Dulce de leche donitsit

Tsau!
Mitäää? Vappu on parin viikon kuluttua! Blogiringin ja Suomen Sokerin kamppiksessa pääsimme kehittelemään herkullisia vappureseptejä ja meidän oli pakko tehdä ihanan kinuskisia herkkudonitseja. Monia ihania ideoita selasimme pinterestistä ja innostuimme tekemään vapulle oman boardin! Monet ovat innostuneet tekemään herkullisia (ja helppoja!) uunissa paistettuja donitseja, mutta suurin osa resepteistä ei varsinaisesti omaa donitsin makua, vaan muistuttavat enemmänkin muffineita. Tämä resepti, vaikka jonkin verran vaivannäköä vaatiikiin, tuottaa herkulliset aidot paistetut donitsit ja muutaman kerran reseptiä hioneena voin sanoa, vaivannäkö kannatti!
Näissä donitseissa on Dansukkerin fariinisokeria sekä taikinassa että kuorrutteessa. Fariinisokeri paketti meiltä löytyykin kaapista lähes aina, sillä se on ehdottomasti paras sokeri cookieseihin, mitä täällä leivotaan usein!
Lisämakua ja purutuntumaa tuo ihanat paahdetut mantelilastut! Ihan aito ja alkuperäinen dulce de leche tehdään valkoisesta sokerista ja maidosta, mutta tämän glazen maku on melkein täsmälleen samanlainen, ja vähemmällä vaivalla! Muiden bloggaajien vinkkejä kamppikseen näet tästä.

Donitsitaikina;

1 tl kuivahiivaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl lämmintä maitoa
1 rkl erikoishienoa sokeria
½ dl  Dansukker fariinisokeria
½ dl kondensoitua maitoa
1 tl suolaa
½ dl voita
1 kananmuna
1 keltuainen
1 tl vaniljasokeria/uutetta
n. 4½-5 dl jauhoja (karkeudesta riippuen)

+ jauhoja kaulitsemiseen
+ Rypsiöljyä vähintään 5-7 dl paistoon. (kattilan koosta riippuen)

1. Liuota kuivahiiva & 1 rkl hienoa sokeria lämpimään maitoon. Anna liuota n. 10 minuutin ajan.
2. Lisää joukkoon kondensoitu maito, fariinisokeri, suola, kananmuna&keltuainen ja vanilja. Sekoita hyvin toisiinsa.
3. Lisää puolet vehnäjauhoista ja leivinjauhe. Sekoita hyvin joukkoon.
4. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa kunnolla useiden minuuttien ajan. Näin syntyy sitko, mikä on rasvassa paistettavissa donitseissa tärkeä asia! Taikina saa olla pehmeää ja vielä jopa vähän tahmaistakin (mutta ei kuitenkaan löysää!!!). Myöhemmin sitä työstetään jauhotetulla pöydällä.
5. Laita kulhon päälle kelmu ja laita taikina lepäämään lämpimään paikkaan. Itse laitoimme sen mikroon, mihin ei pääse veto. Anna levätä n. 40-60 minuutin ajan.
6. Kun taikina on levännyt ja vähän kohonnut, jauhota pöytäpinta ja kaada taikina siihen. Kaulitse se kaulimen ja pienen määrän jauhoja avulla n. sentin paksuiseksi.
7. Leikkaa sopivalla muotilla (esim vesilasi, piparimuotti) haluamasi kokoisia donitseja. Leikkaa kolot muotin tai vaikkapa tyllan avulla pois. Nosta valmiit leikatut donitsit uunipellille tai lautaselle, peitä liinalla ja anna vielä levätä n. 30 minuutin ajan. Voit käyttää ylijäämät uudelleen, vaivaa niitä hetki ennen uudelleenkaulitsemista.
8. Donitsien levätessä valmistele itsellesi paksupohjainen kattila. Voit käyttää paistamiseen haluamaasi öljyä, mutta itse totesimme rypsiöljyn parhaimmaksi, sillä siitä ei jää makua donitsin pintaan.
9. Kun donitsit ovat levänneet, ala lämmittämään öljyä. Tämä käy nopeasti, joten pysyttele kattilan lähistöllä. Tarkkaile lämpötilaa lämpömittarin avulla. Optimaali paistolämpö donitseille on n.180-183 astetta. Liian kuumassa donitsit jäävät keskeltä raaoiksi ja liian viileässä rasva pääsee donitsin sisälle. Voit kokeilla lämpöä myös pienellä taikinapalasella.
10. Laske donitsi hellästi rasvaan. Paista donitsit kullanruskeiksi kummaltakin puolelta. Käytä apuna haarukkaa tai muuta metallista apuvälinettä. Nosta jäähtymään paperilla päällystetylle lautaselle tai sokeroi heti.

Dulce de leche-glaze;


1 dl kuohukermaa
1 dl Dansukker fariinisokeria
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria/uutetta

+ 1 dl paahdettuja mantelilastuja

1. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri lämmönkestävään kulhoon. Lämmitä niitä mikrossa aina välillä sekoittaen n.5 minuutin ajan. Varo ettei kuorrute pääse palamaan.
2. Kun fariinisokeri on kokonaan sulanut kerman joukkoon, lisää tomusokeri ja vanilja. Sekoittele huolellisesti.
3. Mikrota seosta vielä parin minuutin ajan, kunnes seos on vähän saostunut.

Huom! Seos on glaze, eli juoksevampaa kuin tavallinen kinuski.


Donitsien dippaus;


1. Dippaa tai pyöräyttele lämpimiä donitseja glazeen, voit upottaa ne glazeen kokonaan, tai osittain. Ravistele ylimääräinen glaze donitsin pinnalta.
2. Nosta ritilälle tai lautaselle. Ja ripottele pinnalle paahdettuja manteleita.
Glaze jättää donitsin pinnan tahmeaksi, herkulliseksi kuorrutteeksi. Sen ei kuulu jähmettyä samalla tavalla kuin peruskinuskikuorrutteen. Vaihtoehtoisesti sokerit voi pyöräytellä tavallisessa tai tomusokerissa. Tai dipata vaikkapa sulaan suklaaseen!

Donitsit säilyvät tiiviiseen rasiaan pakattuna hyvänä seuraavaan päivään.

Ei paha. Näitä tehdään täälläkin vappuna uudelleen. Vaikka tähän reseptiin aikaa meneekin, ei sitä kuitenkaan kulu sen kauempaa kuin pullaakaan leipoessa. Ja kaikilta kuuma öljy-vahingoiltakin vältyimme, kunhan muistaa pitää veden kaukana öljystä!
Ja hei, pikkuhiljaa kannattaa alkaa laittamaan simakin tekeytymään että sitä saa nauttia vappuna! Lisää ideoita vappuun täältä. 
Ihanaa vapun odotusta kaikille 🙂

Yhteistyössä Suomen Sokeri

-Dr.Sugar-

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *