DIY – Betonivalaisin

DIY BetonivalaisinTässä jokin aika sitten se ajatus iski yllättäen päähäni. Taisi olla yöllä, kun en saanut unta, ja mitäpä sitä muuta ihminen silloin miettisi kuin sisustusta ja diy -idiksiä. Ja mieleeni tuli feikki -betonilamppu!! DIY Betonivalaisimen toteuttamista ehdin pohtia mielessäni pidempään ja keittiöön kun valaisinta suunnittelin, kariutui suunnitelmat koon aiheuttamaan paino-ongelmaan. Siispä piti keksiä muuta ja päätin kokeilla muovisen valaisimen kuvun pinnoittamista laastilla. Sieluni silmin näin tuon ihanan laastinharmaan valaisimen roikkumassa mustan ruokapöydän yllä ja toimeen oli tartuttava aika nopeasti. Näin syntyi DIY Betonivalaisin!

DIY Betonivalaisin

Betonivalaisin

Sopivan muotoisen muovivalaisimen etsimiseen ei mennyt hetkeä kauempaa ja ostin Ikeasta tosi muovisen Melodi -kattovalaisimen. Saneerauslaastia löytyi kotoa valmiiksi, joten pääsin heti tarttumaan hommaan. Ihan aavistuksen sain kummeksuvia katseita kotosalla kun aloin siveltimellä kuorruttaa valaisimen kupua. Ensiksi aivan ohutta laastia, hyvin ohkainen kerros ja ensimmäisen kerroksen kuivuttua reilumpi kerros peittämään muovipinta aivan kokonaan. Sama käsittely ulko- ja sisäpuolelle, samoin kattokupuun. Päivä vielä kuivumista ja kattoon vaan. Painoa valaisin sai laastikerroksesta aika tavalla lisää, mutta betonista valettuun valaisimen kupuun verraten tämä on yhä kevyt. Sellainen valetun betonin tuntu, sileä ja ilmakuplainen pinta tästä jää uupumaan, mutta tuon laastin nopea ja aika huolimatonkin käsittely toi pintaan kivaa rosoa.

Nyt kävi niin, että lopputulos on mielikuvaakin ihanampi ja olen aivan innoissani tuosta valaisimesta! Valaisuteho edelliseen valaisimeen verrattuna on selvästi heikompi, kun kuvun sisäpuoli ei ole heijastava, mutta tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin. En nimittäin ole lainkaan kirkkaiden yleisvalojen ystävä. Tämä valaisin valaisee juuri siihen mihin pitääkin, eli pöydän pintaan.

Betoninen valaisin

Pinta on sopivasti raaka, mukavasti betoninen ja oikein kauniin värinen. Alkuun hitusen irvaileva perhekin antoi valaisimelle hyväksyntänsä ja kuulin jopa hehkutuksia. 😉 Samalla tajusin, että tuolla laastillahan voi pinnoittaa lähes mitä tahansa… en suinkaan tiedä, onko se hyvä juttu vai ei, sillä riskinä on, että koko koti on kohta laastin peitossa. Mutta lisää unettomia öitä vaan, jos tällaisia ideoita syntyy!?

DIY Concrete Lamp

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Törmäsin tähän ideaasi viikko-pari sitten ja nyt on oma tekele kuivumassa toista kerrosta. Ihan mieletön diy, kiitos 🙂

 2. 2

  AJ sanoo

  Hi Sorry, I know this is in Finnish, but I have to say I love your idea and how it turned out! It looks so great! Just wanted to know how you applied the thinset to the melodi lamp? Did you use a trowel? And did you do it in layers? Thanks!

 3. 5

  Essi sanoo

  Upea lamppu! Mikä tässä sinun melodissa on halkaisija? Näitä on kai useampaa kokoa.
  Onko lampun alaosassa oleva sävyero ihan betonin omaa ominaisuutta vai oletko jotain tehnyt sille?

 4. 6

  xenia sanoo

  hello! this lamp is amazing! do you have translation of the instructions in englisch? i would be so incredibly happy,

  amazing work, really! thank you

Trackbacks

 1. […] Betonivalaisimen käyttökokemuksia kysellään aina toisinaan. Eipä ole ilmaantunut mitään erikoista lampun kanssa. Valaisuteho on aika olematon, betonipinta kun ei heijasta valoa lainkaan. Aika kirkasta lamppua siinä saa pitää, jotta lampusta on hyötyä ja valo kohdistuu vain alas pöydän pintaan. Mutta siinähän sitä enimmäkseen tarvitaankin! Työskentelyä varten on sitten oma valaisimensa. Puhdistettavuudesta taas; pölyhän ottaa betonipintaan aika tiukasti, mutta kyllä se pölyhuiskalla puhtaaksi tulee. Kaikin puolin ihan kelpo lamppu! […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *