Herkuttelijan majoneesi

IMG_7605

Tiedän, tää on ihan mässäilyä. Mutta kun ruoanlaitosta -yleensä leivonnasta, jää keltuaisia yli, en voi olla valmistamatta niistä majoneesia. Nyt tein erästä marenkiohjetta ja siitähän jäi taas keltuaisia yli.

Majoneesi on siitä ihana, että sen voi maustaa monin eri tavoin. Valmismajoneesiakin voi tuunata, mutta ei ole itse tehdyn majoneesin voittanutta. Joskus maustan majoneesin sitruunamehulla, joskus yrteillä tai sinapilla. Tämä valkosipulilla ja rakuunalla maustettu on kyllä lempparini. Parasta majoneesi on paahtoleivän ja keitettyjen kananmunien kanssa. Koska munat käytin kaikki marenkireseptin testailuun, ei jäänyt munia keitettäväksi, joten pakko oli sitten vain dippailla leipätikkuja ensihätään.

Nautin välipalani kahvin kanssa Leena Kouhian Raaka Rå -astioilta. Leena on tuttavani pitkältä ajalta ja haen häneltä astioita kuvauksiin aina silloin tällöin. Tämä setti oli saatava itselle.

IMG_7602

Rakuuna-valkosipulimajoneesi

2 munankeltuaista

2 ¼ dl rypsiöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

¼ tl Dijon sinappia

½ tl suolaa

½ valkosipulinkynsi

½ tl rakuunaa

Ota majoneesia varten kananmunat, öljy, sinappi ja viinietikka huoneenlämpöön pari tuntia ennen majoneesin valmistamista.

Lämmitä kulhon pohja ulkopuolelta kuumalla vedellä. Mittaa öljy valmiiksi. Erottele keltuaiset huolella ja laita ne kuivaan, lämpimään kulhoon. Vatkaa keltuaisia vispilällä 2 minuuttia niin, että ne sakenevat tasaisen vaaleaksi. Lisää etikka ja sinappi. Vatkaa vielä puoli minuuttia. Lisää sitten pikkuhiljaa, samalla vatkaten, noin ½ teelusikallista öljyä kerrallaan, vatkaten välissä aina noin 10 sekuntia. Älä pidä vatkaamisesta taukoa, vaan lisää öljyä, kunnes sitä on jäljellä reilu 1 desilitra. Sitten voit lepuuttaa käsiä hetken. Seoksen pitäisi tässä vaiheessa olla kiiltävää ja selvästi paksuuntunutta. Nyt voit lisätä öljyä nopeammalla tahdilla ohuena nauhana kokoajan vatkaten, kuten kermavaahtoa. Kun kaikki öljy on keltuaisten joukossa ja majoneesi on kiinteähköä ja kiiltävää, mausta suolalla ja tarkista maku. Lisää joukkoon rakuuna ja purista valkosipulinkynsi. Sekoita. Laita jääkappiin maustumaan ja kylmenemään noin tunniksi. Säilyy jääkaapissa kaksi päivää.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *