9. luukku: Saaristolaisleipä

 

Yksi joulun parhaista herkuista on  mehevä, rapeapintaiseksi paistettu saaristolaisleipä. Tämän reseptin alkuperäistä lähdettä en muista ja olen sitä hiukan itse muokannut sopivammaksi. Äidilläni on ollut tapana tehdä tätä jouluksi ja samaa perinnettä olen itse jatkanut jo useampana jouluna. Saaristolaisleipä on ihana, maistuva, tumma ja täyteläinen jouluherkku, joka maistuu erinomaisesti vaikkapa lohen ja brien kera. Suosittelen jokaiselle tumman leivän ystävälle. Tämä voittaa kaupan limput mennen tullen!

Tarvitset (2-3 leipävuokaa)
1 l piimää
75 g tuorehiivaa
3 dl siirappia
3 dl leivontamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnälesettä
1 rkl suolaa
9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappia, vettä ja ripaus suolaa

Leivo näin: Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet joukkoon ja sekoita huolellisesti.  Taikinaa ei vaivata, ja se saa jäädä melko löysäksi. Anna taikinan kohota noin 2 tuntia. Jaa taikina huolellisesti voideltuihin vuokiin. Paista leipiä noin tunti 170 asteessa, kunnes leivät ovat kohonneet ja leipien pinta alkaa tummua. Alenna lämpötila 160 asteeseen ja voitele leipien pinta siirappivedellä. Paista vielä noin 1-1,5h voidellen pari kertaa välillä siirappivedellä. Kumoa hitusen jäähtyneet leivät ritilälle ja peitä leivinliinalla. Leivät kannattaa säilyttää jääkaapisssa, jotta ne säilyvät muhevina. Leivät ovat parhaimmillaan parin päivän kuluttua paistamisesta. Saaristolaisleipä sopii hyvin pakastettavaksi.

//Mitkä ovat teidän perheen joululeipiä? Saaristolaisleivän lisäksi meillä syödään jouluna rieskaa. Parhaat rieskat valmistaa anoppini ja appeni, mutta korvikkeeksi voisi kelvata myös valmistamani perunarieska.

Kommentit
  1. 1

    CosyCottage sanoo

    >Kiitos taas ihanasta ohjeesta! Maistoin juhannuksena aivan ihanaa saaristolaisleipää, joka oli ystävän äidin tekemää ja se oli taivaallista!! Tätä pitää kokeilla : )

  2. 2

    selma sanoo

    >Kiitos ihanasta ohjeesta! Olen ihan koukussa kaikkiin limppuihin, myös Nauvon limppu ihanaa. Oma herkku siihen päälle on katkaravuista ja ranskankermasta tehty skagen.Nam!

  3. 3

    Päivi sanoo

    >Saaristolaisleipä on parasta!!! Kiitos ohjeesta, täytyy ehkä kokeilla itsekin tehdä joku kerta. Meidän joululeipä on nimenomaan se perinteinen limppu. Äidin tekemä, mummun ohjeella. :)Mukavaa torstaita!-Päivi-

  4. 6

    Lovviisa sanoo

    >Meilläkin veellään limppua ja rieskaa ja tänä jouluna kyllä tätä:)Ihan vesi herahti kielelle, niin muhevan näköstä. Päälle vielä kinkkusiivu ja puolukkasinappia. Skansenilta ostin tujua sinappia, kiva kokkella aina uutta:)

  5. 7

    Esmeralda sanoo

    >CosyCottage, Oleppa hyvä, suosittelen kokeilemaan!selma, Minulla on sellainen mielikuva, että tämäkin resepti on lähtöisin Nauvosta. Katkaravut ja ranskankerma kuulostaa ihanalle. Sopisi tähän saaristolaisleipäänkin varmasti erinomaisesti. Voisin kokeilla. Kiitos vinkistä!Päivi, Itse voisin tehdä perinteistä limppuakin, jos olisi joku hyvä resepti. Pitää melkeen alkaa kokeilemaan!S ja Merja K, Kannattaa kyllä kokeilla! 😀

  6. 8

    Esmeralda sanoo

    >Lovviisa, Kuulostaapa mielenkiintoiselle, puolukkasinappi! Jotain erikoisempaa sinappia voisin kinkun kaveriksi ostaa kyllä tänä vuonna.Saaristolaisleivän tekoon kannattaa kyllä varata reilusti aikaa. Semmoinen viitisen tuntia tähän saa kulumaan kun laskee kohotusajan ja paistoajan. Ei passaa kovin illalla aloittaa, tai ei pääse nukkumaan ollenkaan. 🙂

  7. 9

    Minttunen sanoo

    >Meillä ei ole kuin kaupasta ostettua leipää jouluna,mutta voisin kokeilla ohjetta ja yllättää äitini.Miehen täti tekee aivan mahtavaa ruisleipää,mutta alkaa olemaan jo iäkäs ja harvemmin sen tekemää leipää enää saa.

  8. 12

    Eve sanoo

    >Saaristolaisleipä on kyllä ihanaa, minunkin äiti sitä usein tekee! Itse paistoin tänään ihan tavalliset joululimput joulua varten pakastimeen odottelemaan, ohje on edesmenneen mummini ihana ohje <3

  9. 13

    Tuire sanoo

    >Voi miten ihanasti olet laittanut ruokaohjeet! Ne voisi vaikka printata ihaniksi korteiksi. Ohje vaikuttaa hyvältä. Luulen, että kiire iskee ja haen lähileipomon joululimpun meille.

  10. 14

    Sanna-Pauliina sanoo

    >Kiitos! Olenkin juuri etsinyt vuokaleivän ohjetta kun tuossa lähikaupassa myydään niin suloisia leipävuokia enkä ole vielä keksinyt mitä tarkoitusta varten saisin niitä ostaa 🙂 Taidan tehdä tolla ohjeella viikonloppuna, kunhan saan ton Kursulaisen tummanleivan syötyä 🙂

  11. 15

    Esmeralda sanoo

    >Minttunen, Ilahdutahan äitiä herkullisella leivällä! :)Johanna ja allidaalia, Olkaapa hyvä! :)Eve, Onko kyseessä meidän lasten isomummin ohje vai toisen puolen mummin ohje? :)Tuire, Kiitos! Voisikin olla aika ihana idea vaikka joulukorteiksi. Joten kiitos vinkistä! :)Sanna-Pauliina, Mikä loistava syy lähteä vuokaostoksille!! 😀 Minunkin pitäisi ostaa yksi leipävuoka vielä, kun löytäisin jonkun kauniin! 🙂

  12. 16

    minnamarika sanoo

    >Hei!Pitää ehdottomasti kokeilla tätä ohjettasi! Kiitoksia paljon :))Katselin postauksiasi taaemmaksi ja bongasin ihanan hellyttävän seimen – tykkään siitä ihan satasella!!Jouluntuoksuista viikonloppua!

  13. 17

    -Heli- sanoo

    >Meidän joulupöytään kuuluuvat rieska yhdistettynä graavilohella..nam ja sitten tietysti perinteinen joululimppu 🙂

  14. 18

    sanoo

    Nam… tätä on ihan pakko kokeilla! Rrrrrrakastan saaristolaisleipää… Meillä on töissä ollut viime aikoina hieman vastaavaa limppua tarjolla… niin hyvää.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *