Yläkaapiton keittiö käytännössä?

yläkaapiton keittiö astiankuivauskaappi coffee table diary

Yläkaapiton keittiö on ihanan avara ja kaunis ratkaisu sisustuskuvissa, mutta entäs se käytönnön elämä? Tässä omia kokemuksiani ja pohdintaa aiheesta. Keittiötä remontoidessa halusin ehdottomasti yläkaapittoman ajanhenkisen avaran keittiön. Se oli mahdollista, koska säilytystilaa sai riittävästi mahdutettua työtason alla oleviin normaalia syvempiin vetolaatikoihin. Myös koko seinän korkuinen kaapisto oli ratkaiseva, sillä siihen sai kätkettyä jääkaapin ja pakastimen, sekä uunin ja mikron lisäksi ison määrän astioita ja muuta säilytettävää.

yläkaapiton keittiö astiankuivauskaappi coffee table diary

Ainoaksi haasteeksi meillä on tässä ratkaisussa muodostunut astioiden kuivatus. Vaikka astianpesukone pyörähtää päivittäin, silti päivittäin tulee myös iso joukko käsin tiskattavaa, mikä pitää saada jossain kuivatetuksi. On paistinpannuja, puulastoja, hopealusikoita, kristalli- ja viinilaseja, maljakoita jne. Oman lisänsä tiskattavien kekoon on luonnollisesti tuonut viimeisen puolentoistavuoden aikana tuttipullojen pesurumba, joka onneksi alkaa loppumaan hiljalleen. Nämä astiat tiskataan käsin ja laitetaan pesualtaan viereen työtasolla olevalle pyyhkeelle kuivumaan.

Usein keko kasvaa korkeaksi ja se puretaan kun astiat ovat kuivaneet, tai siinä vaiheessa kun tiskattavia ei saa enää pinottua päälle. Yleensä puhtaiden tiskien keko ei valitettavasti ole näin harmoninen kuin näissä kuvissa, vaan särkee päivittäin esteetikon silmää sekavana hallitsemattomana röykkiönä. Toki työtaso täyttyy arjessa monista muistakin asioista, mutta niille kuitenkin on paikka poissa silmistä, ainakin teoriassa.

yläkaapiton keittiö astiankuivauskaappi coffee table diary

Ratkaisuja on monia. Yksi olisi tietysti kuivata pyyhkeellä astiat heti tiskauksen jälkeen ja näin ollen saada työtaso pidettyä vapaana astiavuoresta. Myytävänä on myös erilaisia kuivatustelineitä, mutten näe niitä ratkaisemassa tätä visuaalista ongelmaa, koska vaikka telineet olisivat kauniita, kuorrutettuna ties millaisilla kipoilla lopputulos on suurinpiirtein sama. Myös kuivatuksen suhteen pyyheratkaisu on mielestäni täysin toimiva.

Kolmantena vaihtoehtona on vanha kunnon suomalainen keksintö, eli astiankuivauskaappi. Meillä sen saisi ”leijuvasti” asennettua tiskialtaan yläpuolelle seinälle, missä nykyisin on taulu. Leijuvasti asennettuna ratkaisu olisi visuaalisesti kohtuullisen kepeä perinteiseen yläkaappiriviin verrattuna. Toki keittiö hieman menettäisi avaruutta, mutta uskon kaapin olevan kuitenkin siistimpi ratkaisu jatkuvaan astiaröykkiöön verrattuna.

Miten te muut yläkaapittomien keittiöiden asukit olette ratkaisseet arjessanne astioiden kuivauksen? Onko kohtalontovereita fiilisten suhteen?

Kitchen without upper cabinets is nice in theory and in styled interior pictures, but how about the practice? The reality is unfortunately not as neat as in these pictures…

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mielenkiintoinen aihe. Minulla on yläkaapit ja siellä kuivauskaappi, mutta sitä ei käytetä. Ensinnäkin laitan lähes kaiken astianpesukoneeseen, jopa mieheni mielestä niin innokkaasti että pilaan osan keittiövermeistä. Meillä on aika iso Stalan teräsallas ja siinä valutustaso, jota yleensä käytän. Myös tuo keittiöpyyhkeen päällä systeemi on käytössä. Voisin yläkaapeistani luopua, jos jostain löytyisi vastaava tila astioille ja ruokatarvikkeille.

 2. 2

  sanoo

  Meillä on tiskialaan yläpuolella kaapisto, mutta ei kuivauskaappia. Edellinenkin keittiö remontoitiin siten, että kaapit kyllä oli, mutta ei ritilällistä perinteistä kuivauskaappia. Meillä kuivauskaappi täyttyi pelkistä muovikipoista ja muusta turhakkeesta, eikä sinne siten tarpeen tullen mitään mahtunut kuivumaan…
  Astiat miellä kuivataan ihan samoin kuin teillä. Pyyhkeen päällä järjettömänä ja epäesteettisenä röykkiönä… JosephJosephin silikoninen kuivausalusta on, mutta se on niin pieni että täyttyy aina ihan hetkessä. 😀

 3. 3

  sanoo

  Ulkomaiset ystäväni jaksavat aina ihmetellä suomalaista astiankuivauskaappia, suurin osa heistä haluaa myös aivan ehdottomasti sellaisen seuraavaan kotiinsa (samoin kuin saunan!) 🙂 edellisessä kodissa elelin jonkin aikaa ilman yläkaappeja mutta myönnettäköön, että nyt kun nykyisessä keittiössä on yläkaapit, nautin suunnattomasti siitä että saan käsin pestyt astiat piiloon. Berliinissä on yläkaapit mutta luonnollisesti ei astiankuivauskaappia, eli siellä laitamme käsin pestävät astiat tasolle pyyhkeen päälle. Jos taasen teemme esimerkiksi ruokaa ja käsin pestäviä astioita tulee enemmän, kuivaamme ne yleensä saman tien (tai ainakin suurimman osan). Tai yksi täyttää pesukonetta ja toinen tiskaa ja kuivaa tms. Pöydän päälle laitettavaa kuivaustelinettä en huoli, se on mielestäni kömpelön näköinen ja vie liikaa tilaa.

 4. 5

  sanoo

  Meillä ei ole yläkaappeja, enkä ole niitä kaivannut yhtään! Käsin tiskattavaa tulee aika vähän, koska työnnän tosiaan melkein kaiken koneeseen (koneisiin, meillä on kaksi tiskaria). Ne vähät mitä käsin pestään, kuivaan pyyhkeellä. Taannoin kun oli vielä tuttipulloja käytössä, oli niille ja niiden tuteille sellainen pöydällä pidettävä teline mikä näytti nurmikolta tms, siis ihan hauskan näköinen itsessäänkin.

 5. 6

  sanoo

  Meiltä on yläkaapit poistettu, eikä kaivata yhtään! Kuivaan heti käsin pestävät jutut. Tiskikaappiin kertyi yleensä kaikenlaista ihmesälää, jotka sitten notkuivat siellä toivottoman pitkään…en laittais enää koko kaappia. Tosin ymmärrän, että tuttipullorumbaa se taatusti helpottaisi.

 6. 8

  Liisa Heinonen sanoo

  Näin ystävälläni kuivauslaatikon ritilöineen. Se sijaitsi alalaatikoston ylimmässä laatikossa, joka sijaitsi tiskialtaan vieressä pöytätason alla siis.Se vaikutti kätevältä. Keittiössä oli kyllä yläkaapit tiskipöydän yläpuolella, mutta ne olivat muussa käytössä.

  • 8.1

   coffeetablediary sanoo

   Hei Liisa! Mielenkiintoisen kuuloinen idea, kiitos kuin jaoit. Silloin tosiaan ei tarvitse käyttää työtasoa kuivaukseen, mutta kaiketi laatikon pitää olla auki tai raollaan ainakin vähän ilman vaihdon takia, jotta kosteus pääsee pois..?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *