Design meets Sports

Paviljonki Alvar Aalto

Tiedättekö te, mikä yhdistää designin ja talviurheilun? Tätä kysymystä jäin miettimään, kun sain kutsun tulla osallistumaan Lahti2017 MM-kilpailujen design -teemaiseen lehdistöpäivään Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan Ramsinniemeen. Ramsinniemessä sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema paviljonki, joka rakennettiin v. 1952 silloisen Enso-Gutzeitin johtajan vuorineuvos William Lehtisen aloitteesta olympiavieraiden käyttöön. Paviljonki on yhä Lahti2017 -kisojen pääyhteistyökumppanin Stora Enson omistuksessa ja lehdostöpäivässä pääsin tutustumaan tähän mielenkiintoiseen rakennukseen, johon yleisöllä ei yleensä ole pääsyä. Niinpä otin vierailusta kaiken irti ja ihastelin ja kuvasin paviljonkia kauniin, talvisen maiseman keskellä. Lumen ympäröimänä paikka tuntui olevan kaukana Helsingin melusta ja kiireestä, ja täällä viivähtäminen toi rauhallisen irtioton arjesta.

Ramsinniemi Paviljonki Alvar AaltoAlvar Aalto Paviljonki

Mutta kuinka tämä paikka sitten liittyy Lahti2017 MM-kisoihin? Sen lisäksi, että paikan rakennusvuosi liittyy Suomen urheiluhistoriaan, yhdistyy design ja urheilukilpailut yhden sanan myötä ja se sana on palvelumuotoilu. Palvelumuotoilu on se designin osa-alue, jota voi olla perinteistä designia hankalampi hahmottaa. Se on jotain, jota et välttämättä voi koskettaa ja osoittaa, mutta se vaikuttaa olennaisesti palvelukokemukseen tai esimerkiksi, siihen, miltä urheilukilpailuihin osallistuminen tuntuu ja millaisen mielikuvan kisavierailu meihin jättää. Lahti2017 -kisoja ollaan tällä kertaa rakentamassa palvelumuotoilun ympärille. Enää ei puhuta pelkistä talviurheilukisoista, vaan kyseessä täysivaltainen kokemus ja tapahtuma, kyläjuhla, jota viettämään kutsutaan kaikki kansalaiset! Aiemmin urheilukisoja järjestettäessä tapahtuma-alueelle on sijoitettu ne palvelut, joita urheilukisoja varten on koettu tarpeelliseksi, mutta tällä kertaa toimitaan toisin. Lahti2017 -kisoja suunnitellessa lähtökohtana on tunne, joka tapahtumasta kävijälle syntyy ja tunnelma, joka kisoissa vallitsee. Tapahtuman visuaalista suunnitelmaa on lähdetty tekemään ihmisen mittakaavassa, vaikka kisa-alue on suuri ja tapahtumaa on paljon. Materiaalit, valaistus ja ulkoasu on suunniteltu yhtenäiseksi kokonaisuudeksi niin, että palvelut ja tapahtumat löytävät luontevan paikkansa kisa-alueella kilpailujen aikana.

Alvar Aalto Ramsinniemi Paviljonki

Koska kisojen designiin, tässä tapauksessa palvelumuotoiluun on panostettu aivan ainutlaatuisella tavalla, siksipä onkin upeaa, että Lahti2017 MM-kisoille on myönnetty ainoana urheilutapahtumana Avainlipputunnuksen lisäksi Design from Finland -merkki. Tuo merkki kertoo suomalaisen muotoilun alkuperästä ja korostaa suomalaisen, aineettoman työn merkitystä. Kisat ovat oiva taidonnäyte meidän suomalaisten osaamisesta muotoilun ja palvelujen tuottamisen saralla ja tällaista suunnittelua voisi hyvin kaavailla vaikka ihan vientituotteeksi maailmalle! Joka tapauksessa Lahti2017 tulee osoittamaan maailmalta tuleville kisavieraille, kuinka meillä osataan asiat hoitaa tyylillä ja taidolla.

Paviljonki Alvar Aalto

Tähän Alvar Aallon suunnittelemaan rakennukseen palatakseni; pidin paviljongin ilmeestä kovasti. Rakennuksen isot ikkunat avautuu merelle ja voi vain kuvitella, kuinka upeat maisemat tuolta kauniina kesäpäivänä on. Sisällä paviljongin katto on muotoiltu aaltomaiseksi. Pintakäsittelyt ja muotoilut ovat Aallon arkkitehtuurille tunnusomaisia piireitä. Huonekalut ja kauniit valaisimet ovat alkuperäisiä ja Aallon suunnittelemia. Kauneimmillaan tämä koko rakennus on mielestäni täältä takaa, terassilta katsottuna. Musta vaakalaudoitus, terassin valkoiset kattopaneelit sekä ovien ja ikkunoiden puuosat käyvät täydellisesti yhteen ja ovat erinomainen esimerkki tuosta 50-luvun suunnittelusta. Liuskekiviterassin keskeltä kasvaa suuri mänty, joka kohoaa terassin katon läpi korkeuksiin. Terassin kiveys mukailee kalliota ja liukekivi jättää koholla olevaa kalliota esille. Kaikesta näkee, että paviljonki on suunniteltu luonnon ehdoilla, rakennus luontoon sulauttaen.

 Ramsinniemi Palviljonki Alvar Aalto Paviljonki Ramsvik

Jos Lahti2017 -kisat herättivät kiinnostusta, esimakua ensi vuonna koittavista kisoista saa jo tässä kuussa, kun Lahdessa vietetään esikisoja. Itse kisojen, eli ensi vuoden tapahtuman lipunmyynti on käynnistynyt muutama päivä sitten, ja ostoksille pääsee täältä.

ps. Jos haluat osallistua kisojen toteutumiseen hauskalla tavalla, tsekkaa ihmeessä suksikeräys!! Kerätyistä suksista rakennetaan kisa-alueelle somistusta. Meiltäkin taitaisi joku vanha, käytöstä poistettu suksipari löytyä lahjoitettavaksi. Pääkaupunkiseudulla osa kierrätyskeskuksen myymälöistä ottaa suksilahjoituksia kisoja varten vastaan.

SEURAA BLOGIANI  FACEBOOKISSABLOGLOVINISSAINSTAGRAMISSA JA  PINTERESTISSÄ.

Kommentit
 1. 1

  Anna sanoo

  Paviljonki näyttää kauniilta, erityisesti ulkoa! Ja maisemat on ihanat. Mukavaa viikonloppua!

  • 1.1

   sanoo

   Minustakin paviljonki oli oikein upea, talvisessa maisemassa varsinkin! Jos joskus on mahdollista siellä mennä käymään, suosittelen kyllä. 🙂
   Kivaa viikonloppua sinnekin!

Trackbacks

 1. […] Kerroinkin aiemmin joku viikko sitten, että olen Bella -blogien ja Lahti2017 MM-kisojen yhteistyökampanjassa mukana ja kävin Helsingissä perehtymässä ensi vuonna koittavien Lahden kisojen designiin ja palvelumuotoiluun. Nyt pääsimme koko perheellä tutustumaan kisadesigniin tarkemmin, kun vierailimme Lahdessa Salpausselän kisoissa, jotka olivat Lahti2017 MM-kisojen esikisat. Esikisoissa testattiin monia ensivuoden isoja kisoja varten suunniteltuja palvelutuotteita, jotta ensi vuonna sitten kaikki on hiottu varmasti kuntoon. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *