Betonilattia

Meidän olisi tarkoitus tässä kesän aikana remontoida eteisen lattia. Nykyisellään se on niin karsea, että se on kuramaton alla aina piilossa. Kahta erilaista laattaa eri vuosikymmeniltä, epätasainen ja muuten vaan hirveä. Päätin jo jokin aika sitten, että haluan sinne betonilattian. Vielä en ole käsittelyä päättänyt, maalataanko vai lakataanko kun en ole tarpeeksi perehtynyt asiaan. Betonin värisenä se ainakin olisi kätevä eteisessä, ei kaikki rapa näkyisi heti! Sekin on auki, laitetaanko samassa yhteydessä eteiseen lattialämmitys. Samahan se olisi kun lattia kerta avataan.

Jos teillä suinkin vaan on antaa vähäisintäkään vinkkiä lattian toteutukseen tai erityisesti sen pintakäsittelyyn, olen todella kiitollinen! Itsehän me tämäkin homma aiotaan toteuttaa. 😉 Kaikkea pitää kokeilla!!

Kuva: Skeppsholmen via Nordicbliss

Tämä tila näyttää ihanalle muutenkin kuin lattian puolesta. Mitenkähän lattia on käsitelty näin vaaleaksi? Kaunista! Kattokin on upea.

Kuva: http://www.caisak.com

Sain luvan lainata tämän lattiakuvan CaisaK:n upeasta blogista. Huonolla ruotsinkielen taidollani sain vähän apua lattian työvaiheisiin Caisan tästä postauksesta. Lakan myötä lattian sävyt ja kuviot tulee paremmin esille. Lattia näyttääkin kivan eläväpintaiselle.

Matbordet har de själva gjutit av material från skroten. Den patinerade 30-talskaminen från Nacka byggnadsvård värmer hela huset vintertid. ­Trappan leder till kombinerat vardagsrum och kontor på övervåningen.

Kuvat: Sköna Hem

Ylempi lattia on ihanan raikas ja valoisa, mutta eipä taitaisi olla lapsiperheen eteiseen se käytännöllisin vaihtoehto. Alemman kuvan lattia näyttää aavistuksen synkältä, mutta myös varsin toimivalle meidän tapauksessa.

Vielä täytyy tutkailla oikea tuote ja työvaiheet, suunnitella ja katsoa sopiva sauma homman toteutukseen. Kyllä mä uskon, että lattiasta vielä hyvä saadaan.

Nyt niitä vinkkejä, kiitos!!! 🙂

Ja hei, tänään ja huomenna ehtii vielä osallistua lahjakortin arvontaan upeaan SisustusCarenaan

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Meillä tehtiin juuri äsken betonikakku olohuoneen pöytälevyksi. 🙂 Hmm, pitäisiköhän sekin käsitellä jollakin.. Jäänpäs seuraamaan tämän postin kommentointia. Ihanalta ja lupaavalta vaikuttaa teidän projekti. Kätevääkin, koska lattiaan voi aina heittää laatat helposti päälle, jos menee pieleen / kyllästyttää / muuten vain mieli muuttuu. 🙂

 2. 2

  Johanna sanoo

  Tulipa vain ajatus että maalattu betoni ja vettä/lunta kengän pohjassa on ihan tappavan liukas..

  • 2.1

   sanoo

   Tuo on aivan totta!! Meillä eteinen on käytännössä vain tuulikaappi johon on mahdutettu vaatesäilytys ja kulkuväylälle tulee matto joka tapauksessa. Luulisin, että lakattu betoni on lähes yhtä liukas… paitsi jos käyttää himmeää lakkaa.

   • 2.1.1

    Johanna sanoo

    Uskon että lattiasta tulee hieno, mihin ratkaisuun sitten päädyttekin 🙂

 3. 3

  sanoo

  Hienoja lattioita! Mä haluaisin betonia keittiön kaakeleiden tilalla ja siihen lasi päälle…sitte vielä valkoiset katot, työtasot ja seinät 🙂 Betoni rulaa mun maailmas;)

  • 3.1

   sanoo

   Tuo olis ihana! Tai sitten betoniset työtasot. 🙂 Tai itseasiassa mikä tahansa betoninen isompi juttu ois ehkä pakko saada. Jos ei lattiasuunnitelmat toteudu, teen sitten jotain muuta!

 4. 5

  sanoo

  Ihana.idea.tuo.betonilattia!.Mua.miellyttää.tuo.lakattu.versio.Varmaankin.käytännöllisempi.kuin.tuo.maalattu!

  • 5.1

   sanoo

   Maalaus varmaan olisi helpoin pintakäsittely, mutta muakaan se ei ajatuksena niin paljoa kiinnosta kuin betonipinnan näkösälle jättävä käsittely. Pitää vaan löytää sopiva lakka, jota myydään pienissä purkeissa, meidän eteinen kun on vain n. 5 neliöö…

 5. 6

  sanoo

  Meillä on talossa kolmeen kertaan lakattu betonilattia.
  Itse suosittelen sävyttämään lakkaa, koska meillä lattia muuttui harmaanruskeanvihertäväksi, aika vaikea kuvailla tuota väriä, kun on erittäin eläväpintainen. Mutta lika siinä ei näy 😀
  Itse en silloin tohtinut sävyttää, nyt suunnittelemme että sitten joskus kun lattiaa uudistetaan (se kuluu ja elämisen jälkiä näkyy, kuten tyttären kaatuminen laskettelumonoilla 😉 ) niin sävytämme joko lakkaa vaalean harmaaksi tai maalaamme lattian. Mutta tämä vaatii lattian hiomisen puhtaaksi, että ihan heti siihen ei ryhdytä..
  Nykyään laitetaan valuvaiheessa jokin aine betonin mukana, jolloin lattiasta tulee valmiiksi mukavan harmaaksi sävytetty ja ehkä lattialakatkin ovat kehittyneet kolmen vuoden takaisesta.
  Liukas meidän lattia ei ole, koska me jätimme tarkoituksella lattian valuvaiheen hiomisen erittäin karkeaksi eli lattiassa tuntuu siellä täällä pieniä ”nystyjä” ja samalla lattiaan tuli paljon eloa, kun osittain hiomisen pyöreät jäljetkin näkyy lakan alta.
  Liukas se saattaa olla laattalattiakin lumen kanssa. Meillä tosin eteiseen laitettiin kokolattian peittävä matto ihan hiekan sisälle kulkeutumisen takia.
  Mutta jos haluat kuvia, niin voin laittaa sähköpostiin.

  • 6.1

   sanoo

   Suuret kiitokset vinkeistä ja kokemuksista Mari!!
   Huomasinkin, että monet lakatut betonilattiat muuttuvat aika ruskeiksi ja juurikin vihertäviksi. Kauniita nekin ovat, mutta meille sopisi joku värittömämpi sävy. Betonilattioista lueskellessani opin, että betoniin sekoitetaan rautaoksidia, joka sävyttää betonin haluttuun sävyyn. Mustaa rautaoksidia käytettäessä saa betonista harmaansävyisen.
   Täytyypä pitää mielessä, ettei hiota lattiaa liian tasaiseksi, jotta siitä ei tule liukas.
   Millaista lakkaa te käytitte? 2-komponenttilakkaa?

   Mielelläni näkisin tarkemminkin kuvia teidän lattiasta, noissa S:n blogissa olevissa kuvissa kun lattiaa ei niin paljoa näy!
   Osoite löytyy oikealta ylhäältä. 🙂

 6. 8

  sanoo

  Piti jo aiemmin tähän kommentoida, mutta jäi… Mitään vinkkejä ei kylläkään ole, piti vain tulla hehkuttamaan, että aivan ihanalta kuulostaa!! Betonilattia olis kyllä kovasti omaankin mieleen tulevaisuudessa, joten mielenkiinnolla jään odottelemaan teidän projektia!:)

  • 8.1

   sanoo

   Juu, vinkkejä ei kovin paljoa ole tullut, ei taida kovin monella olla kokemusta! Toivottavasti täällä pian ois. 😀 Palaan asiaan kunhan homma etenee!

 7. 9

  Vera sanoo

  Hei,

  joko teitte lattian? Me suunnitelemme samaa. Meillä pitäisi vanha betonilattia kaivaa esiin muovimaton ja kipsitasoitteen alta. Oliko teillä samanlainen projekti? Mietin, millä laitteella lattia pitäisi hioa, tai onko kellään tiedossa hyvää ihmistä suositella tähän hommaan?

  • 9.1

   sanoo

   Hei Vera!
   Teimme lattian viime kesänä. Meillä oli pinnassa rumaa laattaa ja tasoitetta, jotka irroitimme. Hioimme pohjat laitoimme tasoitebetonia alkuperäisen pohjalattian pintaan ja lopulta kyllästyttyäni vertailemaan erilaisia betonin pintakäsittelyjä maalasin lattian betoluxilla vaaleanharmaaksi. Varmaaankin helpoiten vanhan betonilattian saa siistiksi itsetasoittuvalla tasoitebetonilla!?
   Tässä kuvaa meidän valmiista pinnasta: http://esmeraldas.bellablogit.fi/betonilattia_/

   • 9.1.1

    Vera sanoo

    Kiitos! Hioitteko itse? Minkähänlaisella laitteella se tapahtuu? Onko vaikeeta, eli meneekö vinoon helposti? Oliko kovin pölyistä hommaa? Olisiko sinulla kuvaa uudesta lattiasta?

    • 9.1.1.1

     sanoo

     Itse tehtiin koko homma, joten hiominenkin. En kyllä muista yhtään, millä tuossa vaiheessa hiottiin… jollain koneella varmaan, Mutta hiominen meillä oli vain sellainen pahimpien epätasaisuuksien poistaminen, eli ei tasoitusta varsinaisesti sillä tehty. Tasoitus tuli sitten sillä itsetasoittuvalla aineella! Pölyn määrä hioessa oli valtava!! 😀 Huomasitkin näköjään kuvat jo toisesta postauksesta. 🙂

Trackbacks

 1. […] aloiteltiin kesäkuussa eteisen betonilattian tekoa. Ennen homman aloitusta pohdiskelin asiaa täällä. Kesä meni ja lattiakin eteni ja nyt on homma sillä mallilla että valmis se […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *