Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi?

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Joitain vuosia sitten päätin ottaa askeleen kohti tuntematonta ja lähteä opiskelemaan itselleni aivan uutta alaa. Olin valmistunut vuosia aikaisemmin kauppakorkeakoulusta ja tein mielenkiintoisia koulutustani vastaavia asiantuntijatehtäviä inspiroivassa työpaikassa fiksujen kollegojen kanssa. Kauppakorkeaan olin aikoinaan hakenut ja päässyt suoraan lukion jälkeen sillä ajatuksella, että kaupallisesta koulutuksesta tulee olemaan varmasti hyötyä työelämässä, enkä sulkisi moniakaan ovia valinnan myötä tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Kuitenkin tehtyäni useita vuosia töitä, jossain sisimmässä tunne oli vahvistunut, että olisi ihanaa osata tehdä myös jotain luovempaa ja visuaalisempaa. Tehdä jotain, missä pääsisin hyödyntämään synnynnäistä estetiikankaipuutani. Jotain, mikä yhdistyisi suoremmin intohimoni kohteisiin. Muutamien yllättävien tapahtumien seurauksena tajusin, että sisustussuunnittelu olisi asia, jota haluaisin opiskella. Olinhan innokkaana harrastelijana sisustanut kotejani niin kaan kuin muistin ja seurannut alaa ahkerasti vapaa-ajallani. Käynnistymässä ollut talomme iso remonttiprojekti vaati myös lukuisia valintoja pintamateriaalien, värien ja ratkaisujen suhteen sekä paljon sisustamista muuton jälkeen. Niinpä pääsisin hyödyntämään oppeja heti käytäntöön omaa uutta kotia laittaessa.

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Havahtuminen oli todella voimakas ja koin helpotusta keksittyäni, mikä voisi olla se oma juttu. Olinhan osin tiedostamatta jo pidemmän aikaan pohdiskellut asiaa tuloksetta. Niinpä alkoi pari viikkoa kestänyt kiivas selvitystyö, missä voisin opiskella sisustussuunnittelua. Ensimmäisenä mietin opiskelua sisustusarkkitehdiksi, eli muotoilijan ammattikorkeakoulututkintoa. Kyseisiin koulutusohjelmiin pääsy on kuitenkin todella suuren työn takana, sillä opiskelupaikkoja on vain muutama hakijoihin verrattuna. Asuntolainaa maksavana ja työelämän jo mukaansa tempaaana, en myöskään ollut valmis hyppäämään täyspäiväiseksi opiskelijaksi vuosiksi eteenpäin, mitä tämä vaihtoehto olisi edellyttänyt.

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Onneksi pian selvisi, että todella moni sisustussuunnittelijana työskentelevä oli kouluttautunut myös muita teitä pitkin. On eri tasoisia sisustuskoulutuksia käyneitä, kuin myös monia sisustusliikkeissä oppinsa keränneitä, tekstiilisuunnittelua opiskelleita, artesaaneja, sisustustoimittajana toimineita sekä muita opintoja suorittaneita sisustussuunnittelijoita. Taustoja on lähes yhtä monia kuin sisustussuunnittelijoita, ja vain murto-osa on yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa oppinsa alalle saaneita. 

Jouduin myöntämään itselleni elämäntilanteeni tosiasiat ja sen, että tällä alalla joutuisin hyväksymään lyhyemmän koulutuksen ja keräämään kannukseni muuten kuin koulutusnimikkeen avulla. Mutta niinhän se menee, joka alalla on eri tasoisia koulutusmahdollisuuksia ja aina voisi opiskella pidemmälle.

Tarkennuksena vielä terminologiasta, että sisustussuunnittelijahan ei ole maassamme suojattu, virallinen tutkintonimike, vaan sitä saa käyttää kuka vaan halutessaan – oman harkintansa mukaan. Ihan kuten vaikka nimikkeitä myyjä tai konsultti. Toisin sanoen sisustussuunnittelijan tutkintoa ei löydy Suomen koulutusjärjestelmän eli oikeusministeriön viralliselta ammattitutkintolistalta, vaikka sitä näkeekin tutkintona joissain yksityisissä kouluissa mainostettavan. 

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Löytämistäni koulutusvaihtoehdoista suuri osa oli yksityisiä ja maksullisia koulutuksia, sisällön ja laajuuden vaihdellessa. Parhaimmaksi vertailussani valikoitui yksityinen oppilaitos nimeltä AJK-Jatkokoulutus, joka tarjoaa kattavaa sisustussuunnittelun opintokokonaisuutta. Koulutusta on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan, ja moni julkisuudestakin tuttu sisustussuunnittelija on oppinsa koulusta hankkinut. Kokemukset olivat hyviä ja tuntui turvalliselta valita arvostettu pitkään toiminut koulu, minkä koen tietynlaisena vakuutena laadusta.

Myöhemmin tulin itsekin siihen tulokseen, että valintani oli oikea, ja AJK-Jatkokoulutuksen sisustussuunnittelun opintokonaisuus on jalostunut vuosien myötä erittäin tasokkaksi ohjelmaksi. Opetuksen laatua kehitetään jatkuvasti opiskelijoita kerättävän palautteen ansiosta. Reilun vuoden kestävä intensiivinen koulutusohjelma sisältää kerran kuussa, perjantaisin ja viikonloppuisin pidettäviä lähiopetuskertoja, sekä ison joukon itseopiskelutehtäviä. Viihtyisät tilat sijaitsevat Vallilassa Helsingissä vanhassa tehdaskiinteistössä hyvien kulkuyhteyksien päällä.

Sisustussuunnittelukurssi aloittaa kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja vuoden alussa. Hakemus pitää sisällään hakemuksen sekä ennakkotehtävän, jossa tulee kuvittaa viihtyisä tila. Suositulle kurssille otetaan vain reilu kaksikymmentä opiskelijaa kerrallaan, niinpä toisinaan osa hakijoista joutuukin hakemaan uudelleen, sillä paikat täytetään ennakkotehtävien ja hakemusten perusteella. Onnekseni pääsin ensimmäisellä kerralla sisälle ja nopeammin kuin osasin arvatakaan, olin jo polulla uutta ammattia kohden. 

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Kurssilla on sisustusarkkitehdiksi kouluttautunut pitkän linjan ammattilainen pääopettajana, jonka tunteja on läpi opintojen. Hän myös ohjaa ja arvioi lopussa palautettavan mittavan lopputyön eli suunnitteluportfolion. Pääopettajan lisäksi kurssilla vierailee lukuisia muita opettajia, jotka perehdyttävät oman alansa tietämykseen käytännönläheisesti sekä tehtävien avulla. Piirtämistä ja teknistä tietämystä opetetaan todella paljon, aina rakennusmerkinnöistä perspektiivipiirtämiseen ja tilojen 3D-mallinnukseen tietokoneella.

On muun muassa tilasuunnittelua, valaistusoppia, väri-, kaluste- ja materiaalioppia, historiaa ja tyylisuuntien opiskelua, tekstiileihin perehtymistä, piha- ja vihersisustamista, tietoa suunnittelusopimuksista ja -projekteista, sekä myymäläsuunnittelua. Opiskelu pitää sisällään myös muutamia kiinnostavia yritysvirailuja, kuten maalitehtaalla ja Vallila Interiorilla käynnin.

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Meidän kurssilla oli tosi hyvä yhteishenki ja lähiopiskelupäiviä odotti innolla. Opettajat olivat todellisia ammattilaisia, sekä innostavia tyyppejä ja toivat esille paljon oppeja käytännön elämästä, minkä koin hyödylliseksi. Suurin osa opiskelijoista ryhmässäni oli kolmesta kympistä ylöspäin jo muissa ammatissa olevia aikuisia. Harva ymmärrettävästi lähtee sisustussuunnittelijaksi suoraan koulunpenkiltä, sen verran kilpailtu ala on ja valtaosa suunnittelijoista työllistää itse itsensä. Toisin varmaan ammattikorkeakoulun tai yliopistossa alaa opiskelijoiden kanssa.

Loppuvaiheessa opinnot keskittyivät portfolion tekoon, mikä vei käytännössä kaiken vapaa-aikana viimeisinä kuukausina. Pitkiä, vaikkakin mielekkäitä, olivat ne illat kun väänsin ja hioin kymmeniä piirustuksia, kiersin liikkeitä materiaaleja sekä kalusteita valitsemassa, näppäilin huonekortteja, tein erinäisiä tehtäviä, väritin piirustuksia, tein loppuesitystä jne. Myös tenttiin joutui todella pänttäämään. Helpolla ei opiskelijoita päästetä, mikä on mielestäni ainoastaan hyvä. Onhan sisustussuunnittelu jos mikä asia, minkä oppii parhaiten ”kädet savessa” -menetelmällä ja kokemuksen kautta.

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Opintojen jälkeen olen onnekseni päässyt tekemään monia mielenkiintoisia projekteja aina vapaa-ajan kohteista yksityiskotien suunnitteluun hieman eri tyylilajeja soveltaen. Perustin oman toiminimen ja suurempi askel kohti suunnittelutöitä ajoittui äitiyslomaan ja hoitovapaaseeni, jolloin olin vapaa päivätyöni velvoitteista ja lähipiirini tuella sain raivattua aikaa töilleni. Myös blogi on vuoden kuluessa tuonut tullessaan mieluisan sivutyön sisustamiseen liittyen yhteistyökuvioineen, minkä koulutus on tavallaan mahdollistanut. Tekemistä riittää varmasti myös jatkossa sisustusalalla, kun siirryn tässä kuussa bloggaamaan meilläkotona.fi -sivustolle ja siten osaksi Avotakka-lehden tiimiä.

AJK:lla on tarjolla myös kattava jatkokurssi sisustussuunnittelukoulutuksen käyneille, sekä mielenkiintoisia lyhytkursseja. Itse aion osallistua keväällä myös blogeistaan tuttujen huippuammattilaisten sisustustoimittaja Jonna Kivilahden ja valokuvaaja Krista Keltasen ohjaamalle Blogivalokuvaus-kurssille, mitä odotan innolla. Kerron täälläkin kokemuksistani myöhemmin keväällä!

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Sisustussuunnittelun puolelta valmistuneilla on oma yhdistys, vuosi sitten perustettua AJK-Sisusstussuunnittelijat ry. Yhdistys tarjoaa kanavan verkostoitua alan yritysten ja kollegojen kanssa sekä pitää yllä osaamista koulutusten avulla. Olin syksyllä useilla yritysvierailuilla kollegojeni kanssa, kuten muun muassa Kaakelikeskuksen järjestämässä koulutusillasta. Käynnin innoittamana kirjoitin laattojen valintaan vinkkejä tänne blogiinkin.

Sisustusalalla työskennellessä tietotaitoa tulee ylläpitää jatkuvasta, niin kehittyvien materiaalien, yritysten, kasvavien tuotevalikoimien ja muuttuvien trendien osalta. Koskaan ei ole täysin valmis, mikä on osa työn hauskuutta ja haastavuutta. Keväällä aion toteuttaa yhden kauan mielessä olleen haaveen, pääsen nimittäin osallistumaan maailman suurimmille huonekalumessuille Milanoon. En malttaisi odottaa tuota matkaa ja mahdollisuutta päästä ammentamaan huikean määrän inspiraatiota, trendejä maailmalta ja tietämystä alan yrityksiltä ympäri maailman. Messuilta juttua tulossa blogiinkin keveemmällä!

Kuinka opiskella sisustussuunnittelijaksi AJK-Jatkokoulutus kokemuksia

Tässä siis yksi tarina siitä, miten ja missä voi opiskella sisustussuunnittelua, jos ala kiinnostaa. En voi sanoa muuta kuin sen, että olen äärimmäisen tyytyväinen kun rohkenin astua epämukavuusalueelle ja lähteä opiskelemaan uutta alaa. Olen myös kiitollinen kaikista töistä ja ihmisistä, mitä kyseinen polku on tuonut mukanaan. Ihana inspiroiva ala ja työ, joita kohtaan tunnen suurta paloa! Kiitos tietysti kuuluu ihanille asiakkailleni, kollegoilleni ja yhteistyökumppaneilleni. Ilman näitä opintoja, en ehkä olisi tätä blogiakaan aloittanut, tai ainakin se olisi ehkä vähän erilainen.

Toivottavasti kirjoituksesta on hyötyä jos harkiset sisustusalan opiskelua, tai kouluttautuminen täysin uudelle alalle on mielessä! Jos yhtään mietit, niin go for it!


A story about how I decided to step out of my comfort zone some years ago and consequently studied to become an interior designer. Despite all the hard work with studies and facing the unknown, I am happy I had the courage to choose this path, and must say really love the work and the journey that has come along.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hei, onpa kiva että kirjoitit aiheesta ja kokemuksistasi 🙂 Olen joutunut hieman miettimään uutta suuntaa, ja tämä lapsuuden haaveammatti kiinnostaisi kovasti. En myöskään viitsi enää hypätä kokopäiväiseksi opiskelijaksi moneksi vuodeksi, joten tämä kuulostaa oikein hyvältä vaihtoehdolta 🙂

  • 1.1

   sanoo

   Kiva jos kirjoituksesta oli hyötyä! Aika monilla kolmekymppisellä tuntuu olevan mietinnässä nämä jutut. Voin lämpimästi suositella juuri tätä koulua, mistä itselläni on niin hyvät kokemukset. 🙂

 2. 2

  sanoo

  Useampia vuosia sitten opiskelin ensin Tampereen ammattikorkeakoulussa (tosin Helsingin toimipisteessä) työn ohessa ensin sisustusassitentiksi ja sitten sisustussuunnittelijaksi. Suuri osa kurssista oli todella antoisaa, osassa opettajat olisivat voineet olla innostavampia. Olen joitain sisustuksia tehnyt ja tuttuja konsultoinut erilaisissa sisustusprojekteissa, mutta kun mieheni on free lancer vähän epävarmalla alalla, en uskaltautunut jättäytymään pois päivätyöstä. Useampi kurssitovereista kuitenkin kurssin jälkeen on tai on ollut päätöinään sisustussuunnittelija ja perustipa yksi oman sisustuskoulutusyrityksenkin.

  • 2.1

   sanoo

   Mielenkiintoista kuulla, että sinäkin olet alan koulutuksen saanut! 🙂 Tuohon koulutukseen taisin törmätä vaihtoehtoja etsiessäni itsekin, mutta koulutus oli silloin Tampereella ja maksullinen myös yksityisten tapaan – ellen ihan väärin muista. Ymmärrän hyvin, ettei tunnu välttämättä hyvältä ajatukselta ryhtyä yrittäjäksi jos perheessä toinen puolisko yrittäjänä myös. Itse tasapainottelen toistaiseksi kahden työn välillä, eli teen päivätyössä osan viikosta, mikä pitää mielen virkeänä kummassakin.

 3. 3

  sanoo

  Hei1
  Kiva kuulla ja lukea tästä kokemuksesta. Opiskelen tällä hetkellä Sisustusakatemiassa ja saan paperit (toivottavasti) vielä tänä keväänä. Tällä kokemuksella voin sanoa, että opinnot ovat olleet todella monipuoliset ja kouluttajat hyviä! Rahoille on saanut todellakin vastinetta, varsinkin, kun en ollut valmis lähtemään enää täysipäiväiseksi opiskelijaksi. Tehtäviä ja lisätehtäviä saa tehdä oman mielenkiinnon ja jaksamisen mukaan. Tietoa luennoilta tulee niin paljon, että niihin täytyy paneutua vielä jälkikäteen sisäistääkseen edes osan tiedosta. Olen ollut hyvin innoissani tästä opiskelumahdollisuudesta, joka tarjoutui minulle sopivasti vuorotteluvapaani ajaksi.
  En koe vielä olevani ihan sisustussuunnittelija-nimikkeen arvoinen, mutta ehkä jo sisustusneuvojana voisin toimia…työkokemuksen ja kurssien kautta "pätevyyttä" tulee varmasti lisää…
  Minulla samanlaiset kokemukset kuin sinulla, olin enemmän kuin tyytyväinen, kun uskaltauduin opiskelemaan jotain ihan muuta kuin nykyinen ammattini on. Rohkeutta vaan kaikille haaveilojoille!

  • 3.1

   sanoo

   Hienoa kun sinäkin olet rohjennut lähtemään opiskelemaan ihan uutta alaa ja olet tyytyväinen! Ei se helppoa ole, mutta niin palkitsevaa. 🙂 Kokemus, oma käsitys taidoistaan ja varmuus mielestäni tärkeintä siinä, missä vaiheessa mitäkin nimikettä käyttää. Toisaalta on myös erilaisia projekteja, toiset vaativat enemmän toiset vähemmän tekijältään. Tsemppiä opintojen loppuunsaattamiseen ja rohkeasti vaan suunnittelutöiden pariin! 🙂

 4. 4

  sanoo

  Aivan mahtava kirjoitus! Hyvin samanlaisia ajatuksia olen itsekin käynnyt läpi. Tällä hetkellä on mietteissä mitä lyhytkurssia tulisi seuraavaksi käydä, valokuvauskurssi olisi haaveissa 🙂
  Itse koen että yksi elämäni parhaimista valinnoistanii oli lähteä AJKn opiskelemaan, josta itsekin valmistuin viime vuoden keväällä. Nyt pitäisikin saada itseään niskasta nostettu ja perustaa oma toiminimi jotta voisi tehdä tätä rakastamaani työtä ihan oikeasti.

  AJK-Sisustussuunnitelijat ry:ltä olen taas saanut sen tuen jota tällainen aloitteleva tarvitsee. Jospa vielä saatais järjestetty jokin tapaaminen tännä Varsinais-Suomeen 🙂 Olisi mahtavaa päästä tutustumaan teihin kaikkiin ihan kasvotusten. Hienoa olla osa tätä yhteisöperhettä!

  Mukavaa talven ja kevään jatkoa sinulle <3

  Terveisin SISU XXX kursilta valmistunut.

  • 4.1

   sanoo

   Kiitos paljon kommentistasi Katri! Mukava kuulla positiivista palautetta myös saman koulun kasvatilta. Hienoa, että valitsit opinnot ja teit tuon merkittävän valinnan! Mielestäni on tosi hyvä kun lyhytkursseja on monipuolisesti tarjolla, voi poimia sieltä itselleen ajankohtaisia palasia silloin kun ne sopivat aikatauluihin. Siitä vaan toiminimeä perustamaan – yllätyin ainakin itse kuinka helposti se kävi, vaikka toki krjanpito ja verotus vaatii hiukan perehtymistä tai tekijän tueksi. Itse olen kokenut yhdistyksen tuen kullanarvoiseksi ja monet sparrailut, mitä ryhmässämme käydään kullekin akuuteista kysymyksistä. Myös yritysyhteistyöt ovat olleet hyödyllisiä. Tosiaankin pitäisi laajentaa tapahtumia maantieteellisesti pk-seudun ulkopuolellekin kuten suunnittelijatkin ovat. Ehkä joku kiva opintoretki järjestyy jossain vaiheessa! 😉 Tai sitten toivottavasti pääset johonkin tapahtumaan reissaamaan tänne! Kiitos ja oikein mukavaa talven jatkoa sinullekin! <3

 5. 5

  sanoo

  Kiitos, tämä oli hyvä infopaketti! Olen ollut todella kauan kotona, ja nyt kun on tullut aika palata töihin/tehdä jotain, olen myös näitä sisustusalan opintoja harkinnut. Sen verran on alaa tullut tavallaan harrastettua näiden kahden taloprojektin myötä, että voisin kuvitella tekeväni sitä ihan työksenikin 🙂

  • 5.1

   sanoo

   Mukava kuulla, Lyde! 🙂 Tosi kiva jos tiedoista oli hyötyä! Parempaa perehdytystä alalle tuskin voi saadakuin kahden taloprojektin toteuttaminen sisustuksineen, ja niihin liittyvät lukuisat valinnat sekä kokemukset, mitkä sinulta löytyy takataskusta. En voi muuta kuin suositella alan opintoja, joista on varmasti paljon iloa innokkaalle sisustajalle riippumatta siitä päättääkö siirtyä alalle töihin myöhemmin. AJK:n koulutus antaa mielestäni hyvät valmiudet suunnittelutöiden tekoon, vaikka työkokemusta arvokkaampaa oppia ei olekaan. Toisaalta työkokemukseen verrattavaa kokemusta kertyy jo opintojen aikana lukuisien harjoitusten kautta, sekä sinulla näiden taloprojektien myötä. Voin rehellisesti suositella tutustumista tähän koulutusvaihtoehtoon. Mukavaa viikonloppua! 🙂

 6. 7

  Anonymous sanoo

  Hei. Täysin aiheesta poiketen, olisi mukava kuulla koiranne arjesta vaikkei blogisi aihepiireihin täysin kuulukaan.

  Ihana ja inspiroiva blogi

  • 7.1

   sanoo

   Hei ja kiitos ihanasta kommentista! <3 Et varmasti usko, mutta just eilen mietin, että kirjoittaisin helmikuussa juttua koirastamme, kun 3 vuotta hänen kotiutumisesta tulee täyteen. Huippua, että aihe kiinnostaa! 🙂 Juttua koirastamme siis tulossa!

 7. 8

  sanoo

  Kiitos hyvästä tekstistä! Mullakin on liiketalouden koulutus pohjalla, ja nyt tekisi kovasti mieli lähteä töiden ohessa opiskelemaan lapsuuden haaveammattiin. Olen tässä vertaillut eri kouluja, ja kiva lukea muiden kokemuksia. Pitää alkaa säästämään 🙂

  • 8.1

   coffeetablediary sanoo

   Tosi mukava jos kirjoitus antoi tietoa ja ajatuksia! Vaatiihan opiskeluun ryhtyminen aikuisiällä heittäytymistä ja resurssejakin, mutta itse uskon unelmien voimaan. Koskaan ei voi tietää mihin askel pieni voi parhaimmillaan johtaa. 🙂

 8. 9

  Ida sanoo

  Hei! Just sain lukea sinun kirjoituksesi ja on juuri mikä tarvitsen tällä hetkellä 🙂
  Olen miettinyt hakea paikan sisustuskoulutksen mutta niinkuin varmasti huomat suomen kielen taidoni ei ole erinomainen joten minun kysymys on luuletko että minun kaltaiseni opiskelija (kenellä on kieli esteitä) pärjää tälläisessä koulutksessa?

  Kiitos paljon etukäteen!

  • 9.1

   coffeetablediary sanoo

   Hei Ida! Mukava kuulla, että kirjoitus löytyi sopivalla hetkellä. 🙂 Uskoisin, että opinnoissa pärjää, jos pystyt seuraamaan opetusta eli kuullun- ja luetunymmärtäminen ovat riittävällä tasolla yleisesti ottaen, että pystyt seuraamaan opetusta tunneilla. Kirjallista tekstiä joutuu aika vähän tuottamaan, joten tehtävien teon puolesta en olisi huolissani. Kannattaa olla AJK:n koululle yhteydessä ja kysyä tarkemmin, sillä he osaavat varmasti vielä paremmin neuvoa! Oikein hyvää syksyä ja onnea opintojen tielle mikäli aloitat ne!

 9. 10

  Salleri sanoo

  Hei,
  kokemuksesi AJK:sta kuulostaa niin huipulta, että päätin itsekin hakea sinne. Nyt ainoana ”esteenä”/pohdintana on aikataulutus. Käyn töissä 8-17 välillä maanantaista perjantaihin. Miten oma opiskelusi siis ajoittui – oliko lähiopetusta klo.17 jälkeen vai klo.15? vai koko päivä perjantaisin?

  Olisi ihanaa jos ehdit vastata 🙂

  • 10.1

   coffeetablediary sanoo

   Hei Salleri! Todella mukava, jos kokemuksistani oli hyötyä päätöksenteossasi. Opetusta oli perjantaisin aamusta asti. tse olin tuolloin 5pv/viikossa normaalisti töissä, mutta kerran kuussa lähiopetuspäivinä otin lomaa, eli olin järjestänyt vuosilomani tai ylityövapaat sekä sopinut työpaikallani niin, että pääsin lähiopetuspäiviin mukaan. Uskoisin, että monissa työpaikoissa tuollainen järjestely on sovittavissa, toki varmasti työn luoneesta ja esimiehestä riippuen. Toivottaasti saat järjesteltyä aikataulun itsellesi sopivaksi pääset aloittamaan opinnot! Onnea uudelle polulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *