Juusto herkkuhetkiin | Brillat-Savarin

Joko teillä on herkut mietitty tulevia pyhiä varten? Jos ei, niin poimi tästä talteen herkkujuustosuositus. Jos pitäisi valita vain yksi juusto herkutteluun loppu elämäksi, valintani olisi ehkä Brillat-Savarin. Tähän täydelliseen superkermaiseen suht mietoon brien tapaiseen juustoon tutustuin ystävien opastuksella viime juhannuksena. Se oli rakkautta ensi maistelulla. Viinisuositus on hapokas samppanja (tai kuohuviini), joka muodostaa täydellisen parin tälle hyvin rasvapitoiselle juustolle.

Brillat-Savarin -juustoa on saatavilla vain joskus ja se myydään aina kokonaisena kiekkona. Kerrankin onnisti ja löysin sitä Stockmannin Herkusta viime viikonloppuna. Juusto nautittiin rosmariinilla maustetun makean pähkinäseoksen (ks ohje alla) sekä juoksevan acacia-hunajan kanssa leivän kera. Täydellinen kombo! Makuyhdistelmä samppanjan kanssa on niin täydellinen, että harva kombinaatio saa sellaisen ilotulituksen makunystyröissä aikaiseksi. Oli niin hyvää, että melkein itketti – liioittelematta tippaakaan. Hyvältä juusto maistui myös piparkakun kanssa.

Tämä juusto on juuri makuuni, sillä tykkään juustoista, mutta vierastan sinihomejuustoja ja voimakkaita brie-juustoja, joita usein jouluna on pöydässä tarjolla. Tässä siis erinomainen vaihtoehto etenkin niille, jotka tykkäävät hieman miedommista sulavan pehmeistä juustoista. Toimii Brillant-Savarin myös juustotarjottimen lisäksi oivana jälkiruoan korvikkeena. Tai muuten vaan viinin kera tarjoiltavaksi niin jouluna, kuin joulua edeltävissä illanvietoissa, kuin muinakin vuodenaikoina.

Tarjoilin juuston pienellä kakkujalustalla ja koristelin rosmariinin oksalla sekä pekaanipähkinöillä. Näin ollen juustokiekko näytti söpöltä pikku kakulta ja pääsi kauniisti esille herkkuhetken päätähtenä. Ota juusto lämpimään noin tunti ennen tarjoilua. Pähkinäseoksen ja hunajan laitoin esille  kristallilaseihin vanhojen hopealusikoiden kera. Yksinkertaista, mutta kaunista ja näin oli tarjoilut hetkessä valmiina.

Suosittelen lämpimästi juuston ja samppanjan ystäville!

Rosmariini pähkinäseos

Pekaanipähkinöitä
Voita
Rosmariinia
Fariinisokeria
Merisuolaa
Silppua rosmariini. Paahda pähkinöitä keskilämmöllä viitisen minuuttia tai kunnes ne ovat paahtuneita. Lisää nokare voita, rosmariinisilppu, fariinisokeria ja ripaus merisuolaa. Kääntele seosta pannulla ja anna paistua, kunnes seos on siirappista. Myös muut pähkinät käyvät hyvin!
My all time favorite cheese is Brillat Savarin. This time we enjoyed it with sweet roasted pecan nuts and honey paired with dry champagne. Ridiculously delicious!


Follow! Seuraathan! Bloglovin / Facebook / Instagram Pinterest
Kommentit
    • 1.1

      sanoo

      Suosittelen lämpimästi! Kiekko oli Stockalla 15 euron luokkaa, ja juusto on niin tuhtia, että siitä riittää isollekin porukalle. Olisko meitä ollut 10 henkeä juhannuksena ja hyvin riitti, vaikkei ollut muita juustoja tarjolla. 🙂

  1. 2

    Anonymous sanoo

    Hei! Löysin blogiisi sattumalta. Piti heti lisätä kirjanmerkkeihin, tykkään kovasti tyylistäsi! Ja heti ensimmäinen kysymys: mistähän tuo sievä maljakko on (jossa leikkoamaryllis)? Ja mistä olet muuten onnistunut löytämään noin hyvännäköisiä leikkoamarylliksiä? Yleensä ne näyttävät jo kukkakaupassa siltä että ovat maanneet viikon maljakossa…

    T: Mia

    • 2.1

      sanoo

      Hei Mia! Lämpimästi tervetuloa lukijaksi, ihana kun kommentoit – kiitos! 🙂 Amaryllis on Ikeasta ehkä 10 vuotta sitten ostetussa kaatimessa, joka sopi korkeutensa puolesta hyvin maljakoksi kukalle. Kukka puolestaan on Ruoholahden ostoskeskuksen kukkakaupasta – oli tosiaan erityisen ryhdikäs ja kaunis yksilö tuo. Iloista joulunaikaa!

  2. 3

    Anonymous sanoo

    Kiitos vastauksesta! Harmi vain että kannu ei taida olla enää tuotannossa. Joskus tällaisten yksinkertaisten esineiden löytäminen voi olla yllättävän vaikeaa. No, täytyy jatkaa etsimistä. Ihanaa joulun aikaa sinulle ja rakkaillesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *