskella kiinnostavimmat kohdat kirjasta.

Mieleenpainuvia tapahtumia sarjassa on paljon, kuten Sibylin kuolema ja auto-onnettomuus, jossa Matthew menehtyi, mutta ikuisena romantikkona kosinta lumisateessa on silti ehdoton ykkönen. Toisen kauden viimeisessä jaksossa, jouluspesiaalissa Mary ja Matthew viimein saivat asiansa selvitettyä ja Mary vastaa viimein kosintaan myöntävästi. Lady Mary on yksi sarjan mielenkiintoisimmista ja ristiriitaisimmista hahmoista, mutta suosikkini löytyvät kuitenkin palveluskunnan puolelta. Anna saa lopulta herra Batesin ja pikkuisesta Daisysta kasvaa aikuinen nainen. Crawleyn perheenjäsenistä suosikkini taitaa olla teräväkielinen isoäiti, Lady Violet, jonka jäykän kuoren alta on paljastunut useamman kerran pehmeä sydän.

Jos sarja ei ole vielä sinulle tuttu, uskallan suositella, jos historialliset sarjat ovat mieleesi; tulet nimittäin ihastumaan! Jos olet jo sarjan fani, kirjassa riittää paljon mielenkiintoista luettavaa! Meitä faneja lohduttaa huhu, joka lupailee mahdollisesti jatkoa kartanon tapahtumiin vielä elokuvan muodossa.

downton abbey 3

Löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta muita Downton Abbey -faneja? Ketkä on suosikkihahmojasi sarjassa? Entä mitkä on mielestäsi mieliinpainuvimmat kohtaukset?

*Kirja saatu Blogin kautta

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA, JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Täällä yksi fani, jota jo harmittaa todella sarjan loppuminen. Vaikka tulisi uusi historiallinen ja hyväkin sarja, ei sen makuun välttämättä pääse helposti, kun tulee varmasti verrattua Downton Abbey -sarjaan.

  Huomista jännityksellä odotellessa haaveilen tuosta kirjasta 🙂

  • 1.1

   sanoo

   Minuakin harmittaa todella sarjan päättyminen, vaikka päätösjakso saikin monet asiat päätökseen. En usko, että DA:n veroista sarjaa enää nähdää, vaikka toivonkin, että joku laadukas historiallinen sarja olisi tulossa. Onneksi voi aina katsoa uusintoja! 🙂

 2. 2

  sanoo

  Fani kuittaa! Ihana sarja täynnä upeita pukuja, hyviä hahmoja ja kyllä Matthewin kosinta yltää meikäläisen lempparikohtauksiin koko sarjan aikana. Saatoinpa jopa tirauttaa kunnon itkut Matthewin auto-kolarin jälkeen. Harmi, että sarja loppuu, mutta onneksi on Netflix 😀

  • 2.1

   sanoo

   Itkut on tirautettu täälläkin ties kuinka monesti sarjaa katsoessa. Matthewin kuolema oli kyllä aika iso pettymys, mutta toisaalta koko sarjan idea olisi ehkä mennyt siinä, jos olisivat Maryn kanssa eläneet elämänsä onnellisena loppuun saakka. 🙂 Onneksi uusi kierros on Netflixissä!

 3. 3

  sanoo

  Täälläkin harras fani! Mun suosikki on lady Edith, jonka kasvu harmaasta hiirulaisesta ja voimakkaan sisaren varjosta upeaksi, rohkeaksi ja moderniksi naiseksi on ollut sykähdyttävää!

  Olen myös katsonut Youtubesta behind the scenes-pätkiä ja haastatteluja näyttelijöistä. Harmi, kun sarja loppuu, elokuvaa odotellessa…

 4. 4

  sanoo

  Voi löytyy! Sarja on niin kaunista silmäkarkkia että jo sen takia sitä ahmii kaikilla aisteilla. Minkä tahansa still-kuvan voisi kehystää tauluksi. Kyllä hivelee estetiikan silmää todellakin.
  Kauheaa että se tosiaan loppuu, ja toisaalta taas hyvä juuri niin. Mutta elokuva kyllä maistuisi…

  • 4.1

   sanoo

   On kyllä niin ilo katsella ja kuunnella! Päätösjakso onneksi vei tarinan tavallaan loppuun, vaikka mielellään olisin vielä kauemminkin seurannut DA:n ihmisten elämää. Elokuvaa odotellessa… 🙂

 5. 5

  TATTI sanoo

  Äärimmäisen kiinnostava sarja! Olen myös katsonut kaikki jaksot ja huomista odotellessa. Draamaa, rakkautta ja huumoriakin. Mutta etenkin se miten sarja todella tuo tuon aikakauden nykypäivän ihmisille esille; luokkaerot, arjen elo ja maailma sellaisena kun se silloin tunnettiin. DA Kaltaisia sarjoja kyllä kaipaisin lisää 🙂

  • 5.1

   sanoo

   Nimenomaan; sopiva yhdistelmä romantiikkaa, draamaa ja huumoria! Minäkin katselen äärimmäisen kiinnostuneena aikakauden kuvausta ja sitä maailman murrosta, jota tuolloin 1900-luvun alkupuolella elettiin. Toivottavasti saadaan pian tilalle laadukas historiallinen sarja!

 6. 6

  sanoo

  Ah, täällä myös suuri DA-fani!!! En kestä, että sarja loppuu! 🙁 Olen katsonut sarjan kahdesti Netflixistä ja ahmin tuon joululahjaksi saamani kirjankin kolmessa päivässä! 😀 Violet ja Mary on parhaita, olen aina pitänyt vahvoista naisista, terävästä kielestä ja vähän sellaisesta viekkaudesta. Mary on kyllä välillä ollut vähän ilkeä… Thomas on taas niin ristiriitainen hahmo, että siitäkin on pakko digata;) Lempparikohta on luonnollisesti se kosinta! ♡ DA on täynnä huikeita näyttelijöitä ja mielenkiintoisia tapahtumia. Mä myös suosittelen lämpimästi sarjaa. Brittiläinen aristokraattisuus on niin kaukana meidän omista historiankuvioista, tavoista ja perinteistä, että on ihan mahtavaa uppoutua kuin toiseen maailmaan. Hehkutinko jo tarpeeksi?!? 😀

  • 6.1

   sanoo

   Thomaksen muutos on ollut tosi mielenkiintoista seurattavaa, ja päätösjakson ratkaisu hänen osalta oli enemmän kuin ihana, vaikka moista mielipidettä en olisi ensimmäisen kauden jälkeen osannut kuvitellakaan. Teräväkieliset naiset on kyllä kiehtovia, vaikka ristiriitaisia nekin. Kyllähän Mary aika paljon loppua kohti pehmeni, kuten leskikreivitärkin kaikessa aristokraattisuudessaan!
   Tätä ei voi kylliksi hehkuttaa!! 😀

 7. 7

  sanoo

  Täällä myös yksi vannoutunut Downton Abbey -fani. Yhtään jaksoa ei ole voinut jättää katsomatta. Oikein jo valmiiksi harmittaa, että sarja loppuu tänään, tää sarja on ollut niin mahtava. Oma suosikkihahmoni sarjassa on ehdottomasti ihmisläheinen Tom 🙂

 8. 8

  Anna sanoo

  Suosikkini oli Sibyl ja tuoreempana Daisy. Se kosinta lumisateessa oli koko sarjan paras kohtaus! ?

 9. 9

  sanoo

  Hei,
  Täälläkin on Abbyn fani. Itse pidän Lady Violan hahmosta. Puhelias ja pikkuilkeä muttaa tarkoittaa hyvin. Itse olen katsonnut sarja netfixistä, olen oikeastaan aika paljon jättännyt tv katsominen ja näen lähes kaiken netflixistä. Helpompi ja hyvää kun voi katsoa silloin kuin itselle sopii.

 10. 11

  sanoo

  Maggie Smithin Violet oli terävine kielineen suosikkini ja Carson tuli kakkosena. Puvustusta seurasin aina silmä tarkkana, ihania pukuja ja jokailtainen pukeutuminen illalliselle. Mitä nyt katsotaan kun DAkin loppui…

  • 11.1

   sanoo

   Puvustus ja lavastus on kyllä niin loppuun hiottuja, että niitä on ollut ilo seurata. Parasta siinä ehkä Maryn illallispuvut… Carson ja erityisesti Carsonin ja Maryn ystävyys on kyllä myös ihana! Kyllähän tässä joutuu tyytymään uusintakierrokseen ja sitten odotella jotain edes lähes yhtä hyvää katsottavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *