Elintasokynttilä | Miksi ostan kalliita tuoksukynttilöitä?

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Rakastan kalliita tuoksukynttilöitä. Se on varmasti tullut teille selväksi blogini kuvien perusteella ainakin, eikös? Aiheesta kiinnostuneena olen viime aikoina törmännyt monissa suosikkiblogeissani hauskaan termiin elintasokynttilä. Sillä tarkoitetaan yli 50 euroa maksavaa tuoksukynttilää, eli toisin sanoen laadukkaimpia tuoksukynttilöitä. Parhaat tuoksukynttilät eivät sisällä synteettisiä ainesosia, ja ovat tuoksumaailmaltaan yleensä ihan eri luokkaa kuin halvemmat tuoksukynttilät.

Vähän sama kuin parfyymeissä. On 10 euron hajuvesiä ja 50 euron hajuvesiä, sekä kaikkea siltä ja väliltä. Elämä on valintoja.

Elintasokynttilä-määritelmässä minua hieman ärsyttää kohta, jonka mukaan ’elintasokynttilä on sellainen tuoksukynttilä, joka näyttää hyvältä blogikuvissa’. Laadukkaat kynttilät toden totta tulevat kauniimmissa astioissa ja pakkauksissa. Niin näteissä, että niistä riittää iloa vielä kauan sen jälkeen, kun kynttilä on haihtunut savuna ilmaan.  Ja näyttävät ne ihanilta kuvissakin, myönnän. Mutta, että hankkisin tuoksukynttilän (tai mitään muutakaan) vain sen takia, että se näyttää hyvältä kuvissa ja blogissani? En ikimaailmassa!

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Miksin ostan elintasokynttilöitä?

Ostan laadukkaita kynttilöitä samasta syystä kuin ostan kotiin leikkokukkia, käyn joskus (aivan liian harvoin) kauneushoidossa, ostan naistenlehtiä, valitsen toisinaan shampanjapullon cavan sijaan, käyn ystävien kanssa ulkona drinkillä, tai miehen kanssa treffeillä elokuvateatterissa. Koska se on mahdollista ja nautin siitä. Aina löytyisi edullisempikin vaihtoehto.

Rakastan tuoksukynttilöiden rikkaita tuoksumaailmoja, niiden kiehtovia kuvauksia ja tuotteiden mukana välittyviä mielikuvia. Minusta on viihdyttävää lukea tuoksukynttilöiden kuvauksia ja inspiroitua niistä, vertailla eri vaihtoehtoja ja pohtia millainen tuoksu sopisi kulloiseenkin fiilikseeni tai uuteen vuodenaikaan. Tutustua uusiin merkkeihin ja käydä välillä nuuhkimassa kalliita kynttilöitä kaupassa, niiden hankinnasta vain haaveillen. Saatan miettiä uuden tuoksukynttilän ostoa pidemmän aikaa, ja olla superiloinen saadessani sen yllätyslahjaksi mieheltäni, joka on pannut merkille turhanpäiväisen haaveeni.

Esimerkiksi vielä itseltäni testaamatta olevat Cire Trudonin ranskalaiset kynttilät ovat elintasokynttilä-kategorian aatelia. Tuon vuosisatoja vanhan parfyymitalon Solis Rex -kynttilästä voi nuuhkia Versaillesin parketin vahan tuoksua. Tällaiset anekdootit saavat mielikuvitukseni valloilleen. Nautin parfyymitalojen, kuten Diptyque ja Byredo huolella rakennetuista brändeistä tarinoineen ja tuotteiden visuaalisesta ilmeestä.

Kerran sain syntymäpäivälahjaksi ja tuliaisena erään Miami Beachillä sijaitsevan hotellin mereltä tuoksuvan nimikkotuoksun. En voi lähteä Honoluluun tosta noin vaan, mutta säästämällä jostain muusta hankinnasta, voin harkita ostavani Honolulun tuoksuisen kynttilän Astier de Villatelta (huom. tämäkin merkki vielä testaamatta). Kuinka oivallista!

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Kun hankin ja sytytän kalliin kynttilän sekä sisustan ylipäänsä kotiani, tiedostan olevani etuoikeutettu. Polttaessa ylellistä kynttilää maltan keskittyä hetkeen, sillä haluan nauttia täysillä kynttilän upeasta tuoksusta kaikkine monitahoisine sävyineen. Kyse on elämyksestä, jonkinlaisesta minimeditaatiosta oman kodin lämmössä. Panostuksesta nopeasti ilmaan haihtuvaan hetkeen, itseni hemmottelusta. Mahdollisuudesta kokea omia rentouttavia hetkiä kiireisen työn ja arjen vastapainona.

Varmaan riippuen maailman visualisoitumisesta ja jatkuvasta kuvavirrasta, muut aistit tuntuvat usein jäävän paitsioon. Kotia saatetaan tiedostamatta sisustaa, jotta se näyttää hyvältä Insta-kuvissa, vaikka todellisuudessa valaistus olisi kylmän kalsea ja kaunis torkkuviltti kutittaisi ihoa. Olen aistiherkkä monella tapaa. Hyvät tuoksut ovat tärkeitä minulle elämässä samaan tapaan kuin kauniit asiat ympärilläni, tai herkulliset maut suussani. Panostan mielelläni laadukkaisiin raaka-aineisiin ruokahankinnoissa ja käyn ravintolassa syömässä. Aito puu tuntuu mielestäni erilaiselta jalan alla kuin muovi. Cashmir-neule ei ole sama kuin akryyli-neule. Toivon, että meidän kotiin astuessa eteisessä vastassa on miellyttävä tuoksu.

Materianpaljouden keskellä koen jopa helpommaksi ja ekologisemmaksi ostopäätökseksi hankkia uuden tuoksukynttilän kuin, että sesongin vaihtuessa piristäisin sisustusta (ja täyttäisin kaappejani) sen hetken trendeihin sopivalla tyynynpäällisellä, kun kaapista löytyy jo parikymmentä erilaista entuudestaan.

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Ihan järjettömän kalliitahan laadukkaimmat tuoksukynttilät ovat, siitä ei pääse mihinkään. Sellaisen hankinta todellakin kirpaisee joka kerta. Usein joudun pidättelemään itseäni ja hauduttelemaan ostopäätöstä pidemmän aikaa. Kyse on luksustuotteesta, jonka ostaminen ei ole arkipäiväinen asia. Sellaiseksi sen ei soisi koskaan edes muuttuvan. Ymmärrän myös hyvin, että useimmat eivät halua (tai pysty) laittaa kynttilään monia kymmeniä euroja rahaa.

Koko keskustelu on varsin subjektiivinen. Itse keksin monta järjettömämpää asiaa tuhlata rahaa. Jos miettii vaikka millaisia summia laitetaan teknologiaan tai autoihin. Voin hyvin katsoa leffaa viisi vuotta vanhalta kolme senttiä paksummalta tv-ruudulta, ilman että elämykseni on vajaa. Saatan lähteä pikkujouluihin samassa vanhassa mekossa vuodesta toiseen, ja leikkauttaa hiukseni kampaajalla kerran vuodessa. Ripsivärini ostan marketista. Mielummin ostan säästyneellä rahalla uuden tuoksukynttilän.

Järkiperusteita tälle mieltymykselle on turha edes koittaa hakea, niin kuin monelle muullekaan sisustus- tai tyylihankinnalle. Usein löytyisi halvempikin vaihtoehto.

tuoksukynttilä, elintasokynttilä, sisustus, sisustusblogi, blogikuva, Diptyque

Summa summarum, poltan tuoksukynttilöitä, koska arvostan tuotteiden brändejä, nautin ostokokemuksesta ja kynttilöiden katselusta osana kotini sisustusta, mutta ennen kaikkea koska nautin kynttilöiden lumoavista tuoksuista. Jokaisen savuna ilmaan haihtuvan henkäyksen verran, sillä poltettavaksi kynttilät on tarkoitettu. Koen laadukkaiden tuoksukynttilöiden olevan hintansa arvoisia ja nostavan elintasoani ihanuudellaan, eli siinä mielessä allekirjoitan kyllä elintasokynttilä-nimityksen.

Mielestäni tämä on mielenkiintoinen ja myös aika huvittava keskustelunaihe kaikkinensa – varsinkin materian ympärillä pyörivien sisustus- ja lifestyleblogien kontekstissa! Keskustelu on hyvästä, ja mielestäni jokainen laittakoon pennosensa mahdollisuuksiensa mukaan ilman syyllisyyttä niihin asioihin, joista itse kokee nauttivansa.

Ihanaa sunnuntaita ja huomenna alkavaa viikkoa teille! Itse ajattelin nauttia vapaapäivästä leppoisasti kotona ja elintasokynttilää poltellen, kuinkas muutenkaan.

Mitä mieltä te olette elintasokynttilöistä?

P.s. Aiheesta on kirjoitettu viime aikoina ainakin seuraavissa blogeissa, ohessa linkit postauksiin: Moderni Puutalo, lisbet e., Lilou’s Crush ja Uusi Muusa.

One of my weak spots is buying luxurious scented candles, from perfume houses like Diptyque and Byredo. Lately there has been interesting discussion in the Finnish blogs about how crazy it is to spend over fifty euros to a scented candle, as it anyway finally burn into the air, which is compared to burning a lot of money. I couldn’t disagree more, as I get a lot of pleasure from choosing, purchasing and most importantly enjoying those lovely scents all around our house. Yes, they are luxury products, and can be rarely bought. Still, to me personally, buying lovely candels and making our home a lovelier place to live is always money well spent.

Kommentit
 1. 1

  suvi m sanoo

  Todella hyvä kirjoitus! 🙂 Olen täysin samaa mieltä! Jokainen tekee itse päätöksen siitä mihin rahansa laittaa, eikä minusta ole oikein kivaa arvostella toisten tekemiä valintoja. Vaikka olisikin kuinka vitsikkäästä näkökulmasta kirjoitettu. Minusta se on ikävää piikittelyä. Olen varmaan tosi tosikko, kun olen tätä mieltä. 😉 Mutta jokainen tehköön ostovalintansa itse. Minun mielestäni taas jokin toinen (minun mielestä) kallis tuote on aivan turhaa rahan haaskausta.

  • 1.1

   coffeetablediary sanoo

   Kiitos Suvi! Minäkin rehellisesti kimpaannuin, kun yhtäkkiä tuoksukynttilä on nostettu jalustalle turhamaisuuden ilmentymänä ,ja tuo elintasokynttilä on kyllä vähän pilkkaava nimitys ja juurikin piikittelevä mielestäni myös, niin vitsikäs kuin onkin mukamas. Niinpä oli pakko puolustaa ja kirjoittaa auki oma näkemys, vaikkei muissa aiheen postauksessa yksittäisiä blogeja varmasti tarkoitettu tai mitään pahaa muutenkaan. 🙂

   En silti koe asiakseni avautua kriittiseen sävyyn, kuinka en pystyisi laittaisi x määrää rahaa mihin tahansa asiaan, oli kyseessä sitten valaisin, tyyny, tai sohva tai ihan mikä tahansa – ehkä jollekin toiselle merkityksellinen asia, sillä siinä helposti tulee samalla arvostelleeksi jonkun toisen valintoja.

 2. 2

  sanoo

  Tunsin pienen piston sydämessäni, sillä taidan olla syypää tuolle ”näyttää hyvältä blogikuvissa” -määritelmälle! Tarkkaan ottaen kirjoitin ”elintasokynttilä = 50 euroa tai enemmän maksava tuoksukynttilä, joka näyttää hyvältä blogikuvissa”. Sen sijaan alkuperäinen termi ”elintasokynttilä” on peräisin jostain muualta, jäljet johtavat ainakin Sannan Inspired by Love -blogin suuntaan… 🙂

  Ja se oli todellakin huumorin näkökulmasta kirjoitettu – ehkä pikkuisen myös itseironian. Saattaisinhan koska tahansa ”syyllistyä” moiseen hankintaan itsekin. Toivottavasti kukaan ei ole pahoittanut asiasta mieltään, sillä tarkoitus ei ole todellakaan arvostella toisten hankintoja saatikka niiden hintaa. En myöskään usko, että kukaan hankki kotiinsa mitään vain sen vuoksi, että saa otettua niistä kuvia.

  Mukavaa sunnuntain jatkoa, annetaan elintasokynttilöiden lepattaa!

  • 2.1

   coffeetablediary sanoo

   Hei, onpa kiva kun kommentoit! Jos tuo lisäys tuli sinun kynästä niin näkisin, että puit vain osuvasti sanoiksi sen, mitä tuolla termillä tarkoitetaan ja mihin asioihin sekä ilmiöön tuoksukynttilät yleensä yhdistetään – blogikuvissahan niitä näkyyy ihan kliseisen paljon.

   En ainakaan minä pahoittanut mieltäni, vaikka olikin pakko käsitellä asiaa vähän toisestakin vinkkelistä ja vakavamminkin, sillä en oikeasti näe eroa tällä vs monella muulla sisustushankinnalla, joita ei tehdä kuitenkaan järkiperustein useinkaan vaan fiilispohjalta. Mielenkiintoista keskustelua tämä aihe ainakin herätti, mikä on aina hyvä asia. Mukavaa viikkoa sinullekin! 🙂

 3. 3

  sanoo

  Hyvä kirjoitus. Elämä on valintoja. Jokaisella on oikeus päättää itse mihin rahansa käyttää. Nautinnollisia hetkiä kynttiöiden parissa.

  • 3.1

   coffeetablediary sanoo

   Mukava kuulla, Terhi! Näinhän se nimenomaan on, kuten sanoit. Jokainen tavallaan, välillä vähän fiksumpia ja toisinaan ’turhempia’ ostoksia tehden – niinhän se oikeassa elämässä menee. Ja kiitos, omaa kynttiläintoilua en ajatellut lopettaa, niin kauan kun saan siitä iloa. Mukavia hetkiä sinullekin omalla tyylilläsi!

 4. 4

  sanoo

  Juuri näin! Sitä paitsi minulle kynttilät ovat myös matkamuistoja. Perimmiltään tässä tullaan kuitenkin siihen, että kukin tuhlaa rahansa tyylillään ja sellaisia asioita on kerrassaan turha arvostella. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  • 4.1

   coffeetablediary sanoo

   Todella hyvä kommentti ja lisäys! Minulla ihan sama, monet kynttilät ostettu matkoilta, joten kaiken muun lisäksi tulee vielä se paikka ja matka mieleen, jolta kynttilä tuotu. Myös noiden merkkien liikkeet on yleensä niin elämyksellisiä ja palvelu asiantuntevaa, että käy ihan ikimuistoisesta ohjelmanumerosta ja elämyksestä putiikissa vierailu. Minustakin sisustusblogien parasta antia on fiilistely, eikä arvostelu ole se, mitä toivoo lukevan, vaikka toki mielenkiintoista keskustella erilaisista mieltymyksistä ja ilmiöistä. Kiitos ja oikein mukavaa viikkoa sinullekin!

 5. 5

  Jari sanoo

  Ehkä on totuttu ajatuksiin että kynttilä nyt vain on kynttilä, kuka nyt haluaisi polttaa +50€ savuna ilmaan. Silti monet näin sanovista eivät huomaa kuinka +50€ ei ole kuin nähdä jos polttaa esim tupakkia, helposti viikon polttamisella saa aikas luxuskynttilän.

  • 5.1

   coffeetablediary sanoo

   Juurikin näin! Kuinka helposti ostaa kahvilasta latten silloin tällöin ja kylkeen vielä pari naistenlehteä lukemiseksi, niin siinähän onkin jo 50 euroa hetkessä kaadettu kurkusta alas ja kannettu paperinkeräykseen. Siis vähän provosoiden, sillä mielestäni ne latet ja lehdet on yhtä lailla elämän ja arjen mukavuutta, ja siten ihan hyviä hankintoja sille ken niihin haluaa panostaa 🙂

  • 6.1

   coffeetablediary sanoo

   Hih, sitä nuo Diptyquen kynttilät kieltämättä ovat, ja säästelevästi pieniä hetkiä kerrallaan niitä polttelenkin… 🙂

 6. 7

  sanoo

  En ole koskaan miettinyt/tiedostanut tuoksukynttilöiden hintaa ennen viime aikojen blogikirjoituksia. Blogikuvissa ne ovat kauniita sisustusesineistä, joiden tuoksu ja hinta eivät välity kuvista minulle saakka eikä tarvitsekaan. Luen niistä sinun kokemuksiasi ja ajattelen niiden olevan sinulle tärkeä asia sekä osa rentoutumisen hetkeksi. Minulle tärkeä asia hyvinvoinnin ja rentoutumisen suhteen on liikkuminen, mutta sellaista ei lähdetä puimaan euroissa vaan ärsytystä tuntuu herättävän ihmisten treenauspäivitykset. Sekin tuntuu niin hassulta, kun eihän toisen liikkuminen ole keneltäkään pois? (ehkä siitä tulee huono omatunto kun itse ei saa itseään liikkeelle? ) Sinä olet tehnyt työtä rahojen eteen jotka sijoitat tuoksukynttilöihin, niin minäkin olen hankkinut rahani joilla ostan sisustustyynyni..tuoksuja tulevaan viikkosi! Marja

  • 7.1

   coffeetablediary sanoo

   Jännä tosiaan miten yksittäinen tuoteryhmä on tällä tavalla ehkä puolivahingossa noussut kuumaksi puheenaiheeksi blogeissa yhtäkkiä? Raha ja sen käyttö on toki tunnetusti hankala ja tunteitakin herättävä aihe. Varmasti sisustusta harrastavien elämäntapa, yhdistettynä mahdollisuuteen ja innostukseen panostaa kotiin ärsyttää tai harmittaa aina joitain. Ja ihan varmasti treenipäivityksetkin varmasti ärsyttäisi sellaista jolle liikkeelle lähteminen on hankalampaa syystä tai toisesta. Näinpä, jokainen päättäköön mitä käytössä olevilla ja itse ansaituilla rahoilla näkee parhaaksi tehdä. Tyynyistä tuli mieleen, että olitpa ostanut upean tyynyn Tukholmasta, aivan ihana!
   …Loppuun täytyy vielä disclaimerinä lisätä, ei sinun kommenttiisi liittyen sinänsä, että kyllä minäkin nautin liikunnasta, luonnosta, ja monista muistakin aineettomista asioista elämässä – eikä vapaa-aika tai ajatukseni pyöri tuoksukynttilöiden ympärillä joka päivä, vaikka niistä pidänkin ja aiheelle omistinkin kokonaisen kirjoituksen. Myös halvempia kuin 50 euron kynttilöitä ihan mielelläni poltan, kun vastaan tulee miellyttävä tuoksu eli niitäkään ei ollut tarkoitus arvostella missään nimessä! 🙂

 7. 8

  Nita sanoo

  Mainio kirjoitus! Niinhän se menee, että itse panostaa haluamiinsa asioihin kun toiset tuhlaavat turhiin juttuihin. Mielestäni vertaus mm. kosmetiikkaan ja vaatteisiin oli hyvä, moni panostaa niihin -itekin teen niin. Harvalla meistä on kuitenkaan mahdollisuus ihan joka asiassa hankkia ylellisintä tai laadukkainta, useimmiten joudutaan arvottamaan ja tekemään valintoja. Kateellinen ei kannta olla, toinen ”voi joutua” tinkimään jostain sellaisesta mistä itse ei ole valmis joustamaan.

  Kiitos kauniista blogistasi, sitä on aina ilo lukea ja katsella!

  • 8.1

   coffeetablediary sanoo

   Näinhän se menee! Jokainen punnitsee omat valintansa, kaikkea on harvan mahdollista saada, ja olisko se edes toivottavaa, onhan ihanan ostoksen suunnittelu on jo osa koko hauskuutta. Monesti kai itse kukin on sokea kulutustottumuksilleen, vaikka kosmetiikan ja vaatteiden suhteen, joten helpompi päivitellä jotain sellaista, mihin ei ole itse sortunut kuin katsoa kriittisesti omia valintojaan. Kiitos hyvästä kommentistasi aiheeseen liittyen, sekä ilahduttavasta palautteesta! Oikein mukavaa kevään odotusta ja loppu viikkoa 🙂

 8. 9

  J. sanoo

  Kynttilät näköjään herättävät tunteita 🙂
  Mäkin näen tuon kynttilän vertautuvan kosmetiikkaan ja muuhun vastaavaan, joka ei olisi välttämätöntä elossa pysymisen näkökulmasta – mutta ihminen tarvitsee leivän lisäksi sirkushuveja!

  Siltikään en ihan näe, että ekologisuudella voisi perustella kynttilöitä, joista jokaisesta jää muovi- tai lasiastia roskiin heitettäväksi ja steariinikin voi olla palmuöljypohjaista.

  En siis dissaa kynttilöitä missään nimessä, mutta erityisen ekologisiksi tuoksukynttilöitä ei ehkä voine hyvillä mielin sanoa.

  • 9.1

   ENTINEN addikti sanoo

   Tosiasia on että kaikki tuoksukynttilät (myös ne kaikki luonnonmukaisimmat tai kalliimmat…) aiheuttavat hormonitasapainon häiriöitä ja ennenaikaista puberteettia pienillä tytöillä… En todellakaan suosittele.
   T:Entinen tuoksukynttiläaddikti… Kyllä, elintasokynttilöiden.

   • 9.1.1

    coffeetablediary sanoo

    Hei, kiitos valaisevasta kommentistasi! Vaikka tiesinkin tavallisten kynttilöiden vaikutuksesta sisäilmaan, niin hurjan kuuloinen juttu tuo kyseinen väite. En ollut siihen aiemmin törmännytkään ja piti heti käydä lukemassa aiheesta. Täytyypä perehtyä tarkemmin aiheeseen!

  • 9.2

   coffeetablediary sanoo

   Hei! Kiitos kommentistasi ja näkökulmasta tuohon ekologisuuteen. Näihän se on, sirkushuveja tarvitaan – hyvin sanottu! Mukava myös kuulla erilaisia mielipiteitä ja aiheen herättämiä tunteita, meitä on niin moneen junaan ja asioita voi tarkastella monista näkökulmista. 🙂
   Totta puhuen, en tainnut miettiä ihan loppuun asti tuota ekologisuusaspektia kirjoittaessani juttua, enkä missään nimessä pidä tätä mieltymystäni minään ekotekona isommassa mittakaavassa. Ehkä pikemminkin tarkoitin niin, että koen vain henkilökohtaisesti helpompana satsata tällaiseen iloa tuottavaan kulutettavaan käyttötavaraan, kuin moneen muuhun sisustushankintaan, joka jää helposti lopulta täyttämään jo ennestään täysiä kaappeja – mutta ekologisuus oli varmaankin väärä termi asialle, mitä hain.

 9. 10

  sanoo

  Mielenkiintoinen kirjoitus! Itse rakastan tuoksukynttiloita. Jo Malone ja Diptyque ovat kylla olleet suosikkeja jo kauan aikaa. Kokeilen aina halvempia tietysti myos mutta palaan silti yleensa naihin luksuskynttiloihin 😉

  • 10.1

   coffeetablediary sanoo

   Kiitos Pia, kiva kuulla! Vähän sama juttu itsellänikin, kokeilen edullisempia, mutta ei ne ihan samoilta tunnu ja tuoksu. Jo Malone on itselleni ihan uusi tuttavuus, just vasta hankin ekan kynttiläni merkiltä, kun se on saatavilla lentokentältä. Diptyquet on kyllä niin ihania, eikä koskaan petä <3

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *