Ajatuksia valkoisesta peruskeittiöstäni

Keittio Kvik mano sisustustrendit 2016

Viime vuosina valkoisten keittiöiden suosio on selvästi hiipunut. Etenkin sisustuslehdissä näkee paljon harmaita, mustia ja toisinaan ihania eri murretun sävyisiä keittiötä. Trendikäs keittiö vuosimallia 2016 muistuttaa enemmän tyttäreni leikkikeittiötä kuin omaani. Korkeakiiltoisten suurin suosio on selvästi myös taittunut sen huippuvuosista. Samoin lasin käyttö seinän suojana ja klassista metrolaattaakin näkee taas hiukan vähemmän. Vetimettömien eleettömien keittiöiden sijaan perinteisemmillä ovilla ja vetimillä varustettuja malleja näkee selvästi enemmän, etenkin lankavetimet ovat taas trendikkäitä. Tämän hetken trendikkään keittiön malliesimerkki olisi varmaan messinkisin lankavetimin varustettu harmaa keittiö marmoritasolla ilman yläkaappeja.

Keittio details blogi

Oma keittiöni on kolmen vuoden takaa ja aika lailla malliesimerkki 2010-luvun alun valtavirrasta. Kyseessä on Kvikin Mano-keittiö mattavalkoisilla vetimettömillä ovilla. Työtasona on 12mm valkoinen kvartsikomposiittitaso, yläkaappeja ei ole ja työtason vastaisella seinällä on korkeatkaapit, joihin kodinkoneet on integroitu. Keittiötämme voisi sanoa ihan rehdisti kivaksi, mutta ei kovin persoonalliseksi, vaikkakin selvästi ajan hermoilla olevaksi peruskeittiöksi.

Keittio details blogi-2

Millaisen keittiön nyt valitsisin? Nähdessäni ihania harmaita ja murretuilla sävyillä maalaittuja keittiöitä, olen monesti huokaillut ihastuksesta miettien miksi ihmeessä valitsin niin tylsän vaihtoehdon. Toisaalta meillä keittiö on koko ajan näkyvillä eteisestä asti ja näkyy se olohuoneestakin. Vaikka se ei itsessään olekaan niin sykähdyttävä sisustuselementti, pidän sen eleettömästä rauhallisesta ilmeestä kaiken muun sisustuksen taustana ikään kuin. Koska kotimme yleiset tilat on avarasti toisiinsa yhteydessä, valkoinen ei niin huomiota herättävä keittiö toimii loppujen lopuksi tosi hyvin. Persoonallisuutta sisustuksessamme kuitenkin mielestäni riittää muuten, joten ihan hyvä, että osa elementeistä on rauhallisen neutraaleja, jotta kokonaisuus pysyy harmonisena. Myöskin keittiön ovien malli sopii mainiosta valkoisiin kaapistoihimme läpi kodin, joten linja on mukavan yhtenäinen kalusteiden välillä.

Keittio details blogi-3

Todellisuudessa valkoinen keittiö harvemmin hohtaa valkoisuuttaan, vaan työtasolla on jatkuvasti elämisen jälkiä. Lempparikeittiövälineet, värilliset tekstiilit, kasvit, hedelmät, kauniit purkit ja rouheat materiaalit pääsevät oikeuksiin valkoista vasten. Toki pieniä parannuksia ja viilauksia yksityiskohtiin liittyen voisi aina tehdä, mutta ehkä sittenkin valitsisin tähän kotiin aika lailla samanlaisen keittiön kuin nykyinen on. Jos koti olisi vaikka 1800-luvun upeassa kerrostalossa kantakaupungissa ja keittiö olisi erillinen huone, valitsisin varmaan jotain perinteisempää ja silloin todennäköisesti myös hieman sävytetyn vaihtoehdon.

Keittio details blogi-5

Tällaista sekalaista ajatuksenvirtaa keittiöistä alkuviikon ratoksi. Mitä mieltä siellä ollaan vallitsevista keittiötrendeistä? Millaisen keittiön te valitsisitte jos saisitte nyt valita?

P.s. Viimeksi pohdinnassa ollut kuivauskaappi on edelleen hankkimatta kuten kuvista näkyy. Kiitos paljon ihanan aktiivisesta keskustelusta aiheeseen liittyen! Oli antoisaa lukea ajatuksianne. Blogimuutossa osa kommenteistanne sekä vastauksistani jäi vanhaan blogiin harmillisesti teknisistä haasteista johtuen, vaikka jokaisen luin ajatuksella. Teidän inspiroimana olen nyt ahkerammin kuivannut astioita käsin, enkä taida sittenkään viitsiä luopua yläkaapittomuudesta, vaan tärkeä taulu saa edelleen jatkaa tiskialtaan yläpuolta piristämässä.

P.s.2 Uusille lukijoille – laajempaa kuvaa keittiöstämme löytyy täältä ja täältä.

Random thoughts about our very basic white kitchen, that was built three years ago. I agree, it does not have much personality, but on the other hands it is very calm element as a background for the rest of the interior. After all, I might still choose a very similar kitchen today if I had to choose.

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kyllä valkoinen keittiö on niin ajaton klassikko, että voisin sen valita tulevaankin kotiin trendeistä riippumatta. Kolmeen kotiin sellaisen olen jo valinnut. Enemmän trendit voivat näkyä sitten tasoissa ja välitilassa 🙂

  • 1.1

   coffeetablediary sanoo

   Kiva kuulla Riikka! Se on just niin kuin kirjoitit. 🙂 Klassikko todellakin, eikä valkoiseen minunkaan mielestä voi kyllästyä. Välitilalla ja tasolla onkin valkosiessa keittiössä suuri merkitys, tai niillä ainakin pystyy tuomaan särmää ja persoonaa halutessaan. Mielummin tosiaan trendikkyys pieninä ripauksina, jolloin kyllästymisriski on pienempi.

 2. 2

  sanoo

  Mielestäni valkoinen on aina kaunis ja trendikäs. Minäkin pelaisin enemmän tasoilla, välitiloilla, vetimillä tai vetimettömyydellä. Valkoiseen en kyllästy. Teidän keittiö on todella kaunis ja valoisa.

  • 2.1

   coffeetablediary sanoo

   Hyvin tiivistetty Kaisla, kiitos! 🙂 Totta! Valkoinen on aina ajankohtoinen väri – toisin kuin monet muut trendit ja värit sisustamisessa. Klassikoihin luotan itsekin, sillä niiden suhteen ei voi mennä pieleen, niin väreissä kuin materiaaleissa. Yksityiskohdat, kuten juuri kiinnostavat vetimet pääsevät esille kun perusta on eleetön. Muuta sisustusta onkin helpompi maustaa ja vaihdella useammin kun kiinteät elementit on ajattomia. Joskus vaan huomaa intoutuvansa trendeistä ja alkaa haikailemaan jotain ihan muuta, mikä kuulunee asiaan kun sisustaminen on intohimon kohde. 😉

 3. 3

  sanoo

  Unelmani olisi puusepällä teetetty puinen keittiö. Yksinkertainen, mutta toimiva. Vaatimaton, mutta samalla materiaaliltaan ylellinen. En taida ihan heti saada 🙂

  • 3.1

   coffeetablediary sanoo

   Ihana unelmakeittiö! Tulee mieleen Joseph Dirandin kodin keittiö paksun marmoritason kera. <3 Mittojen mukaan teetetty keittiö on varmasti monen unelma, eikä välttämättä edes juurikaan kalliimpi kuin keskihintaiset valmiskeittiöt. Parasta on kun keittiön saa millilleen tilaan sopivaksi ja sävynkin valittua. Toki ylelliset materiaalit vaikuttaa hintalappuun merkittävästi… Kannattaa pitää haaveesta kiinni, niillä on usein tapana lopulta toteutua. 😉

 4. 4

  Sirpa sanoo

  Olen samaan mieltä kahden ensimmäisen kommentoijan kanssa, valkoinen keittiö kestää aikaa, värit tulevat ja menevät. Meillä keittiö uusittiin 2012-13 vuosien taitteessa. Valintamme oli Nixin korkeakiiltoiset vetimettömät kaapit ja laatikostot. Harmaa Aluminio Nube kvartsitaso ja vaalean helmenharmaa lasi välitilaan. Olen erittäin tyytyväinen valintaan. Ihastelen mustia, harmaita, jne. keittiöitä vain sisustuslehtien kuvissa. Mielestäni teidän keittiö on juuri ajattoman kaunis.

  • 4.1

   coffeetablediary sanoo

   Näin on, valkoisen kanssa ei voi mennä pieleen! Kauniin kuuloinen ja tasokkaat materiaalit teidän keittiössä, jotka varmasti kestää ajanhammasta. Onneksi sisustuslehtien kuvien avulla pääsee fiilistelemään vähän erikoisempia keittiöitä ja toki suunnittelutyössäkin niitä pääsen ihailemaan, kun oma on niin ajaton. Hyvä näin! Kiva kun kommentoit Sirpa! 🙂

 5. 5

  sanoo

  Meilläkin samanlainen peruskeittiö kolmen vuoden takaa. Ihailen tämän hetkistä tummaa trendiä, mutta itselleni keittiö on aina valkoinen. Toki erimallinen ja yläkaapiton. Teidän keittiö on kaunis!

  • 5.1

   coffeetablediary sanoo

   Kiitos Hanna! Kiva lukea keittiöstäsi ja ajatuksistasi aiheesta. Se että keittiö on perus, ei sitä onneksi mitenkään huononna. Valkoinen toimii useimmiten, vaikkei olekaan välttämättä se mielenkiintoisin vaihtoehto. Toisaalta klassikkoihin harvemmin kyllästyy, vaikkei välttämättä muunkaan väriseen kyllästyisi. Nämä on niin makuasioita! 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *